2015. augusztus 4., kedd

A nagy titok

René Barjavel: A nagy titok 
 

                                      


 René Barjavel könyve a meglepetések könyve volt számomra. Először azzal lepett meg, hogy a regény új kiadás, de 1973-as első megjelenése óta semmit nem veszített lendületes és sodró történetéből. Az érdeklődő olvasókat pedig arra kérem, készüljönek fel egy olyan sci-fi elemekkel átszőtt kémregényre, amit nem gyakran kapnak az olvasók. A fülszöveg sem segített sokat, nem tudtam mit kapok, de ez így van jól. A szerelem pedig valóban a legjobb fűszer egy történethez.




Az első 100 oldal tömény, az események gyorsan váltják egymást. Karaktereit nem ismerjük meg, csupán néhány apró mozzanat segít a személyiségük, gondolataik megismeréséhez. 17 év történéseit sűrítette össze ide a szerző. Aztán kissé visszább veszi a tempót és a magyarázatok, előzmények sorát olvashatjuk. A kép kezd kialakulni, lassanként helyére kerülnek a mozaikdarabok.  

1955-bem a hidegháború idején veszi kezdetét a történet, ami 1968-ig tart. Nehru, India miniszterelnöke éppen egy testületi ülésen van, amikor titokzatos és sürgős telefonhívást kap. Egy régi kedves barátja, egy szent ember keresi és kér egy gyors találkozót tőle. Mire elindul már a világ három titkosszolgálata tudja: a világ sorsa múlik ezen a találkozóz. A telefonokat ugyanis lehallgatják... Már itt ennél a nyitó epizódnál sejteni lehet, a történet nem lesz hétköznapi! 

A bölcs barát, Sri Bahamba egy véletlen során olyan titokra bukkant, ami tényleg elképesztő és minden ember fantáziáját megmozgatja. A világ sorsára is nagy hatással lehet ez a titok. A regény lapjain közismert politikusok tűnnek fel, teszik még hihetőbbé az események sorát. Nehru, a nagy formátumú indiai államfő mellett a másik szálon Kennedy meggyilkolása, De Gaulle figurája, II. Erzsébet királynő is a szereplők közt van.Természetesen mindez csupán az író fantáziája által teremtett világ, amit a szerelem fűszerez és tart mozgásban.

Ugyanis a másik fontos szereplőnk Jeanne, a harmincas, fiatal orvosnő alakja. Ő megtalálni vélte az örök szerelmét, Roland-t, aki szintén kutató. Az indiai felfedezés hatása azonban végig söpör a világon. Kutatók, tudósok tűnnek el, titokzatos tűzesetek történnek. Egy ilyen tűzben leli halálát Roland is... , bár testét nem találják meg. Jeanne természetesen nem hisz a véletlen baleset lehetőségében, nyomozni kezd. Innen már az olvasó kitalálja mi is állhat az események hátterében. A mesék álomvilága valósággá válhat?

A titok mindenkire nagy hatással lesz, az olvasóra is. Az alig néhány oldalas második fejezetben leleplezi az író, mi is a nagy titok! A harmadiknak a címe mindent helyre tesz, már a címmel: „Mint a paradicsom”
Nehrut követik a kezdetektől, megfigyelik. Miért? Mit is fedezett fel az indiai orvos? Az örök élet, fiatalság álma valósággá válhat? Igen ám, de csak a kivételezettek számára? Vagy az egyszerű emberek is részesülhetnek belőle. Ha igen, az további kérdéseket vet fel. A nagy titok mibenléte több, mint meglepő!
Az események fontos szereplője egy pillangó is, de erről nem mondanék többet.

A valóság és fikció keveredése jól alakítja az eseményeket és ad egy fordulatos, meglepetésekben gazdag történetet. A szerelem és halál kérdése mind térben és időben örök érvényűen foglalkoztatja az embereket.
A mesebeli édenkert és a titkos sziget párhuzama adott. A paradicsomi állapotok visszaállítása sajnos már nem lehetséges. A kormányokban és a politikusokban pedig sose bízzunk, még akkor sem, ha akadnak néha olyan esetek, ami összefogásra buzdítja a szemben álló feleket. A könyvből 1989-en TV-sorozat is készült.

A könyv borítója is tartogat meglepetést a figyelmes olvasónak. Érdemes  alaposan megnézni éjszaka.
Mind a krimi, mind a disztópia kedvelőknek remek kikapcsolódás a regény.

 a szerző: 1911. január 24. (Nyons, Franciaország) – 1985. november 24. (Párizs, Franciaország)












Eredeti mű: René Barjavel: Le grand secret
Eredeti megjelenés éve: 1973

Athenaeum, Budapest, 2015
304. oldal · ISBN: 9789632934204 · Fordította: Bayer Antal


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése