2016. június 7., kedd

Aludj csak, kicsim!

Carin Gerhardsen: Aludj csak, kicsim! 
 (Hammarby 3.)

"A bűn egy súlyos lánc, ami folyton az ember mögött csörög. A test része. Végül már észre sem vesszük."


                                                       A világszerte méltán népszerű skandináv krimik egyik legkedveltebb és legnépszerűbb új sorozata a Stockholmban játszódó Hammarby-sorozat 2008-ban indult. Nálunk 2013-tól kezdve jelenik meg az Athenaeum Kiadó gondozásában.

Kis visszatekintő összefoglaló az előző két részről: A sorozat nyitó darabja az egykori óvodáról
kapta a Mézeskalács-ház nevet, a gyerekkorban történtek utóhatásai érnek be, amit nem tudott kiheverni feldolgozni az egykori kisgyerek. Sok esetben az igazság nagyon mélyre temetődik. A feszült történetben a régi titkok, sérelmek adják a hátteret, talán kissé döcögősen. Azok, amiknek nem lett volna szabad megtörténnie egy óvodában. Pedig sajnos ezzel nagyon is maivá válik a történet, hiszen az agresszió már a kicsiknél megjelenik. Érdekes, mély érzésű a történet gyerekekről, akik nagyon is tudnak gonoszok lenni egymással. Az régmúlt elfojtott sérelmei és a felnőtt élet sikertelenségei veszélyes kombinációt eredményeznek.

A nyitó krimi megosztóra sikerült, sokak szerint ez egy széteső történet, a nyomozónővel történt tragikus eset felesleges. Nem az,
csak az igazi hangsúlyt a következő részben fog kapni. Petra szimpatikus, rátermett rendőrnő. Életét beárnyékolja egy erőszakos tett, a rendőr is lehet áldozat. Kollégája pedig végre boldog, nagycsaládos ember, üde színfolt. Lélektani ábrázolásban remekelt Gerhardsen és ezt vitte végig a többi résznél is. Nem mesélem, olvassátok el, érdemes. Főleg így, hogy akár egyszerre is olvasható már a három rész.A Mama, papa, gyerekek cím is sejteti komoly a mondanivaló, tragikusan drámai
a történet. Mondanám az írónő belejött, sokat fejlődött, erőteljesebb, lendületesebb
a történet. Hátborzongató, letehetetlen. A nyomozók családi élete kisebb teret kap, ahogyan az első rész kotnyelesen okoskodó nyomozófelesége itt már nem jut szóhoz. Remek jellemábrázolások, pergő ritmusban egy hihető és szívszorító történet. A felmerülő családon belüli erőszak komoly és égető problémákat vet fel.

Alkoholista anyák, erőszakos apák és magukra hagyott, elhanyagolt tinédzserek világa ez. Súlyos, több évtizedes titkok lappanganak ezúttal is a sorok közt. Mi
zajlik odahaza a gyerekszobákban, milyen rettenetes titkokat rejtenek a falak, elgondolkodtatóak. Gyomorszorító érzések, a tehetetlenség lesz úrrá az olvasón, ahogyan a történet másik kis hőséért izgulhat. Hanna három éves és egyedül van otthon... A borító zseniálisan kifejező. Egyértelműen kedvenc!A legfrissebb, harmadik rész Aludj csak, kicsim! címet kapta. Erőteljesen brutálisan nyit. 
Egy kegyetlen gyilkosság szemtanúja lehet az olvasó. Nagyon erős kezdés, igazán ritka az ilyen.
Két nekiülésre elolvastam, hiszen a történet viszi az olvasót. Szereplőink hozzák a szokott formájukat, bár a Petra-vonal kissé háttérbe kerül. Azt már az előző résznél is lehetett sejteni, az erőszaktevő a nyomozónő közelében van, jól ismeri őt és nem véletlen lett Petra az áldozat. Szervezett, kitervelt támadás volt ellene. Az eredmény továbbra is elképesztő, a lejáratása, megalázása nem ért véget. Igen érdekes lesz ez a szál. Egy idő után lélegzet-visszafojtva olvastam a történéseket.

Conny Sjöbergnek nincs egyszerű dolga a brutális tettes kézre kerítésével. Pszicho-krimibe hajló elemek adják a történet főbb hátterét. A Fülöp-szigetekről bevándorolt, feketén takarításból élő
nő az áldozat két kisgyermekével. Nyom semmi, és a nyomozócsapat egyik tagja is eltűnik minden nyom nélkül. Einar Erikson nyomozóról napok óta senki nem tud semmit. Nem csak azt nem, hogy jelenleg hol lehet, de kiderül: nem ismerik kollégájukat a nyomozók sem. Nem tudnak róla semmit, nem beszélt életérő, látszólag minden rendben van körülötte.

A megfejtés a múltban keresendő. Harminc év távlatából azonban jóvá, semmissé tenni sajnos már semmit nem lehet. Einar egy életen át cipeli, viseli méltósággal élete keresztjét. Ezt azonban csak a legvégére tudjuk meg, mi is volt, ami a mai bűnügyig vezet. A nyomozás zseniális, feszült izgalma sok régi sérelmet, kérdést vet fel. Maga a nyomozó is családja sötét titkaiba botlik. Fontos helyszín lesz egy elhagyott telek, egy romos fészer. Szembe kell nézni a rosszal, bár mennyire fájó is. Nem lehet, nem érdemes cipelni és elrontani ezzel mások életét.

Az elhallgatás és a félelem nem old meg semmit. A múlt tragédiái, a soha nem múló sérelmek adják
a megoldást. Ami sokkoló és drámai lesz. Maga az elkövető is áldozat valahol. Miért cipeli a múlt bűnét egy életen át valaki? Vagy miért nem tud túllépni, elengedni sérelmeket? Ami a jelen életét is elrontja. Kisiklott és deformált lelkű felnőttek világa ez. A bosszú nem old meg semmit. Talán még az elkövető is meglepődik amikor minden, de minden kiderül.

Miközben együtt nyomozunk Sjöberg felügyelővel, rakosgatjuk a mozaikokat igazi lelki trauma
az olvasónak is. A motivációk világosak, azonban a megoldás nagyon komor és fájó. Erős történet, komoly lelki drámákat ábrázol Carin Gerhardsen. Az Aludj csak, kicsim az utóbbi időszak egyik legjobb skandináv krimije. A másik, hasonlóan sötét és magával ragadó történet szintén az Athenaeum Kiadó újdonsága. Samuel Björk: A bagoly röpte. Két kivételesen jó történet a skandináv krimik szerelmeseinek. A borító ezúttal is csodásan illik a történethez.

Nagyon várom a folytatásokat, hiszen már a nyolcadik résznél jár a Hammarby -sorozat, amit több mint húsz nyelvre lefordították.

Carin Gerhardsen matematikusból lett a svéd krimi új felfedezettje. 1962. december 6-án született Katrineholmban. Jelenleg Stockholmban él férjével és gyermekeivel.
1962-ben született és nőtt fel, ahol az első Katrineholm - See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hu&prev=search&rurl=translate.google.hu&sl=en&u=http://mysteryreadersinc.blogspot.hu/2012/06/swedish-crime-queen-carin-gerhardsen.html&usg=ALkJrhiddTM6wT1CO-08A63m5u4Nq1An-g#sthash.uASDy5Hj.dpuf
Athenaeum, Budapest, 2016
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632931616. Fordította: Markwarth Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése