2016. október 26., szerda

Csontfa

Greg Iles: Csontfa 




                                                                           













Greg Iles kivételes tehetségű író, ezt hosszú évek alatt bizonyította eddig regényeinek világsikerével, olvasói hatalmas táborával.
Penn Cage és társai a Lángoló kereszt főhősei folytatják a kalandokban és drámákban nem szűkölködő nyomozást a múlt sötét titkai után. Családregénybe oltott krimi, politikai háttérrel, összeesküvés-elmélettel megspékelve.


A Lángoló kereszt ugyanis csupán egy trilógia nyitókötete volt. A friss sztorit a szerző részben történelmi tényekre, részben személyes tapasztalataira építette fel, regényének helyszíne ugyanis ismét otthona, a Mississippi folyó partján megbújó Natchez, a tipikus délnyugat-amerikai kisváros minden jellegzetességével. Sajnálatosan ideális terepe ez a ’60-as évek polgárjogi mozgalmainak emléket állítva, ahol, a Ku-Klux-Klannál is mélyebbre süllyedő csoport a „legmagasabb körök” áldásával követi el embertelen, fajgyűlölettől fűtött borzalmas tetteit.



A Csontfa már "gyökeret eresztett", megjelent és kellően fontossá vált az előzménytörténetben is. Mindenki ezt a fát akarta megtalálni, oda akart eljutni a Mississippi mocsárvilágában lévő mitikussá vált ciprushoz. Ez az a hely, ahol a dráma kiteljesedik, a szálak összeérnek. Itt van minden bizonyíték és megdöbbentő valóság a múlt titkairól. Van, aki egyébként megkérdőjelezi a fa létezését is.

A Csontfa létezik, nem legenda. Története összetett, sűrű, ahogyan a Lángoló kereszt is volt. Alapos és mesterien kidolgozott végig a regény, semmi üresjárat. Minden mindennel összefügg, bár hőseink nincsenek könnyű helyzetben. A jelen eseményei (Katrina hurrikán) mögött, ami 2005-ben játszódik a szálak messze a hatvanas évekig nyúlnak vissza. A Lángoló kereszt témája tovább folytatódik, hiszen a fő szálak nem lettek lezárva: Az amerikai Dél kisvárosának, Natcheznek a polgármestere, Penn Cage bajban van. Apját, Tom Cage-t a köztiszteletben álló orvost gyilkossággal vádolják meg. Tomnnak menekülnie kell. Ez azonban csupán apró, bár fontos kiindulópont egy sokkal komolyabb történethez.

Negyven év távlatából bizonyítékokat és okokat kideríteni nem egyszerű. FBI, helyi korrupt rendőrök és a KKK ellen kell izgalmas nyomozás során az igazságnak fényre jutnia. Penn Cage meséli a történéseket, amikor ő nincs jelen veszi át az író a szerepét.



Sodró és feszült, szenvedélyektől hevített a regény eseményeinek sora. Alaposan kidolgozott, remek karakterek, Amerika sötét titkai, rasszizmussal és szerelemmel, korrupcióval. Több ez mint az alapot adó történet, hogy egy fekete fiú fehér lányt szeret. Izgalmas utazás az amerikai Dél legsötétebb titkaihoz, nem kevés erkölcsi dilemmával. A szereplők egyéni vívódásai nem szenvedősek, de gondolkodásra késztetik az olvasót. Az érthető motivációjuk mellett a szerző meghagyta az olvasónak a lehetőséget saját teóriája kialakítására. A mély tartalmi mondanivalók, nem csak a krimi szerelmeseinek, hanem minden műfaj kedvelőinek is élvezetessé teszik az olvasás élményét. Varázslatos erővel bír, sokrétűen izgalmas könyv, senkit ne riasszon meg az oldalszám. A történet viszi az olvasót, letehetetlenné válik, pedig a trilógiák középső része afféle töltelék szokott lenni, itt erről szó sincs. Szépen kerekedik a történet, nagyívű, fordulatokban bővelkedő mindvégig. A szálak pedig az amerikai történelmi múlt talán legnagyobb tragédiáihoz és rejtélyeihez vezetnek: John F. Kennedy, Robert F. Kennedy és Martin Luther King megöléséhez.




A nyomozás során Penn is sok meglepő dolgokat tud meg saját családja múltjáról. Segítségére van menyasszonya, Caitlin a bájos és agilis újságírónő. Meghökkentően kitartó, hatalmas szenvedéllyel veti bele magát a titkok sűrűjébe. Ő lesz az, aki elsőnek jut el és talál rá a misztikus kivégzőhelyre a Csontfára. A családi titkok az ellenfél oldalán sem szűkölködnek meglepő és gyomorforgató titkokba. A Knox családnak is vannak takargatni valójuk, még, ha némi megértést is érez feléjük az olvasó, fel nem menti egyiküket sem. Hátborzongató lesz ez a családi titok, annyi bizonyos! Egyéni drámák, sorsok és a politika, szerelem és a múlt keveredik mesterien ezúttal is. Alapos és gondolkodásra készetető, szórakoztató regény, méltó folytatás lett a Csontfa.


Egyetlen negatívum jut eszembe a könyv olvasása után: mikor jön a harmadik rész, a végső megoldás?



Greg Iles: (1960). A New York Times bestsellerszerzője. 2011-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, nyolc napig kómában volt, jobb lábát térd alatt elveszítette. 2015-ben tért vissza olvasóihoz a Lángoló kereszt regényével.

Regényeit több mint harminc országban adták ki. A "24" egyik évadát is jegyezte, mint forgatókönyvíró. Jelenleg is a mississippibeli Natchezben él családjával: Hazánkban a General Press Kiadónál jelennek meg kötetei: Első regénye 1993-ban A spandaui főnix volt, amit további sikerek követtek. Hongkongi aktok, Fekete kereszt, A gonosz közel van, Isteni sugallat.
A Penn Cage történetek eddigi részei: Csöndes játszma, Forgó angyal, Az ördög hajója, Lángoló kereszt.




Eredeti cím: The Bone Tree



General Press, Budapest, 2016
736 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636439125 · Fordította: Recski Júlia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése