2016. január 9., szombat

Aljas nyolcas

Aljas nyolcas  
 Quentin Tarantino 8. filmje  

                                                          


                                                    







 Rögtön elsőnek leszögezném: nézzétek meg, érdemes! Nem árulok zsákbamacskát a film hosszú és lassú... talán az utolsó 40-50 perce pörgős. Csak a nyitó jelent, amin egy behavazott Krisztus fakereszt és egy távolból közeledő postakocsi látható, majd öt perces. Gyönyörű képek, jól érzékeltetik a táj rideg-hidegségét és a közeledő hóvihart. 


Minden a helyén van. A színészek parádésak, különösen Samuel L. Jackson alakítására érdemes figyelni, de Kurt Russel is üde és jó színfolt, nekem kellemes meglepetést okozott. A jelmezek és az egész film részletgazdag, pazar kiállítású. A fülbemászó zene pedig nem más munkája, mint Ennio Morricone kezét dícséri. Ő éppen 40 éve nem komponált western filmhez zenét!



A film valóban más, mint az eddigi QT filmek. Tarantino érettebb, idősebb lett, karakteres, egyedi stílusban alkotó, öntörvényű rendező. Nem csak a régi westernek hangulatát idézi meg, állít emléket neki, hanem olyan érzéssel jöttem ki a moziból: miért is akarta ezt  elkészíteni? Egy remek film egy szuper tehetségű alkotótól, akinek kisujjában a szakma. Az átlag filmes mezőnyből toronymagasan kiemelkedik, még így is, hogy hagy némi hiányérzetet a nézőben.
Jó, jó, de mi is hiányzott? Humor? Csavarosabb történet, meglepőbb befejezés? Nem tudom.
Talán egy kanál "erős pista" jót tett volna, pedig vér is akadt, volt miben tocsogni. Igazából egy wester-kamara darab az egész film. A postakocsi és a jobb napokat látott útszéli fogadó, ahol játszódik. Zárt helyen, zárt térben elszabadulnak az indulatok. Senki nem az, akinek látszik, mindenki titkol valamit. Nincs kétsége a nézőnek, aljas és sötét alakok mindannyian. 
  


Nekem is a Kutyaszorítóban és a Tíz kicsi néger járt az eszembe a film közben, akik jelen esetben nyolcan vannak, ráadásul az egyik nő! Jennifer Jason Leigh-tre nehéz nőként gondolni... ő a helyzet kulcsa a filmnek. Köré épül a bonyodalom. Nehéz őt aljas és gátlástalan gyilkosnak elképzelni. Amúgy, nem is viselkedik, nem is kezelik nőként! Őt viszi Kurt Russel alias a Hóhér nevű fejvadász Red Rockba. A fejpénz 10 ezer dollár. Hozzájuk csatlakozik Jackson karaktere, ő is egy fejvadász. Jelen van a filmben észak és dél ellentéte is. Az álláspontok eltérőek ebben a kérdésben is. Ami persze újabb ok arra, hogy vajon ki tett mérget a kávéba? Innen igazi Agatha Christie-féle nyomozásnak lehetünk tanúi. A film fejezetekre van osztva és visszafelé magyaráz és tesz helyre dolgokat, míg egy kerek egész lesz belőle. Ami remek alakításokat, jellemrajzokat tud felvillantani. Tim Roth, Walton Goggins remekel, ahogyan az öreg konföderációs tábornok szerepében Bruce Dern is. Channing Tatum nem hagy mély nyomot. Az eseményekben többször feltűnik egy titokzatos Lincoln-levél. Szép befejezést ad a történetnek.


Tehát az Aljas nyolcas főhősei sokat próbált fejvadászok és banditák, akik az amerikai polgárháborút követő időszakban találkoznak egymással Wyoming erdős vidékein. Egy kemény hóvihar elől menekülve kénytelenek egy helyen meghúzni magukat, a kényszerű összezártság eredménye pedig ármány és intrika. Vajon túlélik-e a vihart az egymás megtévesztésével és átverésével boldogulni próbáló hét(nyolc)próbás gazemberek?  
Nyomás a moziba! Érdemes a 182 percet QT-val tölteni. 



A szereposztásból természetesen nem hiányozhat a Tarantino-univerzum egyik legstabilabb alapköve, Samuel L. Jackson, illetve Tim Roth és Michael Madsen sem, de a Becstelen Brigantyk után visszatlér Zoë Bell is, mellettük pedig Kurt Russel, A gépész-ből ismert Jennifer Jason Leigh, Channing Tatum és Walton Goggins – akit a Django elszabadul-ban is láthattak a mozirajongók.

A filmet az USA-ban 2015. december 25-én mutatták be, nálunk 2016. 01. 07-től, remek magyar szinkronnal, a Fórum Hungary jóvoltából láthatjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése