2016. október 4., kedd

Télikrumpligombóc

Rita Flak: Télikrumpligombóc 



                                                                                 
















A nyáron megjelent bajor krimi több okból is felcsigázott, mivel krimikedvelő vagyok. Nos, ilyet még nem olvastam, az tény, kedves ismerősök is ajánlották. Nem bántam meg, sőt! Várom
a folytatást is, ami még idén érkezik is Gőzgombóc blues címmel. Ne szaladjak ennyire előre, nézzük milyen egy bajor krimi?




Vicces. Elsőre ez, ami eszembe jut. Igazi jó kikapcsolódás, szórakozás volt. Azt elárulom, igazából nem is a krimi az erőssége a történetnek. A kisvárosi élet pillanatait, jellegzetes figuráit remekül jeleníti meg, ott érzed magad rögtön a történetben. Ismerős alakok ezek, igazi jelenségek. Nem túl kidolgozottak, mégis a felerősített jellemvonások miatt pontosan ismered, tudod, milyen emberek ők. Személyes ismerősök is lehetnek. A humoros helyzetek, valódi helyzetkomikumok teszik szórakoztatóvá a regényt.

A történések kedvenc alakja és motorja a Nagyi. Olyan az egész, mintha a bajor Jóbarátok lennének, összemixelve az Egy rémrendes családdal.. asszem ez mindent elárul. Régen nevettem, szórakoztam ilyen jól egy regényen. Valódi felüdülés, kikapcsolódás volt.


Főhősünk a kisváros rendőre Franz ​Eberhofert, igazi bajor rendőr, akit fegyelmi ügye miatt helyeztek át a nyüzsgő nagyvárosból csendes Niederkaltenkirchen. A bájos és jellegzetes bajor kisváros kisemberei a történet hangulatában mindent felvonultatnak. Itt tényleg mindenki ismer mindenkit, mindenről tudnak, de nem is történik semmi rendkívüli évek óta.

                                                                                   
Franz kedves fickó, élete itt néha bizony túlságosan is nyugodtan folydogál, már már unalomba fullad. Az esti járőrözései általában Wolfi kocsmájának pultjánál érnek véget, ez a nap fénypontja. Napközben pedig kedvenc tartózkodási helye süket nagymamájának konyhája, ahol ínycsiklandó ételeket ehet reggeltől estig. Remek figurák az öregek, itt van a Papa, az örök hippi, lázadó még közel a hetvenhez is. Állandóan Beatlest hallgat, jó hangosan persze. A keményebb zenét, rockot kedvelő Franz ettől az őrület határára sodródik.




Az élet izgalmait egy szőke csinibaba nőszemély felbukkanása jelenti kis pudlijával.
A "szőrsapka" és Franz kutyája gyorsan közelebbi ismeretségbe lépnek, amit Mercédesz nem fogad nagy örömmel... Ő egy elárvult, üresen álló régi ház lakójának rokona, a kisvárosi élet szürke egyhangúságába üdítő színt hoz. Feltűnik még egy fűtés-szerelő is, aki bonyolítja a szálakat. Ugyanakkor néhány véletlen és különös baleset is történik hirtelen sorban. A konténerbaleset után a kutyapórázos is meglepő módon halállal végződik, de a sor folytatódik.




Franz pedig végre nyomozni kezd! Senki nem gondol gyilkosságra, csupán Franz képzelete indul be... talán nem alaptalanul, hiszen minden baleset a telekeladásban érintett Neuhofer családot érinti.

A régi ház helyén ugyanis benzinkút épül. Az összeesküvés-elméletből valóság lesz, nem mindegy mit ér a telek, mennyit is adnak érte! Persze, nem kell nagy akciókra gondolni, nincs a történet túlbonyolítva. Az ízes bajor humor nagyobb erénye a könyvnek, mint a krimi vonala. Mégis remek kikapcsolódás volt. ÉHESEN NE KEZDJÉTEK OLVASNI! Nagyi remekül és folyamatosan főz, ha éppen nincs valami kihagyhatatlan akció a közeli boltok, áruházak valamelyikében. Receptek is vannak a könyv végén és nagyi fasírtja tuti finom lehet. Jó étvágyat!


A könyvsorozatnak eddig külföldön hat része jelent meg, és 2010-ben film is készült az első részből. Ez is azt mutatja érdemes olvasni, ha már a filmesek is lecsaptak a történetre.
Itthon még idén ősszel, talán már októberben megjelenik a második kötet, ami az említett Gőzgombóc blues címet viseli.


Képek a filmből!








Rita Falk: német író, 1964. március 30-án Oberammergau-ban született. Nyolc éves koráig a szülővárosában élt, majd szüleivel előbb München-be költöztek, onnan pedig Landshut-ba, ahol humanista gimnáziumba járt. Jelenleg ismét Münchenben él második férjével, aki rendőr. Három felnőtt gyermeke van.






Művelt Nép, 2016
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155617874 · Fordította: Balla Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése