2016. október 19., szerda

Nincs visszaút

Lee Child: Nincs visszaút 





                                                                   



"Reacher jelmondata mindig az volt, hogy te üss elsőnek. Főleg, ha az ellenfeleid ketten vannak"







Lee Child neve mellé nemes egyszerűséggel került a krimikirály jelző, ami nem véletlen. Vitathatatlan népszerű, olvassák, szeretik a könyveit. A tengerentúlon már a 21. történet is megjelent nyár végén. Az igazságnak győznie kell, még ha ehhez az út néha bizony kissé „rögös” is. Immár ez a második kötet, ami mozivászonra került a Csak egy lövés után. Az önálló történeteket a főhős neve fűzi össze.


Jack Reachert a magányos igazságosztót ezúttal érzékei csalják kelepcébe: egy elragadó, titokzatos női hang a telefonban és Reacher úgy dönt, hogy felkutatja, megismeri, milyen ember is Susan Turner őrnagy. Aki nem mellesleg Reacher utódja is a katonai rendészetnél Virginiában. Az útja során több kalandba is keveredik, amíg Susanhoz érkezik. A 61 óra című történet erről is szól, az útról, ami Susanhoz vezet.



A régi bázisára érve az őrnagynak csupán hűlt helyét találja, ugyanis letartóztatták, őt pedig egy váratlan húzással ismét besorozzák. Ezért nyomozásba kezd, hamarosan azonban őt is lecsukják. Nem kell nagy ész hozzá, itt valaki nagyon félre akarja őket tenni, a vádak erősen koholtak és nem helytállóak. Segítségére van leleménye és katonai rutinja, hogy kitörhessen, és Susannel az oldalán támadásba lendüljön az igazság kiderítéséért. Nem sejtve, mennyire magasra vezetnek a szálak. ketten vágnak neki tisztázni önmagukat, kideríteni az igazságot.




Mert az önös érdekek, szenvedélyek állnak a háttérben, ami tényleg elképesztő lesz. Egy Afganisztánban lezajlott akció után a hazatelepülésben "véletlen" eltűnt fegyverek mellett egy apasági per is Reacher nyakába szakad. Érdekes pillanatokat, érzéseket kiváltva a sziklaszívű egykori katonából. Hirtelen egy tizennégy éves lány apjának tudhatja magát... Magában felidézi saját viszonyát apjával, és eljátszik az apasága gondolatával, barátkozik a ténnyel, miközben érzi, csapdában van. Ezek az érzései a jelleméhez, gondolkodásához tesznek hozzá sokat. Egy tényleg filmre illő, pörgős történet, sok akcióval és jó humorral. Jó volt, szinte letehetetlen, ahogyan azt Lee Chil könyvinél már elvárja az olvasó. Az eddigi olvasásokban még mindig beváltotta és hozta a kalandot, szórakoztató humort és a valósághű történeteket.


Susan és Reacher remekül tudnak együtt létezni a történetben, az érzelmi szál is jól működik közöttük. Susan kemény és határozott nő, aki tudja mit akar, méltó társa lesz Reachernek. A kis beszólások, a matematikai elemzései, humora és leleményes megoldásaival igazán zseniális figura. Tetszettek a verekedős részek, azok leírásai, mértanilag megtervezett és kivitelezett ütései. gyorsan rövidre zárja az ilyen helyzeteket, a lehető legegyszerűbben lefegyverzi ellenfeleit ügyességével, ötletes mozgásával. Saját DNS-elmélete pedig egész mentalitásáról árul el sokat, ami persze ismerve az eddigi történeteket elég helytálló is. Nem "terminátor", érző szívű, okosan gondolkodó akcióhős, fegyelmezett katona.

A két "ügy" és az Afgán hegyek fura és valós hátteret adnak a hadseregen belüli korrupciónak, aminek eredményeképpen Los Angeles utcáin is lehet katonai fegyvert vásárolni. Jó pénzért minden eladó.

Némi hazai vonatkozása is akad az eseményeknek, ugyanis az egyik rosszfiú magyar származású. Az FBI, a megbízott verőlegények ellen ketten állnak ki és derítik fel az összefüggéseket. A befejezés gyors és váratlan, meglepő megoldást eredményez. Afganisztánból hová visznek a szálak, milyen különös szenvedély, szórakozás áll a háttérben tényleg csak az utolsó lapokon derül ki. Most Edward Zwick rendezésében a mozikban is hódít Jack Reacher, akit ezúttal is Tom Cruise alakít! Érdekesség, hogy ebben a részben is, mint a Csak egy lövés esetében is feltűnik a szerző, Lee Child cameoszerepben.
Irány a könyvesboltok és a mozik!




Lee Child: eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Tanulmányai és egyéb más foglalkozása után 1997-ben adta ki az első könyvét, amiben szerepel Jack Reacher. Ez az Elvarázsolt dollárok címmel jelent meg. A könyv rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Igazán jó indítás volt. Lee Child ma az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Könyvei állandó sikerlistások, több, mint negyven nyelvre fordították le eddig. Számtalan díjat is nyert, legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját. Angliában született (Coventryben), de már jó ideje New Yorkban él feleségével. Idehaza  februárban jelent meg a Néma város című 20. Jack Reacher történet a General Press Kiadó gondozásában.










Képek a filmből!




Eredeti mű: Lee Child: Never Go Back

Eredeti megjelenés éve: 2013
General Press, Budapest, 2016
368 oldal · ISBN: 9789636439644 · Fordította: Gieler Gyöngyi






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése