2018. július 18., szerda

Ókontri

Oravecz Imre: Ókontri
Az álom anyaga / A rög gyermekei




                                                                   





"Parasztnak születni kell, azt tartották a régiek"









Oravecz Imre versei mellett az Ondrok gödre címmel először 2007-ben megjelent első regénye a kedvencem. Ez a családregényfolyam a két folytatásával egy nagyszerű és szemléletes történelmi időutazás Magyarországon és Amerikában a főszereplő Árvai család történetével. Oravecz Imre tájleírásai, érzékletes párbeszédei lebilincselően olvasmányos stílusa emlékezetessé teszik a regényeket. Kiváló és szemléletes jellemábrázolások színesítik az olvasottakat.




Az Ondrok gödre a módos Árvai család sorsát ismerteti meg az olvasóval. Az ő életükön keresztül elevenedik meg Magyarország történelmének fontos és jellemző korszaka.

Az apa-fiú konfliktus, a fokozatos eltávolodás és az önállóság akadályozásából kerekedik ki az elgondolás: irány Amerika az ígéret földje. A fiatalok felmérték, számukra nem terem babér Szajlán, a kivándorlás új lehetőség lett a boldog élet felé. Gyönyörű, meghitt utazás az 1800-as évek paraszti világába, a 19-20. század fordulóján történő kivándorlási hullámról mesél. Az Ondok gödre ezt mutatja be, István két kisgyerekkel és feleségével Annával nekivágnak az ismeretlennek. Hátra hagyva a szülőket, az óhazát.





A család sorsa a második részben a Kaliforniai fürj-ben folytatódik. Ez a kinti új élet megteremtéséről, annak minden szépségéről és nehézségeiről szól. Nagy lendülettel lefestett tabló kerekedik ki a család sorsán át. A tájleírásai ezúttal is szemléletesek és fontosak. Megismerjük a mindennapi életüket, a beilleszkedés folyamatát, hogyan adják fel a régi berögzült szokásaikat. A megjelenő új lehetőségek, a technikai újdonságok is jelentős szerepet kapnak. Megismerhetjük ezek hogyan változtatják meg életüket. A háttérben végig érezhetően ott sajog a szülőföld iránti honvágy. Folyamatosan felbukkan a visszatérés dédelgetett lehetősége, ami a múló évek alatt fokozatosan el is halványul a szülőkben.

                                                       
A lezáró, harmadik rész az Ókontri.

A történet eleje Amerikában indul, és az alapkonfliktus tér vissza, amihez a kialakuló gazdasági világválság csak lendületet ad. Steve, a kint született fiú összekülönbözik az apjával. A közös kinti farmergazdaság virágzik, terjeszkedik, de a két Árvai nem egyezik. Steve szeretne a maga ura lenni, és önállóan gazdálkodni, ám apja beleszólásai, sajátos nézetei ezt gátolják. Fokozatosan fordul érdeklődése az Ókontriként emlegetett, óhazában maradt apai föld felé. Szeretne saját földet magának, ezért a szétesett házassága, a munkanélküliség és világválság sújtotta Kaliforniából elindul haza, átkelve az óceánon. Vissza a gyökerekhez Magyarországra, pedig kevéssé beszéli még a nyelvet. Természetesen ezt több meglepetés kíséri a szülők részéről és az itthoni rokonok sem értik igazán a fiú döntését. A hazaérkezés így mindenkinek kisebb traumát jelent. Steve élvezi és várja ezt az új helyzetet, kihívást. Vele tart nevelt fia is.


Gondos jellemrajzot olvashatunk az itthoni helyzetről, már az érkezés is okoz némi zökkenőt a határon. Steve optimista, nem szegi kedvét a határőr viselkedése. A történetben később is több ütközésre ad okot a kint szocializálódott Steve gondolkodása. A harmincas, negyvenes évek magyar társadalmának szemléletesen realista megjelenítése mesterien sikerült. Mind hangulatában, mind érzelmeiben erős a szöveg. Nekem tetszett Steve két álomjelenete is, különösen az első. A félelem szülte álom jelenetei súrolják a valóságot. A regényben két egyébként izgalmas szexjelent is akad, ami picit sok volt, túl látványosra sikerült érzésem szerint. Olvashattam a falusi emberekről, a föld vallásos szeretetéről és tiszteletéről, a paraszti lét szokásainak és gondolkodásmódjának hátteréről. Életrajzi elemek is felbukkannak a regényben. Steve családot alapít, rátalál a boldogság.



Oravecz Imre jól ír, mondatai a helyén vannak, a könyv könnyen olvasható. Ajánlom, akit érdekel a magyar paraszti világ, életük és biztos, módszeres felszámolása. Ha szívesen olvasna a századelőn élt emberek küzdelmes sorsáról, a történelem viharai okozta hatásokról. Megtudhatjuk, hogyan élték meg az egyszerű kisemberek a Trianon okozta sebet. A világháború felé sodródó Ókontri sorsa elkerülhetetlen, ami Steve sorsába is meghozza a fordulatot. Pontos jellemrajzot ad ez a regény is a falusi emberek életéről. Megjelenik a paraszti élet minden szépsége és nehézsége: a sarjadó vetés gyönyörűsége, aratás és betakarítási munkák és a gondok is. Kuláklista, beszolgáltatási rendszer, felbukkan a fekete autó, a kihallgatások, a véres verések, ló és vetőmaghiány, a közeledő háború szele, az orosz katonák viselkedése okoz még drámai fordulatot. A család történetét a harmincas évek közepétől 1956-ig kísérhetjük végig ebben a regényben. Steve döntése reális, körbe ért a történet.

A kivándorlás napjainkban is sajnálatosan aktuális téma. A befejezés elkerülhetetlen, nem marad más lehetőségük. Itt már az újabb nemzedék sorsa a tét.




                                               




Oravecz Imre:
A Heves megyei Szajlán született 1943. február 15-én.

Általános iskolába szülőfalujában járt, Szentgotthárdon érettségizett.

1962 és 1967 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen tanult magyar–német szakon, és ugyanott diplomát szerzett. Első versei az Alföldben jelentek meg 1962-ben – 1975-ig egyetlen más hazai országos terjesztésű orgánum sem közölte szövegeit


Első önálló kötete a Héj, 1972-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. Nem sokkal később disszidált: először Párizsba, később Londonba ment, majd 1973-ban három hónapot az Egyesült Államokban, Iowa Cityben töltött az International Writing Program irodalmi ösztöndíjasaként. Még ebben az évben hazatért Magyarországra. 1976-ban másodszor is disszidált: Chicagóban beiratkozott az Illinois-i Egyetemre, nyelvészetet és kulturális antropológiát tanult. Nemsokára újra hazatért. Megjelent 1972. szeptember című negyedik, nagy sikerű verseskötete. 1989-ben József Attila-díjat kapott, de azt nyílt levélben visszautasította.



Eddigi költői fő műve, Halászóember (Szajla. Töredékek egy faluregényhez 1987–1997) című verseskötete 1998-ban jelent meg a pécsi Jelenkor Kiadónál.

2003-ban Kossuth-díjat kapott. Az indoklás szerint költői életművével, a tárgyias költészet objektív világának átszellemítésével, líra és epika, vers és próza poétikailag termékeny szintézisének megteremtésével érdemelte ki a kitüntetést. A régóta tervezett, az életmű alakulásának középpontjában álló faluregény első kötete, Ondrok gödre. Az álom anyaga, első könyv (Pécs, Jelenkor) 2007-ben jelent meg; folytatása, a Kaliforniai fürj 2012-ben. Legutóbbi könyve, a Távozó fa című verseskötet 2015-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. Regényfolyamának új összefoglaló címe A rög gyermekei. Az első kötet (Ondrok gödre) új, átdolgozott kiadása 2016-ban jelent meg, ezt követte a Kaliforniai fürj, a regénysorozat harmadik darabja pedig az Ókontri














Magvető, Budapest, 2018


464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436648

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése