2018. július 31., kedd

Vegabudapest

Bede Anna: Vegabudapest





                                                                     









Ez egy szemet gyönyörködtető, tartalmas és színes válogatás, nem csak vegáknak. Remek ötlet egy a vega étkezési kultúrát bemutató könyvet színesítik konkrét helyekkel, megjelennek az elérhető éttermek, kapunk egyszerűen elkészíthető recepteket és sztárok mesélnek saját élményeikről, hogyan és miért, mikor lettek vegák. A néhány jó recepttel a kedvet és az étvágyat is meghozzák az olvasóban az életmódváltáshoz, vagy legalább néhány új íz megismeréséhez. A gyönyörű és ízléses fotókat Erdőháti Mártonnak köszönhetjük.




Magát a könyvet pedig Bede Anna jegyzi, aki 12 éve vega, tehát nem mostanság kezdte. Bevallom, nem ismertem eddigi ténykedését a hölgynek. Néhány éve már volt egy hasonló témájú, sikeres kötete a Vegaszrtománia. Anna nem mellesleg matematikatanár és vega blogger, publicista. Róla is sokat megtudhatunk hiszen stílusosan a záró interjú vele készült. Előtte azonban 15 közismert és népszerű színészekkel, énekesekkel, séfekkel készült beszélgetést olvashatunk.


A vegetáriánus életformáról gyorsan leszögezném: nem trend, nem ez most a menő. Azért nem árt odafigyelnünk, ha kerüljük a mű ételeket, elolvassuk a címkéket a vásárlás előtt. Szervezetünk is jelez, ha figyelünk. nyáron pedig itt a sok finom friss zöldség, gyümölcs. Nincs túl nehéz dolgunk. A tudatos táplálkozás, az életmód egyik fontos eleme. Egyéni döntések és élmények állnak
a háttérben, néha egészségügyi okok is természetesen.


A könyv nem akar senkit meggyőzni, lebeszélni a húsokról. Csupán megmutatja: lehet másképpen is! Karafiát Orsi (23 éve vega) szerint kiválóan tud működni egy vega-húsevő páros. Péterfy Bori (10 éve vega) energikusabb lett, jobban bírja a koncertezést, míg Bereznay Tamás séf gondolatai voltak még számomra igazán meglepőek. Kétség nem fér hozzá, hogy a Fábián Julival készült beszélgetést megkönnyeztem...



A kötetlen, baráti hangulatú beszélgetéseken az interjúalanyok arról mesélnek, hogy miért – vagy éppen miért nem – hagyták el a húst az étrendjükből, és mindez hogyan formálja életüket, egészségüket és energiáikat. Mit szólt a családjuk, hogyan váltottak, mennyiben változott az életük. Tetszett a "nyárivega" meghatározás Dorogi Pétertől.

Minden megszólaló elmondja, melyik a kedvenc budapesti étterme, ahol valami finomságot mindig talál. Érdemes lehet a fővárosi kirándulásokba besorolni és felkeresni néhány ilyen éttermet! Hiszen ma már minden magára valamit is adó "rendes" étterem is tart a kínálatában néhány vega ételt. Természetesen nem csupán az unalmasan egyszerű párolt zöldségekre vagy rántott sajtra gondolunk választéknak. Ma már nem néznek furcsán a vendégre, ha növényi tejjel kéri a kávét. Szerencsére a tudatosságot segíti, hogy egyre több vegetáriánus étterem működik és van vegán bolthálózat is.

" a fűszerpolcunk tele van indiai fűszerekkel. A garam masala a kedvencem, bármibe beleteszem."


Megtudhatjuk, hogy vegaként mire kell odafigyelni, hogy egészségesen étkezzünk. Miben más, miben tér el a húsevők szokásaitól a vega konyha. Nem eszem meg a barátomat, odafigyelek, mi miből is készül. Mint mindenben a mértékletesség az egyik fő dolog, amire figyeljünk. A másik a változatosság és a szezonalitás. Ezek mellé a fűszerezés az, ami egyedi ízeket ad. tetszett az indiai ételekről írottak, maga a Krisna-tudat és a hozzá kapcsolódó gondolatiság. Csak szét kell nézni a sok hozzávalók között és lehet alkotni. Érdemes, kipróbáltam a hétvégén magam is. No, nem kell megijedni, ha férfiembert látunk a konyhában fakanállal... Egyik kedvencem a padlizsán, amihez itt találtam egy új receptet, nem is hagytam ki! A padlizsános paníros szabdzsit nem ördöngős feladat elkészíteni és finom is!







Akik a könyvben megszólalnak:


Bereznay Tamás, Dorogi Péter, Fábián Juli, Gusztos Péter, Harcsa Veronika, Hegedűs D. Géza, Herczeg Csaba, Karafiáth Orsolya, Kovács Patrícia, Németh Gergely, Oláh Anna, Paizs Miklós, Péterfy Bori, Rieger Johanna, Steiner Kristóf…és persze Bede Anna




Boook, Budapest, 2016
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155417221

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése