2016. február 17., szerda

Elvész a nyom

Wass Albert: Elvész a nyom  

 
       "Nem szabad idegenként visszatérnünk oda, ahol valamikor otthon voltunk."                               






Kezdjem ezt az ajánlót egy személyes vallomással: amikor 2005-ben a Nagy Könyv zajlott, akkor fedeztem fel magamnak Wass Albertet. Ami különösebben nem meglepő, mert addig szinte agyonhallgatták, nem forgott a köztudatban. Az Elvész a nyom volt az első regény, amit elolvastam tőle. Azóta már háromszor, kedvenc lett 


Wass Albert azt a kérdést próbálja megválaszolni: van-e Isten? Születünk, élünk és meghalunk. Közben azonban mi dolgunk van itt a földön, hogyan tudjuk lehetőség szerint hasznosan eltölteni a kiszabott időnket? Ahány ember – annyi sors. Saját sorsunkat mi magunk alakítjuk, vagy beleszól valami felsőbb erő? 

Ez a könyv összetett, tartalmas, olvasmányosan megírt mű, tele igazi mély tartalommal. Hat gyerek sorsát követhetjük nyomon a könyv lapjain. Hat gyerek, akikkel megtörténik a csoda egy cserkésztáborozás alkalmával. A vízesésben sodródó csónakjuk "fennakad", és nem zuhannak alá a mélységbe. Csoda történt.

Ez a regény lenyűgöző, magával ragadó és nagyon-nagyon elgondolkodtató. A szereplők élete egyenként is egy-egy kis regény. Őket összeköt a közös múlt emléke és közös jövő lehetősége.
A hat gyerek hat felnőtt lesz: a magyar herceg, a cseh kiskereskedő, a lengyel festő, és a zsidó bankár története van részletesebben  kibontva, míg a másik két főszereplő a román politikus és a német tudós története rövidebben. Tetszett, lenyűgözött, hogy hat ember sorsát követhettem végig, az ő életük sorsukon át olvashattam a háború borzalmairól. Az ő igazságkeresésük, az emberi jellemük megjelenése és változásai elképesztően kerek és drámai regényt adnak. Tiszta, világos gondolatok során át meséli el az ember alkalmazkodását, vagy éppen nem alkalmazkodását az adott új világrendhez.
Ahogyan az író is fogalmaz: a szemét, ami felkavarodik... most is tele a világ fájdalommal, szenvedéssel, mindazzal ami a jót legyűri. A tetteinken felülkerekedő gonosz, a hazugságok, az önzés,irányít jó részt ma is. Ki tudja eldönteni, mi a rossz, és mi a jó? Gondolatok, életek az érem két oldaláról. 



A könyv a szeretetről, önmagunk megtalálásáról, a hit és a lelki béke erejéről, a kirekesztés és az emberi gonoszság pusztításáról szól. Teszi ezt egyszerűen,  olvasmányosan érdekesen. A hétköznapi emberek sorsán  keresztül ismerhetünk meg ezeket a gondolatokat. A hat gyerek felnőtté válása, életének alakulását meséli el. A szereplők sorsa néha keresztezi is egymás életét, összefonódik. Különösen a zsidó bankár Potrich Gottfried és a művész, Lubovszki Kazimír sorsa közös. Őket egy nő, a szerelem érzése köti össze. Gottfried nem csak egy pénzsóvár zsidó bankár. A jellemét és a gondolatait is megismerjük, hogyan és miért válik azzá.  Mind a hat szereplő múltja, története, cselekedeteinek mozgatórugója bemutatásra kerül.


Sajnos nem tudok elmenni szó nélkül: Wasst folyamatosan támadja a liberális és zsidó „értelmiség”. Néhányan megjegyezték, hogy ez egy antiszemita írás. Ha valaki képes belelátni bármilyen negatív (jelen esetben antiszemita) nézetet, az csupán saját lelkivilágának rávetítése. Egy jóérzésű ember egész egyszerűen nem így gondolkodik. Wass Albert a leghumánusabb írók egyike! Ember és hazaszeretete, az erdélyi táj és az ott élők iránti szeretete, hűsége és irodalmi értékei elvitathatatlanok.

Csodálatos, fordulatokban gazdag, végig leköti az embert, hitelesek és izgalmasak a történelmi háttérképek is. Talán a legjobban megírt regény az Istenkeresésről, az élet értelméről. Nem csak érdekes, de fontos könyvnek is tartom. Az írói életmű legjobbja. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

A regény több kiadónál is megjelent, hangoskönyv formában is elérhető!



Wass Albert erdélyi magyar író, költő: 1908. január 8. (Válaszút) – 1998. február 17. (Astor, USA)

Művei hazánkban a rendszerváltás óta jelennek meg, korábban itt szinte ismeretlen volt. A Nagy Könyv című magyarországi szavazáson az egyik legkedveltebb magyar írónak bizonyult: A funtineli boszorkány című művét az olvasók a legnépszerűbb 12 magyar regény közé választották, az 50 legnépszerűbb magyar regény között pedig további két műve is szerepel: az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza.
Ma 18 éve hunyt el.  Végső kívánsága teljesült azzal, hogy hamvai Erdélyben, a marosvécsi (az egykori Kemény-) kastély kertjében nyugszanak.




 Eredeti megjelenés éve: 1952
Mentor, Marosvásárhely, 2000
398 oldal · ISBN: 9738002567

3 megjegyzés:

  1. Ezt a könyvét még nem olvastam, de mindenképpen fogom. Szerintem is fantasztikus író Wass Albert, csodálatosan ír a természetről, emberekről, és még a humora is remek. Bea

    VálaszTörlés
  2. :) Köszi, várom az írásod. Tuti fog tetszeni neked is.

    VálaszTörlés
  3. Kedvenceim koze tartozik, legalabb 2x olvastam es 4-5x meghalgattam hangoskonyvben, arra szoktunk a nejemmel elaludni :). Mindenkinek el kellene olvasni legalabb 2x egyszer tizenevesen hogy magyarnak erezze magat es legalabb 1x kesobb mundjuk 40 folott hogy teljesen megertse es atterezze minden reszleteben. Wass antiszemitizmusarol, roman es komunista ellenesegerol csak annyit hogy nem a tukorrel van a baj hogyha nem tetszik amit latsz benne :(

    VálaszTörlés