2018. szeptember 22., szombat

Lelkek labirintusa

Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa






                                                               



"Meséld el a világnak történeteinket, és sose feledd, hogy addig létezünk, amíg valaki emlékezik ránk."








Ezzel a negyedik regénnyel az Elfelejtett könyvek temetője sorozat lezárult. Zafón minden egyes regényében megmutatja zsenialitását. Azt mondhatom, hogy ez a könyv is gyönyörű és ragyogó élményt fog nyújtani. Aki olvasta A szél árnyéka vagy az Angyali játszma köteteket, és a Mennyország fogságában címűeket, bizonyára nem fog elrettenni ennek a kötetnek a méretétől. Egészen biztos, hogy fog találni időt, erőt hogy megismerje a befejezést. Tény, hogy vaskos a kötet, 816 oldal, de ez nem lehet akadály egy igazi könyvmolynak! Kiadós és súlyos darab, azonban kihagyhatatlan. A fordító személye ugyan új, ám tökéletesen hozza az előzőek képi és hangulatvilágát. Röviden annyi lehetne az ajánlóm: olvassátok el, élmény lesz!






Ahogyan az Elfelejtett könyvek temetője sorozat minden részére itt is a szenvedélyek, intrikák és kalandok sodró folyama a történet jellemzője. Nagyívű, gótikus mese, ahol a szálak összeérnek. 

Már alig vártam a 2016-os spanyol megjelenés óta, hogy az egész kaland lezáruljon. Kíváncsian vártam, miféle véget fog érni a történet, milyen sorsot szánt a szerző hőseinek. Jó volt ismét ebben a világba elmerülni, olvasni ezt a modern, mai kissé gótikus mesét. A történet visszatér az olvasók által már ismert helyekre, felbukkannak a jól ismert szereplők. Ezúttal is Fermin és Daniel Sempere lesznek a legfontosabbak, azonban színre lép egy új és fontos női karakter Alícia Gray.


Daniel Sempere édesanyja, Isabella és David Martin kerülnek még előtérbe. Az eddig még nem ismert életük egy olyan történetére derül fény, ami az olvasót meglepi majd. Néhány oldalon itt lesz újra a rettegett Fumero felügyelő is. A Lelkek labirintusa egy családregénybe ágyazott krimi, amihez Barcelona remek hátteret ad. Szűk, sötét sikátoraival, csatornáival, az ötvenesévek hangulata, a Franco-rezsim elnyomó diktatúrájával minden együtt van a remek cselekményhez. Zafón egyszerre fest lenyűgöző és lehangoló képet a Franco-rezsim mindennapjairól,ami a diktátor halálával zárul.
Barcelona nélkül az Elfeledett könyvek temetője sem lenne ugyanaz. Daniel mellett Julián jut még főszerephez, akit A szél árnyéka kötetben ismerhettünk meg. Sőt, olyan mintha maga Julián írta volna a négy regényt (ő Zafón alteregója), a zseniális regényíró, Julián Carax közreműködésével. Bevonva ezzel ügyesen az olvasókat a történetbe.



Az előző három kötet elvarratlan szálait és jelen regény cselekményeit mesterien egybeszőtte Zafón.
Meglátogathatjuk a régi könyvesboltot a Sempere Streeten, a Santa Ana-i házat, egy titokzatos kastély a Carretera de las Aguas is jelentős helyszín, ahogyan a baljós titkokat rejtő Vía Layetana ahol a rendőrséget és annak pincéit találjuk. Itt történnek a borzalmas, embert próbáló vallatások, kínzások. A régi Chinatown továbbra is központi hely a történetben.




Az 50-es évek Barcelonájában Daniel Sempere már fiatalember. Anyja halálának titka után nyomoz, Bea a felesége és hűséges barátja, Fermín segítségével. Amikor Daniel úgy gondolja, hogy egy lépésnyire van a rejtély megoldásától, váratlanul sokkal mélyebb és sötétebb lesz az események sora, mint azt valaha is elképzelhette volna. Ekkor jelenik meg Alicia Gray, aki feltárja a család titkos történetét. Bár ennek elég szörnyű ára van. A múlt árnyai még mindig kísértenek.



"egy adott ponton túl az ember jövője minden esetben a múltjában rejtőzik."


Alicia önálló, erős női karakter. Jelentős szál az ő története, küzdelme egy régi, igen sötét titokkal, ami gyerekkorába vezet vissza. Akkoriban sorra tűntek el azok a kislányok, akik a Montejuic erődjében bebörtönzött rabok gyermekeik voltak. A Lelkek labirintusa lapjain keresztül megérkezünk
a képzelet világából a valóságba. A kötet önmagában is olvasható, akár most is csatlakozhatunk a szerző teremtette univerzumhoz. A történet végtelen, a könyvek pedig ajtók, amelyeken beléphetünk ide.



"A műveket sosem lehet befejezni. Az a trükk, hogy tudd, mikor kell befejezetlenül letenni őket."





Carlos Ruiz Zafón Cervantes után világszerte a második legolvasottabb spanyol író. 2014-ben a Penguin Classics kiválasztotta a világirodalom történetének huszonhat klasszikusát (az angol ábécé mindegyik betűjéhez egyet-egyet), és a Z-t A szél árnyéká-nak ítélte. Carlos Ruiz Zafón így Charles Dickens, Jane Austen, Marcel Proust és James Joyce társaságába került.






Európa, Budapest, 2018
816 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058793 · Fordította: Kürthy Ádám András


Az eredeti kiadás borítója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése