2018. szeptember 26., szerda

Figyelő szemek

Charlotte Link: Figyelő szemek
                                                         

A harmadik olvasásom az írónőtől, így mondhatom, szeretem Charlotte Link történeteit.
Érezhetően sok érzelemmel és jó emberismerettel megírt, kiváló karakterekkel benépesített, izgalmas krimiket ír. Ez a pszichológiai thrillere is megérdemelten lett siker hazájában. Nem véletlen, hogy 2015-ben film is készült a regényből.
Türelmes olvasást kíván, nekem a dán író, Jussi Adler-Olsen Szelfik krimijét juttatta eszembe. Ott Jussi legalább öt szálat mozgat, varrt egybe a végére remekül. Charlotte története "csupán" négy szálon mozog. Vannak a gyilkosságok, amiknek magányos, idős hölgyek az áldozatai, van egy zaklatott nő, Liza az elején, akit igen sokáig nem tudtam hová tenni, elképzelésem sem volt, hogyan fog beleilleni a képbe. Beleillet, remekül passzolt, Charlotte jól megoldotta. Nagy erénye a történetnek, hogy minden karakter lélektana bemutatásra kerül. Csak ki kell várni, hiszen ehhez idő és oldalszám is kell. Végig izgalmas volt, megfogott és elgondolkoztatott a felvetett társadalmi probléma. Elmagányosodás, rohanó életmód mellett a családon belüli erőszak és annak hatása adja
a végső megoldást.


Elárulom, az első száz oldalig három lehetséges elkövetőt is kaptam. A félénk, félszeg, visszahúzódó, leskelődő szomszéd, Samson Segal alakja és az ex-rendőr John Burton emelkedik ki. John korábban a Scottland Yardnál volt, és a távozásának körülményei elég meglepőek. Az ő életébe is alaposan bepillantást nyerünk.A megfigyelt szomszédasszony, Gillian élete pedig előttünk rajzolódik ki, lepleződik le a látszat és a valóság a házasságának minden titka. Gilliannek problémái vannak a lányával, és általában nagyon aggasztja a férjével való kapcsolata is. Ő lesz a másik női főszereplőnk a zaklatott Liza mellett. Persze fény derül arra is, mitől zaklatott Liza... csak ki kell várni.

A szereplők és a helyzetek ismerősek, jól kidolgozottak. Lélektanilag kiválóak, hitelesek a szereplők. Az áldozatok élete is bemutatásra kerül. Közöttük semmi összefüggést nem találnak a nyomozók, elég értetlenül állnak az események sodrában. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz és nem jut előbbre, ők egészen bedőlnek a látszatnak, egyedül a felügyelő az, aki néha kételkedik ebben. A történések végig lendületben tartják az eseményeket. A mozgatórugói pedig döbbenetesek. Erre a prológusban találhatunk utalást. Csak kapkodtam a fejem, lehet még újat adni, másként tálalni az eseményeket.


Charlotte mélységeiben ábrázolja nem csak a bántalmazott nők helyzetét, de a gyermekkori trauma okait és következményeit is. A gyermekek fejlődéséért ténylegesen felelősséget (nem) viselő emberek hozzáállása pszichopatává teheti a legaranyosabb, legtündéribb gyereket is. Ezek a lelki sebek döbbenetesek, és jóvá tehetetlenek. Nem csupán a magány, a bántalmazás, a szülői felelősség is kiemelt hangsúlyt kap. Az anya felé mutatkozó mélységes harag érthető. Tipikusan az a krimi ez, amikor a tettes is áldozat. Az okok a múltban, mélyen gyökereznek. A hallgatás is súlyos problémákhoz vezethet.

Összességében nagyon szerettem a könyvet, bár egy kicsit hosszú lett, éppen a sok szál miatt. Elsődlegesen a főszereplők lelkiállapotával, az azokban zajló folyamatokkal foglalkozik, mint a nyomozással. A történet logikus és érdekes, bár eleinte nem gondoltam volna, mi lesz a végső megoldás. Erre legalább a 400. oldal körül ad választ Charlotte és onnan egy hajtóvadászat indul az elkövető ellen. Ott már pontosan tudjuk, ki a hunyó. Izgalmas epizódok váltakoznak. Soha nem volt unalmas számomra, mindig érdekes volt a karakterek élete, titkai és jelleme, ahogyan ezekből felépült a történet. Minden összefügg mindennel, még, ha ezt eleinte nem is látjuk át. Folyamatosan változott, vett új irányt a történet. Mondhatom az írónő az orránál fogva vezette az olvasót sokáig.
Egy tipikus Charlotte Link krimi ez, hasonlatos a Hazug múlthoz. A hangulata pedig a téli táj, a hideg és a közeledő karácsony miatt hatásosabbá teszik. A hideg tél képei jól illettek a pszichológiai mélységekhez.

A regény két részből áll, a fejezetek dátum szerint vannak felosztva. A két idősebb nő brutális gyilkosa, a leskelődő szomszéd, a zaklatással vádolt ex-rendőr és Gillian életének fordulatai egy meglepő befejezéssel érnek a megoldáshoz. Samson Segal a legfurcsább alakja a kriminek, aki a bátyjával és undok sógornőjével él, ráadásul munkanélküli. Mégis ő hozza a megoldást a végére. Igazán jó, aprólékosan kidolgozott pszichológiai thriller ez. A történet határozottan jó, néhol egy kicsit túlságosan részletes is. Érdemes megismerni, aki lélektanra kíváncsi megkapja. Ebben a történetben sok különböző apró történet adja az egészet. A regény logikus és érdekes, bár türelmet kíván. A végére valami egészen mást kap az olvasó, mint amire eleinte gondol.
Charlotte egyedi hangulatú, sok szereplőt mozgató, lélektani krimivel lepett meg.


Lesd ki, ITT megveheted kedvezménnyel!

Charlotte Link: 1963. október 5.
Napjaink egyik legsikeresebb német írónője. Jogi tanulmányokat folytatott, majd történelmet és irodalmat tanult a müncheni egyetemen. Apja bíró, édesanyja szintén írónő. Pszichológiai thrillereket ír, amik közül több vezette a Der Spiegel bestseller listáját is. Egyik regényéből film is készült. Világszerte 20 milliós példányszámban keltek el könyvei. 2007-ben megkapta az Arany Toll díjat. Családjával Frankfurt am Main közelében él. Szabadidejében állatvédelemmel foglalkozik.


General Press, Budapest, 2018
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521693 · Fordította: B. Szabó Károly

.

1 megjegyzés: