2015. november 16., hétfő

A sötét mélyben

Héctor Tobar: A sötét mélyben 




                                                          







A Tarandus Kiadó egyik őszi sikerkönyve ez a történet, amit az élet írt. A 2010-ben történtek még bizonyára élénken élnek mindenki emlékezetében. Chilében a San José-bánya beomlása megrázta és elképesztette a világot. Valóban az élet írja a legjobb történeteket.



Héctor Tobar Pulitzer-díjas újságíró könyvében hűen adja vissza történéseket. A chilei bányaomlás 33 bányászt temetett maga alá 69 napra, 700 méter mélyen. Így is drámai, szinte elképzelhetetlen a tény, olvasva pedig átélhető ez a megrendítő élmény. Nem mindennapi küzdelem árán sikerült a bányászokra rátalálni, majd sértetlenül a felszínre hozni őket. A szerencsétlenül járt 33 bányász története a csodával határos. A föld alatt eltöltött 69 nap eseményei szívszorítóak és nagyon feszült drámákat hordoznak magukban. Az egyéni sorsok, valódi események átélése olvasás közben nagyon eredeti és elképesztő élményt adnak. Érzelmek és sokkoló pillanatok váltják egymást. A hihetetlen szerencsével túlélt robbanás után, a menekülés volt az, ami tartotta bennük a reményt. Egyetlen percig sem adták fel! Az emberi szellem kitartása, túlélni még a legrosszabb körülmények között is példátlan. 33 férfi eltemetve a sötét mélyben, ahogyan egymást biztatva, erőt adva nem adták fel. Mario Sepulveda a csapat mókamestere az egyik fő alak, aki vigyázott társaira, míg a csapat legidősebb tagja, Mario Gómez lett a spirituális vezető, ő felelt az imádságokért és tartotta a lelket társaiban. Egyik legmeghatóbb pillanat volt arról olvasni, ahogyan a 33 férfi a föld  mélyén énekelte a himnuszt.



Amikor a sziklák alatt voltak a világtól elzárva a bányászok, megegyeztek, hogy ha valami csoda folytán bármennyien is megmenekülnek, csak együtt fogják megosztani, hogy mi történt velük. A Pulitzer-díjas Héctor Tobaré lett a kiváltságos lehetőség, hogy meghallgassa és elmesélje a történetüket. Ami a föld felett, a mentésről, mindent tudtunk, most arról olvashatunk, ami odalent a sötét mélyben történt.

Ott lehetünk munkakezdéskor a bányába induló csapattal, megismerhetjük a sivatagban lévő bánya környezetét, a lenti világot, a munkakörülményeket. Már önmagában nem semmi a tizenkét órás munkaidő a föld mélyén. Apró adalék, hogy a bányát egy korábbi baleset miatt egyszer már lezárták a hatóságok, de 2007-ben újból megkapta az engedélyt a termelésre.


A személyes sorosok, megrendítő drámákat hordoznak: van, aki éppen  összeveszett feleségével,
van, aki első gyermekének születésére készül, van, aki el sem búcsúzott a családjától, de olyan is akad, aki első munkanapját kezdi éppen. Apák, testvérek, férjek és fiúk, akik átélték, megélték a csodát. Mert ez a tapinthatóan érzelmekkel teli történetben végig a férfiakkal volt az Isten. A robbanás utáni első napok és a ráeszmélés, hogy azért több napba is bele fog telni, mire innen kijutnak, mert ebben feltétel nélkül bíztak, ebben hittek. A tizenhét nap után való rájuk találás is csoda volt, erőt és reményt adott. Talán itt van az egyik legérzelmesebb csúcspontja az eseményeknek, amikor megtalálják őket és élelmet, telefont juttatnak le hozzájuk. 
Akkor még senki nem sejti, hogy 52 napot kell várni a végső megoldásra, azt pedig csak remélték, hogy sikeres lesz a mentőakció. Mi zajlik közben a lelkek és a bánya mélyén sötétben, mi megy a színfalak mögött, azt meséli el a történet. A kitartás és az összefogás diadala a történet. 
A mentés nemzeti üggyé vált Chilében. Szerencsére a bányászok nem szorultak be teljesen az 52 négyzetméteres Menedékhelyre. Volt némi mozgásterük az épen maradt két kilométeres alagútrendszerben, azonban meg kellett küzdeniük a 36 fokos hőséggel és a bezártsággal.


A felszínen a mentés megszervezése adott nem kis feladatot a bányatulajdonosoknak, és a felsőbb vezetésnek. A munkavédelmi hiányosságokról nem meglepően sokat megtudunk, utólag is elképesztőek. Egészen a NASA segítségéig mindenről olvashatunk. A családtagok első sokkja a történtek után, majd a kitartó és feszült várakozás pillanatai adnak szívszorítóan megható és néhol bizony sokkoló olvasmányt. Mindezek mellett az összetartás erejéről ad megrendítő képet a végig feszült leírás.




 Héctor Tobar-nak ez a negyedik könyve.
Díjak, jelölések:
1992 – Pulitzer-díj
The New York Times bestseller
National Book Critics Circle-díj döntőse
A könyv alapján film készül The 33 címmel, amelyet a 2015. augusztus 6-i chilei bemutató után Amerikában november 13-án mutattak be.











Eredeti mű: Héctor Tobar: Deep Down Dark 2014.


Tarandus, Győr, 2015
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155584183 · Fordította: Takács Zoltán












3 megjegyzés:

  1. Ezt én is fogom olvasni, hamarosan. Pedig először úgy gondoltam, hogy nem nekem való olvasmány, de aztán úgy alakult, hogy most már szeretném elolvasni. Te is megerősítettél ebben. B.

    VálaszTörlés
  2. Sejtettem, hogy előbb, vagy utóbb a történet megjelenik film vagy könyv alakban, és örülök, hogy ez meg is történt, nagyon várom,hogy elolvashassam...

    VálaszTörlés
  3. A film értesüléseim szerint idehaza nem kerül mozikba. Így még érdekesebb lesz olvasni! Jó szórakozást, nagyon hiteles történet.

    VálaszTörlés