2016. január 17., vasárnap

A fiú, aki éjjel meglátta a napot

Luca Di Fulvio: A fiú, aki éjjel meglátta a napot  





                                                           








Luca Di Fulvio neve már nem ismeretlen a magyar olvasók előtt, hiszen eddigi két regénye nagy siker a hazai olvasók körében. A Maxim Kiadó gondozásában november végén jelent meg az olasz író harmadik kötete A fiú, aki éjjel meglátta a napot címmel. Borítékolom, ez is siker lesz, hiszen valóban nagyszerű regényről van szó.  









Nagyívű történet, pontosan olyan jól felépített és kidolgozott cselekménnyel, mit az előző két köteténél is olvashattuk. Talán még jobb is. Sorolhatnám a nagy szavakat, mindegyik remekül illik erre a könyvre: letehetetlen, magával ragadja az olvasót a történések sora, nagyszerű jellemfejlődések, mesteri karakterábrázolások jellemzik a szereplőket. Emberi és történelmi oldalról is rendben van. Olvasmányos és pergő kalandok sora adja a cselekmény történetét. Még a gonosz is változik, alakul, bár természetesen sorsát nem fogja elkerülni. Megbűnhődik a történet végén a sok okozott fájdalomért. Ez talán nem meglepő és nem spoiler. Luca di Fulvio könyve döbbenetes erővel ragadja meg az olvasó képzeletét és nem is engedi el az utolsó lapokig. Két egészen különböző emberi sors összefonódásán át meséli el az eseményeket. 


Nézzük a történetet röviden:  idilli képekkel indul a regény történése, ezzel is emelve a következő események drámaiságát. Megismerjük Marcust, a kilencéves kis herceget. Ő II. Saxiai Marcus, a hercegség jövendő ura. Családja körében éli gondtalan gyermekéveit, aminek egyetlen pillanat alatt vége szakad. Martalócok támadnak a kastélyra, kegyetlenül és kíméletlenül lemészárolva annak minden lakóját. Csak a kisfiú menekül meg, éli túl a mészárlást. Azonban az úri sorsa itt véget is ér, élete hatalmas fordulatot vesz. Óriási kontrasztot ad a hercegi palotában élők élete és a falusiak mély szegénysége, nyomora.


A megmentője Eloise, a falusi bába hasonló korú lánykája. Ő viszi haza szegényes házukba és anyjával Agnetéval veszik gondjaikba a fiúcskát. A családja, vagyona mellett életformáját is elvesztő fiú, Mikael néven kezdi meg új életét... hatalmas szegénységben. A nehézségek leküzdésében csak rájuk számíthat. Nyomon követhetjük a beilleszkedéssel járó mindenféle gondjait, felnőtté válásának lehetünk tanúi. Marcus-Mikael története tele van emberi pillanatokkal, szívszorító eseményekkel. A semmiből új életet kezdő, bárki számára átélhető tragédiák sora és az élet adta küzdelmek nem törik meg a fiút.  

Részletgazdag leírásokban követhetjük nyomon átalakulását, megerősödését. Ebben a szeretet ereje az, ami előre viszi. Megindítóan szép és drámai események követik egymást. Az elkényeztetett fiúcska felnőtt férfivá érik, majd a lázadók vezére lesz. A gonosz ábrázolása is mesteri, mert bizony a belső gondolataiba belelátva néha még a sajnálat is felmerül egy egy pillanatra az olvasóban a szánalom és a gyűlölet mellett. Ojsternig az új herceg, ő Raühnwald korlátlan és véres kezű ura, semmit és senkit nem tisztel. Garázdálkodásai, féktelen gonoszsága embert próbálóak, léleknyomorítóak. Brutálisan perverz vágyait gátlástalanul tudja kiélni. Ezek bemutatása visszafogottabb, mint mondjuk az Álmok bandája történetében voltak.
Többször is azon gondolkodtam olvasás közben, mi fog, minek kell még történnie, hogy végre fellázadjanak és összefogjanak ellene. Ojsternig szíve csak a gyűlőlködésre képes, mégis néha meginog és már már a szeretet keríti hatalmába. A középkori élet, a jobbágyság helyzete is nagyszerűen bemutatásra kerül. Olvasmányos, gördülékenyen megírt igazi történelmi kalandregény. Filmre kívánkozik. 

A történetben valós történelmi személyiségek, események is megjelennek:  Husz János és a konstanzi zsinat, majd a megégetése mellett a három pápa viszálya és Zsigmond király is szerepet kap. A megrendítő emberi sorsok mellett hiteles képet kapunk a középkor világáról, emberéről és életükről. Mikael életében Eloise és édesanyja mellett a bölcs erdei remete, Raphael játszik még fontos szerepet.Végig érezhető, hogy a bölcs és jóravaló ember élete valami nagy titkot sejtet. A történések lezárása ezt is felfedi. 

Kalandokban és változatos eseményekben nincs hiány, a történet ismét nagyívű, csodálatos mese. Itt nem a szegény sorból kapaszkodik ki a gyerkőc, mint az Álmok bandája történetében, hanem éppen fordítva. A kastélyból kikerülve éli a szegények mindennapjait, míg felnőtté válik és igazságot tesz  A megrendítően szép történet a szerelem és kitartás mellett a becsületről és a kitartás diadaláról szól. Soha nem szabad feladni! Az álmok és a vágyak megvalósulhatnak, ha teszünk, küzdünk érte. A bosszú és a becsület mellett a szerelem az, ami segít ebben. A szereplők izig-vérig emberiek, életszerűek. Természetesen a gonoszok is hitelesek. A cím is magyarázatot kap, hogyan és miként is látja meg a napot Mikael éjjel.

Igazán csodás történetet olvashattam ismét a szerzőtől. A könyv borítója mind stílusában, mind hangulatában jól illeszkedik az eddigi két kötethez. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Fulvio igazán jó mesélő.






Luca Di Fulvio (Róma, 1957. május 13.) olasz író. Mielőtt saját színházi társulatot (La Festa Mobile) alapított volna, lehetősége nyílt együtt dolgozni többek között Andrzej Wajdával is a Living Theaterben. Thomas Mann Tonio Krögerjéből színházi feldolgozást készített, illetve filmforgatókönyvek írásában vett részt. Az Álmok bandája Olaszországban és Németországban hónapokig a könyveladási listák élén állt. Már több mint egymillió példányt adtak el világszerte. Második regénye A lány, aki megérintette az eget. A szerző könyvei számos országban megjelentek.




Maxim, 2015
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616988 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter


4 megjegyzés:

  1. Megerősítettél, hogy ezt is el kell olvasnom. Másik két könyvét nagyon szerettem. Bea

    VálaszTörlés
  2. Akkor főleg el kell...érdemes! Végre ismét egy író, akitől eddig minden tetszett!

    VálaszTörlés
  3. Meg tudnátok mondani,ha valaki tudja,h mely filmek forgatókönyv írásába segített bele? És valamelyik könyvét nem filmesítették meg véletlenül?

    VálaszTörlés
  4. Meg tudnátok mondani,ha valaki tudja,h mely filmek forgatókönyv írásába segített bele? És valamelyik könyvét nem filmesítették meg véletlenül?

    VálaszTörlés