2016. október 11., kedd

Kalak

Kim Leine: Kalak  






                                                                 












Ismét emelem a képzeletbeli kalapom Kim Leine előtt!
Már előző, magyarul megjelent regényével, A Végtelen-fjord prófétái-val is lenyűgözött és kedvencemmé lett. Ezért is öröm számomra találkozni egy újabb írásával. A Kalak önéletrajzi történet, 2007-ben jelent meg eredetileg. Nem árt, ha az olvasó felkészül lelkileg: ez nem a hagyományos írói életrajz lesz.



Ilyen magas fokú, bátor kitárulkozásra ritkán kerül sor az irodalomban. Az emlékezés regénye ez. Kim Leine őszintén vall gyermekkoráról, bátran néz szembe önmagával, belső démonaival,
identitása kereséséről, és a megbékélésről mesél. Röviden miről is? Családon belüli erőszak, promiszkuitás, alkoholizmus, drogfüggőséggel súlyosbítva. Rögtön az események közepébe találja magát az olvasó. Kim éjszakai ügyeletes Nuukban, a kórházban, ahol ápolóként dolgozik. Várja az alkalmat, amikor végre a napi adagját magába szúrhatja, az előrendelt morfiumot. A mámor érkezésekor elmereng, hogyan és miért jutott ide, mik vagy ki volt az ok. Ebből áll össze a regény, ismerjük meg életének ezt a szakaszát. A Grönlandi táj szépsége, békéje és hidege remekül érezhető, megjelenik a lapokon.



Kim Leine Norvégiában született 1961-ben. Gyermekkorát egy Jehova tanúi közösségben töltötte.
5 éves volt, mikor apja elhagyta a közösséget. A miértekről is olvashatunk a regényben. Bár ő és édesanyja jól érezték ott magukat, Kim később szorongott, félelmei voltak. Úgy érezte,
ki kell szabadulnia közülük, ezért 15 évesen szülőfalujából Koppenhágába szökött édesapjához.

Az apa figurája végig kísért, jelentős szereplővé lesz. A határtalan szabadság jelképe, kiszakadás az addigi kötött életformájából újdonság lesz életében. Apja barátjával, férfiszeretőjével élnek együtt hármasban. Aminek bizony durván meglepő eredménye lesz: apja egy vérfertőző kapcsolatot alakít ki fiával, ami évekig tart. Kim minden tiltakozás és ellenérzés nélkül sodródik bele ebbe a folyamatba.






Elképzelhető, mekkora hatással van azért ez a fiatal fiúra mentálisan. Eljön egy újabb menekülés, kilépés az addigi életéből. Grönlandra került, ott telepedett le, és ápolóként kezdett dolgozni. Grönland szépsége és nyüzsgése néhány év elteltével mégis mély depressziót okoz nála. Pszichiáter ugyan nincs a közelben, a gyógyszeres szekrényhez azonban gond nélkül fér hozzá... önmagát kezdi kezelni. Az öngyógyítást a morfiumban találja meg. Mellé az alkohol csupán kísérő bónusz. Kiüresedett kapcsolatok válogatás nélkül, komoly családi élet hiánya az eredmény. Ez az életszakasz hosszú évekig tart, mondhatni szerencsésen éli túl. A Kalak jelentése is kiderül, miért ez a cím. Hogyan válik egy átkozott eszkimóvá ő maga is. A hideg és csend némileg jót tesz neki, jól érzi magát, bár tudja nem ez a végállomás életében. Az eszkimó élet jellegzetességei, kultúrájuk is felvillan, beépül a történetbe. Itt jegyezném meg a hazai borító mennyivel eredetibb, kifejezőbb. Olvasás közben kiderül, miért is!



Kim önmaga elől menekül. A szorongó nyugtalanság a jellemző erre az időszakra is, nem leli helyét az életben, képtelen beilleszkedni. A Grönlandi élet sajátosságai még a gyilkosságok, erőszak, széthulló család. Feleségével is szakít, szertőt tart nyíltan mellette.
A vég kezdete az a bizonyos szeptember 11-i merénylet. Ekkor már intravénásan használta a morfiumot és egyik kollégája vette észre, hogy milyen súlyos a helyzet. Leine végül Dániában kötött ki, ahol három hónapig pszichiátrián kezelték. Grönlandra való visszatérésével a problémák is újra kezdődnek.

Kirúgják és megfosztják ápolói meghatalmazásától. Kim apjával levélben tartja a kapcsolatot, minden harag nélkül. Hogyan tud felépülni, mindent a nulláról újrakezdeni az bámulatos, elismerést érdemlő. Grönland sötétségéből a fényre jut. Dániába telepedik le, erről a megtett útról valós élményei alapján vall döbbenetes őszinteséggel regényében Kim Leine. Erős, súlyos kérdések kerülnek terítékre, nem lesz könnyű az olvasónak azonosulni ezekkel. Átérezni annál inkább.
Nehéz erről bármit is írni, hiszen a valóságnál nincs drámaibb. Gyanítom, némi terápiás gyógymód
ez, hogy megírta vallomását. A regény kivételesen szép nyelvezetével, maradandó és elgondolkodtató olvasmány. Kim Leine kendőzetlen nyíltsággal tárja fel lelkének legsötétebb titkait, vívódásait. Lecsupaszítottan áll olvasói elé, vállalva a történteket.







Kim Leine jelenleg Dániában él családjával. Minden idejét az írásnak szenteli, műveit dánul írja. Eddig négy regénye és két novellás kötete jelent meg.  A Végtelen-fjord prófétái című regényével 2013-ban elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját.

















Scolar, Budapest, 2016
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632446493 · Fordította: Soós Anita

3 megjegyzés:

  1. Hűha, ez kemény könyv lehet! Ment a kívánságlistámra. Bea

    VálaszTörlés
  2. Igen, az élete. Bátor, merész. Meglep és megdolgoz.

    VálaszTörlés
  3. K. jó könyv az "előzővel" együtt!
    Utána nekem Karl Ove Knausgård - HARCOM 1. Halál (Min Kamp. 1., 20009) jött O:)

    VálaszTörlés