2016. szeptember 30., péntek

Visszapillantó - szeptember

Visszapillantó - szeptember 
Őszi könyves kezdés



                                                                                           






"Az ember nem beleteszi a könyvekbe az életét, hanem bennük találja meg."
Alan Bennett




A nyár nagyon gyorsan elröppent, bár különösebben maradandót nem hagyott emlékül maga után.
Ez egy ilyen nyár volt... a beváltatlanul maradt ígéretek nyara. Felejtős, nem nyert sorsjegy.

Az ősz sosem volt a kedvencem, azonban pár éve egyre jobban kedvelem. Szép napos, kellemesen melengető szeptembert tudhatunk magunk mögött. Szinte jobban esik ilyenkor még a léleksimogató napsütés, mint mondjuk júliusban. Könyvekben kissé lemaradtam, fogjuk rá az augusztusi hajrára
a hónap végén, de azért 12 könyvet sikerült elolvasnom. Igaz, nem túl nagy oldalszámmal bírtak, ezek csupán pár órás könyvek voltak (78, 144, 155,160,185, 205, 300, 305) de sosem ez volt fontos. Három könyv, ami nem csak oldalait tekintve volt súlyos.


A Nevem Pilgrim a maga 720 oldalával a politikai krimit egy új dimenzióba helyezte számomra. Szépirodalmi szinten olvasmányos stílusban mutatott rá néhány összefüggésre. Persze kaland is akadt benne, nem is kevés. Döbbenetesen jó történet, lehet gondolkozni és félelmetes jövőképet vetít elénk. Olyat, ami nem áll messze a valóságtól, sajnos. Ritkán szoktam nagy szavakat használni, de ez a könyv az év krimije díjat simán viszi. Nem csak a könyv mérete vagy súlya miatt. Mesteri!


                                                                             

A másik regény, ami őszintén kellemesen meglepett az a Hitler elveszett birodalmi cirkálójának történetét mutatja be olvasóinak. A birodalmi kalóz olvasmányos és szórakoztató, történelmi háttérkép a német hajóról és kapitányának, Hans Langsdorff remek portréja. A két szerző remekül megtalálta
az arányokat, nem lett sem száraz, sem túl háborús a történet. Valós tengeri kalandok és megrázó emberi drámákról mesélnek, összefüggésekre világítanak rá a történések.

Tartalmas kikapcsolódás, egy sorozat figyelemreméltó első kötete az Undergound Kiadónál jelent meg. A 490 oldal pillanatok alatt beszippantott, de nem tipikusan pasis könyv, nem kell megijedni. Bátran javaslom női olvasóknak is. Érdemes megismerni az Admiral Graf Spee történetét. Lenyűgöző.


A harmadik egy skandináv krimi, de nem úgy és az, amit már ismerünk. A Hajsza 576 oldala igazi mélylélektani családregény, krimibe oltva. A ​​Hajsza az utóbbi évek legsikeresebb skandináv krimije, egyedülálló módon még igaz történeten is alapul. Bővebben az októberi első posztban! Igazán
jót tett egy kis vérfrissítés a skandináv krimiknek. A két szerző még itthon ismeretlen: Anders Roslund neve talán ( Három másodperc - Animus, 2011) ismerősebben cseng, de társa Stefan Thunberg első könyves szerző.


A két klasszikus Maigret-történet mellett az új, női kedvenc krimiszerzőm
Angela Marsons Ördögi játszmák krimije volt, amit nagyon vártam. Lélektani macska-egér játék a nyomozónő és a tettes között. Az, hogy mikor ki és melyik szerepben van, változó. Eredeti a történet magva, nem okozott csalódást. Utazás a múltba, lelkünk titkaihoz. Az Elfojtott sikoly új hangja és történetvezetése után ez
a regény is vitt mindent. Remélem a folytatásra sem kell túl sokat várni!






                             




Az elrontott nyár után kis kárpótlás az apa-lánya kapcsolatról mesélő Ilyen a boldogság.


Kis "léleksimi" volt nekem az Agave újdonsága a maga 205 oldalával. Nincs rózsaszín máz, semmi nyál, csak maga az élet. Két magányos, sebzett ember története, akik megtanulnak szeretni, és együtt néznek szembe a változással járó félelemmel és bizonytalansággal, miközben felfedezik a lemondásban és az önzetlenségben rejlő örömöt is. Eduardo Sacheri új regénye a megjelenését követően Argentínában és Spanyolországban is nagy sikert aratott. Aki szereti a mai történeteket nem fog csalódni. Nekem tetszett, egyszerűségében van a bája, amit a remek borítója is jól kifejez.



Már egy 2017-es hír is örömet okozott: Harry Hole visszatér! Jo Nesbo májusra ígéri az új történetet, idehaza júniusra várható az Animus Kiadónál!


Az október valóban sűrű és roppant ígéretes, bőséges lesz. Pontosan tudom, hogy melyik könyvekről fogok írni. Felpezsdültek a megjelenések a kiadók háza táján! Reményteljes ősz várható, már novemberre is van hat könyv, ami tuti lesz!
Ami még egészen biztos októberben: Jön Jack Reacher a mozikban és a filmes borítós Nincs visszaút krimi (főszerepben Tom Cruise).
Greg Iles Csontfa regénye is már itt vár! A General Press Kiadónál különösen sok izgalmas újdonság jön októberben. Ajánlom figyelmetekbe színes és széles a kínálatuk.

                                                                   

A Nobel-díjas kém a hónap utolsó napján jelenik meg, már olvasom az Athenaeum Kiadó jóvoltából, de lesz Mata Hari is Coelho tollából! Hamarosan jön az ajánlóm erről is, ahogyan
Emile Ajar nagy klasszikusáról, ami szintén gyönyörűséges új borítót kapott a Park Kiadónál. Előttem az élet, biztosan sokak kedvence ez a történet is. Alap darab, szerintem, mint a nők ruhatárában a "kisfekete"ruha. A Stoner pontosan 1 éve jelent meg, lett siker idehaza is. Szerzőjének új, egyben utolsó regénye Augustus 1973-ban megkapta Nemzeti Könyvdíjat.

Érkezik ez a könyv is, már itt várakozik, ahogyan Kim Leine a Végtelen-fjord prófétái szerzője
is itt lesz Kalak regényével októberben. A klasszikusok közül Szabó Magda Az őz regénye kerül sorra. A Magvető Kiadó magyar szépírók újdonságait hozza most is.


A többi legyen meglepetés, mindent azért nem árulok el. Tartsatok velem októberben is! Nagyon bőséges, tartalmas ősz elé nézek könyvek terén is.

Egy tavalyi kedvencemet idézve:

"Aztán az jutott eszébe, hogy a remény hal meg utoljára. Milyen kár, hogy előtte mi, emberek."
Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban

Köszönöm, hogy olvastok, a lájkokat, megosztásokat! A blog facebook oldala néhány napja
átlépte a 7000 főt! Ez nagyon megtisztelő, már-már félelmetesen nagy szám, ami nagy felelősség. Egy kávét? Bár az ősz inkább a tea-szezonja.
                                                                                             

"Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik."
(Albert Camus)





Zárásnak egy irodalmi kedvencem:



1547. 09. 29. - MA 469 éve született Cervantes spanyol regény- és drámaíró, költő. (Az elmés és nemes Don Quijote de la Mancha szerzője. Cervantes Don Quijoté-ja a nemeslelkűség, az önfeláldozás, az önzetlen jóság és hűség szimbólumává lett, Sancho Panza a józan ész, a köznapi bölcsesség jelképévé. Emlékezzünk rájuk.

                                                                                                                             
Miguel de Cervantes: Don Quijote


Itt nyugszik Don Quijote de la Mancha,
vitéz, kóbor lovag volt ő, míg élt.
Mellette nyugszik jó dárdája, pajzsa,
kegyelmet soha, senkitől se kért.


Az elmúlás se győzött e vitézen,
mert híre messzi századokra száll…
Igaz, hóbortos volt ő életében,
de végül bölccsé tette a halál.


Hóbortos volt, akár mindannyian,
kik többre s jobbra vágyunk itt e földön,
s halálunkig nem hagyjuk annyiban.
Legyen testének könnyű lent e börtön,
e sír! a szép erdők, mezők helyett.

Gondoljunk rá e néma hant felett!









1 megjegyzés:

  1. Szia Gabó!

    Ajánlásaidat olvasgatva két könyv is ellenállhatatlanul érdekelni kezdett, és úgy érzem muszáj elolvasnom őket! Tegnap már át is vehettem őket a könyvesboltban, és már alig várom, hogy belekezdjek valamelyikbe. Nevem Pilgrim az egyik, a másik pedig a Végtelen fjord prófétái, azt hiszem ezzel kezdem, köszönöm, hogy kedvet hoztál, illetve megismertettél velük!
    Még mindig kíváncsian várom, hogy mikor kerítesz sort Bán Mór Hunyadi sorozatára, nagyon érdekelne a véleményed róla, bár meggyőznöd nem kell már, mert örök kedvencem az író, és a sorozat is.
    További sok- sok szuper olvasásélményt kívánok, minden jót!
    Mariann

    VálaszTörlés