2018. július 23., hétfő

Eltűnt országok nyomában


Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában







                             






Igazán sok meglepetést és információt tartalmaz ez a gyönyörű kivitelű könyv. Egy nagyszerű időutazásra invitál bennünket a szerző. Olyan földrajzi és történelmi körutazás ez, amit nem hirdetnek az utazási irodák. Bjørn Berge ötven eltűnt ország történetét gyűjtötte össze a bélyegeik és térképek segítségével. Kiváló kalandozás az árnyas fák alatt, fotelban ülve, vagy nyaralás idejére.








Az elfelejtett vagy mára eltűnt országok története azért is érdekes, mert bizony valóban léteztek, ha csak rövid ideig is, hagytak maguk után némi nyomot a történelemben. A tengerbe süllyedt Atlantisz birodalma bizonyára sokaknak jut elsőként eszébe. Vannak ilyen országok a való világban, amelyek ugyanazt a sorsot szenvedték el. Olyan országok, amelyek csak rövid ideig léteztek, nem tudtak megerősödni. Önállósodási törekvéseik kudarcba fulladtak. Itt most időrendben olyan furcsa nevű országok történetét ismerhetjük meg, mint például Heligoland, Tripolitania és Mandsjukuo. Van köztük olyan ország, ami csupán alig egy hónapig, egy évig vagy néhány évtizedig létezett.


Talán az egyik legérdekesebb a Sandokán filmsorozatból ismert Labuán története lesz, ami megragadja az olvasókat. A nyitó történet a két Szicília Királyságának párharca is tartogat meglepetéseket, ahogyan mindegyik ország története ad meghökkentő információkat, és elgondolkoztatja majd az olvasót.

                                                                                 


Időrendi sorrendben utazunk a világ térképein. 1840-től 1975-ig követjük nyomon az ideiglenesen létező majd eltűnő országok sorsát. Kalandozhatunk őserdőben, sztyeppéken vagy tengereken. Kelet Rumélia az íróasztalország volt számomra az egyik legmeglepőbb ország. Élmény volt olvasni a Madagaszkári szigetek országgá válásának történetét vagy kalandos volt megismerni a moder Szodoma néven elhíresült Tangeri nemzetközi övezetet. Itt csatlakozunk olyan amerikai írókhoz, mint Truman Capote és Tennessee Williams. Tanger nemzetközi zóna (1923-1956). Az elveszett országok és a gazdagság története kel életre Bjørn Berges lenyűgöző könyvén keresztül. Legtöbb esetben természetesen politikai játszmák és hatalmi harcok álltak a háttérben, ami eltörölte ezeket az országokat.




Az igényes kivitel mellé olvasmányos szöveg és irodalmi utalások színesítik a szöveget. Ötletes a bélyegeken át való megközelítése ezeknek az országoknak. Volt olyan is, ahol sem postarendszer, se belföldi levélforgalom nem is létezett, ám az országnak volt bélyege... Az is egy érdekesség, miért választja Degas Táncosnőit a bélyegére egy leendő muzulmán ország.


A földrajzi felfedezésekkel bírt ez a lebilincselő utazás. Közel hozza a történelem furcsaságait, a földrajz által bebarangolhattam olyan helyeket, ahová lehetetlen lenne eljutni. Hol lehet a Juby-fok, Felső-Jáfi vagy a Karolina-szigetek? Mi volt a sorsuk, hová és miért tűntek el a térképekről?A Juby-fokon egyébként Saint Exupery is megfordult, aki köztudottan pilóta is volt.

Költői versrészletek, irodalmi és filmes megjelenítések teszik még szemléletesebbé a történelem tényeit. Felfedezők, híres utazók és gondolkodók alkotnak véleményt a néhol vicces, másutt tragikus országokról, sorsukról. Bepillanthatunk királyok, szultánok önző háborúiba, ami sok esetben pecsételte meg az adott ország sorsát. Felszámolták, kihalt egy környezeti katasztrófa miatt, vagy odacsatolták más erősebb országokhoz, de jelentős ok volt a kulturális és vallási ellentétek is.



Meglepően gazdag a bélyegválaszték, ahogyan az is, hogy mi is jelent meg a leendő ország bélyegén. Legtöbb esetben az uralkodó arcképe, vagy az ország zászlaja, vagy valami jellemző állat képe került a nyomatra. Ezek a motívumok is elárulnak sok jellemzőt a hatalomról vagy a képviselni szándékozott nézetekről. Izgalmas kalandok, meglepő és döbbenetes valóság keveredik alapokon a történelmi tényekkel. Szórakoztató és tanulságos olvasmány ez a könyv.
Ajánlom mindenkinek aki szeretne a földrajzról többet tudni, érdekeli a történelmi múlt, él benne a kalandvágy.

A fordító munkáját és a kötet hazai megjelenését a NORLA támogatta.

Csomagoljunk! A kötet ITT megrendelhető a kiadótól kedvezménnyel!




Bjørn Berge (1954-ben született) építész és kutató. Számos cikket és könyvet írt és tett közzé Norvégiában az építészetről és az ökológiáról.




Cser, Budapest, 2018
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785387 · Fordította: Patat Bence




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése