2016. június 24., péntek

A másik ösvény

Benkő László: A másik ösvény 
Viharlovasok 5.




                                                                                   




A Viharlovasok az a sorozat, ami a magyar történelem kevéssé ismert korszakát idézi fel. Benkő László napjaink legnépszerűbb történelmiregény-írójának 2012-ben kezdődött regényfolyama A táltos fia történetével vette kezdetét. A honfoglalás, majd a kalandozások korát lezáró, egészen a vereséggel végződő 955-ös augsburgi csata utáni néhány évig követhetjük nyomon elődeink életét.



Ez a sorozatot záró könyv is kellően fordulatos, cselekménye hűen beszámol a magyarok útkereséséről. Ármány, politikai összeesküvés, bizonytalanság jellemzi az akkoriak életét. Az előzmények ott zárultak, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság számára, Árpád fejedelem halála után egyre jobban érezhetővé válik a változás. Recseg, ropog az ősszövetség, ahogyan címe is jelezte: Porladó szövetség volt a negyedik, tavaly megjelent rész alcíme.

A sorozat záró része a 955-ben lezajlott augsburgi csatára épül, majd a vereséget követő időszak új útkereséséről mesél. A nyugati kalandozások itt zárultak le a magyar hadak számára. Igazi határkő lett ez a csata, szomorú kimenetele mellett. A véres és vesztett csata színes, mozgalmas képei, majd annak hatásai adják a fő történéseket. A korábban megismert valós történelmi alakok és a szerző alkotta főbb szereplők visszatérnek. Újra találkozhatunk és fontos szerephez jut egyik kedvenc hősnőm, Aranyasszony. A történetben ismét hangsúlyos szerepet kap a titokzatos, csodás képességgel bíró asszony. Aranyasszony erős és okos női karakter, nem véletlen kapott önálló kötetet is a sorozatban

Természetesen Bulcsú főhorka mellett a korábban Bugac, majd Örs néven szerephez jutó fiú körül bonyolódnak a szálak. Nem csak a szerelem okoz nehézségeket neki, de élete is kalandosan alakul.
A több szálon futó események egyik szála az ő életéhez kötődik. Csöged a kiváló fegyverkovács is újra színre lép. Életük összekapcsolódik, ezt az olvasó már tudja az előzményekből. Most végre már Örs is megtudja származása titkait.
Miközben az egységes magyar állam létrejötte körül alakulnak az események. Bulcsú főhorka halála után a hatalomvágy erősödik, önjelölt kiskirályok harcai pro és kontra vélemények ütköznek. Magyar támad magyarra... Mi lesz a másik ösvény, merre indulunk tovább? A regény központi kérdése ez.


"Azt hiszem, öcsém, akkor jár jól a magyar, de a besenyő meg a többi is, ha csak egy csillag ragyog fölötte. Egyetlen fényes csillag. Mert ha több is van, a fényük egymást homályosítja, aztán mire megyünk vele? Érted-e, amiről beszélek?"



Benkő László ismét ízes nyelvezettel, pontosan, alapos kutatásokra épülően és szórakoztatva mutatja be ezt a korszakot. A szakszerűséggel megrajzolt kalandozó magyarság élete és a korabeli történelmi események színes és izgalmas sorozatot ad az olvasó kezébe. A Viharlovasok egy olyan korszakot hoz közelebb az érdeklődő és kíváncsi olvasónak, amiről keveset tudunk. Ez a kiváló regényciklus jól megrajzolt képekkel foglalja össze, meséli el a 10. századi magyarság életét. Ilyen regénysorozat nem igen van ma a történelmiregények piacán. Valahogy a középkor van túlsúlyban. Az érezhetően sok kutatómunka egy szórakoztató és jó ismereteket adó remek sorozatot ad olvasóinak. A szerző nagyon jó korrajzot ad továbbra is a X. századról, a magyarok életéről, szokásaikról, hétköznapjairól. Nagyon sok érdekes és hasznos információ van a sorokban.
Nem csak a csaták, harcok leírásait, fegyvereit és harci eszközeit ismerhetjük meg, de az akkor éltek gondolkodását, vallási hiedelmeiket is közel hozza. Borongós, ha kell, a fájdalom és szenvedés épp úgy megjelenik, mint a szereplők életének örömei. Lebilincselően izgalmas és váratlan fordulatok színesítik az eseményeket. A Napmadár végig ott köröz a záró részben, ami különös jelentőséggel bír.

A teljes sorozat olvastatja magát, ajánlom mindenkinek, remek kikapcsolódást nyújt a lenyűgözően fordulatos, informatív történet.Nem titok, számomra az egyik kedvenc történelmi sorozatom a Viharlovasok.

Benkő László és a Lazi Kiadó közös összefogása egy kiváló stílusú, fordulatos és kalandos történelmi sorozatot ad az olvasónak.






Benkő László: 1952-ben Szombathelyen született. Pedagógus végzettségű író. Érettségi után a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karán folytatta tanulmányait, itt szerette meg a történelmi regényeket.

A regényírás kora ifjúságától foglalkoztatta, majd hosszú előkészítés után 2004-től publikál. A magyar középkorról (honfoglalás, tatátjárás és kalandozások kora) mellett két legújabb kori történelemmel foglalkozó kötete is megjelent. Írói álnéven 20 romantikus regényt is jegyez. Történelmi regényeiben nem titkolt célja a múlt legreálisabb bemutatása, ábrázolása. Az események komplex bemutatása és az olvasó szórakoztatása. Olyan könyvsikerek fűződnek még nevéhez, mint A spanyol grófnő, a Zrínyiek eddigi két kötete vagy a Drezdai emberünk.














Lazi, Szeged, 2016
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632673028

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése