2015. augusztus 23., vasárnap

Jack Reacher 3:1

Jack Reacher kalandjaiból 
-három történet egy bejegyzés-








Lee Child neve mellé nemes egyszerűséggel került oda a krimikirály jelző. Vitathatatlan népszerű, olvassák, szeretik a könyveit. Az igazságnak győznie kell, még ha ehhez az út néha bizony kissé "rögös", nem a legtörvényesebb is. Az önálló történeteket a főhős neve fűzi össze. A hamarosan megjelenő 20. kötet már önmagában is csúcs, az eddig eladott 90 millió példány is önmagáért beszél! Nem véletlen figyeltek fel a filmesek is a sorozatra. A Csak egy lövésből már elkészült a mozifilm, a Nincs visszaút forgatása pedig hamarosan kezdetét veszi.


Csak egy lövés 
Jack Reacher 9. 


A sorozat kilencedik kötetéből készült el az első mozifilm 2014-ben. Ez az a történet, ami annyira egyszerűnek látszik, hogy az olvasó-néző nem is érti, mit kell ezen nyomozni?  Persze, ami annyira egyértelmű, arról hamarosan kiderül, koránt sem az! 
Egy Indiana állambeli település bevásárlóközpontjának tetejéről dörren el 5 lövés. A látszólag értelmetlen, magányos elkövető rengeteg beazonosítható nyomot hagy maga után, így hamarosan kattan is a bilincs a kezén. James Barr az egykori tengerészgyalogos profi mesterlövész volt. A nyomok túl egyértelműek, azt sejti az olvasó, valami itt nagyon nincs rendben. Barr kizárólag az ügyvéddel áll szóba, és csak annyit kér: „Küldjék ide Jack Reachert!”
Ezután eseményekben bővelkedik, fordulatokban nem kevésbé a történet! Ütős! Semmi nem az, aminek elsőre látszik, avagy egyértelműen vesztes helyzetből fordítani, a megrendezett véletlen története. Nem is csoda, hogy film készült a regényből. A vége igazi Rambo szerű akció, de hát a jófiúkra szükség van! Reachernek kell kibogoznia a rejtélyes ügy szálait. Szerencsére akad néhány segítője is: volt szerető, agilis tv-sztárriporternő, és egy talpra esett, fiatal ügyvédnő, akinek a főügyész apja is gyanúba keveredik. Apa-lánya konfliktus is remek, de a fő szál természetesen a legizgalmasabb. Az eredmény meglepő háttérrel zárul, a nyomok egészen Szibériába a Gulagra nyúlnak vissza! Az is kiderül miért "csak egy lövés" a cím, amikor ugye öt lövés dörrent!

Annyit még a filmről, mert nem lehet elmenni mellette szó nélkül: Tom Cruist lehet szeretni, rajongani érte, vagy éppen utálni. Ahogyan a sztárokkal ez megszokott. DE! a főszereplő színész személyén (Tom Cruise) sokan nagyon megütköztek. Én is azt gondoltam nem illik hozzá a karakter. Arról nem is beszélve, hogy az összes részben leírják, hogy Jack egy 195 cm magas, 100-120 kg-os nagydarab, erős, izmos férfi…  nos, Tom Cruise hozzá képest egy törpe. Egyébként a színésszel semmi bajom, kvalitásait az is mutatja, hogy elhitette velem: tényleg ő Jack Reacher. Gondolom a Mission:Impossible sorozat jó alapokat adott neki ehhez, hogy egy mai akcióhőst alakítson. Nem mellesleg Lee Child is feltűnik egy epizódban a filmen!


Eredeti mű: Lee Child: One Shot
Eredeti megjelenés éve: 2005

General Press, Budapest, 2012
344 oldal · ISBN: 9789636434922





61 óra
Jack Reacher 14. 
  

Amikor a tél végén felfedeztem magamnak a sorozatot ez volt az első olvasásom Lee Childtől. A sorozat 14. története, de egyből megvett! Feszült, izgalmas a történések sora. Dél-Dakotában tomboló hóviharban nyomozunk. A zord időjárásban egy távolsági busz is balesetet szenvedett. Utasai átlagemberek: kirándulásra indult nyugdíjasok. És még valaki, aki leginkább észrevétlen szeretne maradni... Ő Jack Reacher.

 Tetszett az író stílusa. Feszült. Tömör. Izgalmas. Szűkszavú. Becsapós.  Az idő szorít, a „ketyegő óra”-effektust nagyon zseniálisan alkalmazta Child. Mélyen eltemetett titkok, erőteljes ellenségek. És ahogyan a cím ígéri, már csak 61 óra van hátra, az igazság kiderítésére. Ez valódi feszültséget teremt. Az álmos, vidéki kisvárosban rendőrök tucatja véd egy idős hölgyet, aki egy semmitől vissza nem riadó kábítószer-kereskedő elleni per koronatanúja. Ha elég sokáig él, kiállhat a tanúk padjára. Ám a városba érkezik egy hidegvérű, magányos gyilkos, akinek egyetlen feladata van: megakadályozni az asszonyt, hogy tanúskodjon. Jack Reacher visszatért, vele azonban nem számolnak. Már csak 61 órája van a tárgyalásig, hogy a legújabb bűntényt megakadályozza. Mi történik, ki a hunyó, igazi meglepő vége lesz. A visszaszámlálás elkezdődött, tarts vele! Érdemes!


Eredeti mű: Lee Child: 61 Hours
Eredeti megjelenés éve: 2010

General Press, Budapest, 2010
358 oldal · ISBN: 9789636432348 ·  
Fordította: Gieler Gyöngyi 


Nincs visszaút 
Jack Reacher 18.


A sorozat ezen részéből kezdik novemberben forgatni a következő mozit. A főszerepben ezúttal is Tom Cruis. Ez egészen friss, hiszen a sorozat tizennyolcadik darabja. 

Jack Reachert a magányos igazságosztót ezúttal érzékei és kíváncsisága csalják kelepcébe: egy elragadó, titokzatos női hang a telefonban. Reacher úgy dönt, hogy felkutatja, milyen ember is Susan Turner, aki nem mellesleg Reacher utódja is, így tökéletesen érthető, hogy kíváncsi lett a kellemes hangú nőre. Az útja során több kalandba is keveredik, míg Susanhoz érkezik, a 61 óra erről is szól, útban Susanhoz történnek vele az ottani események. 

A bázisra érve az őrnagynak csupán hűlt helyét találja, ezért nyomozásba kezd. Hamarosan őt magát is lecsukják... Segítségére van leleménye és katonai rutinja, hogy kitörhessen, és Susannel az oldalán támadásba lendüljön az igazság kiderítéséért. Remek párost alkotnak az igazság kiderítése érdekében. A hajszában üldözők egész hada lohol a nyomukban, az FBI-tól kezdve a legmagasabb katonai körökig. A nyomozás szálai különleges körökbe és helyekre vezetnek: titkos elit férfikluboktól egészen Afganisztánig. Ott régen történt valami, ami jó lenne, ha szigorúan bizalmas maradna. Reacher néhány napra még apának is érezheti magát…  Remek karaktert teremtett Lee Child. A bűntények száz esetből kilencvenkilencszer szerelemről, gyűlöletről, vagy a pénzről szólnak, és bármit is mond erről a Biblia, ezek közül a legnagyobb mégiscsak a pénz. Lee Child hozta a formáját. Pici romantikával meghintett, feszes és akciódús, lényegre törő történet kap az olvasó, miközben szórakoztató, és izgalmas. 







Eredeti cím: Never go back
Eredeti megjelenés éve: 2013

General Press, Budapest, 2014.
366 oldal · ISBN: 9789636436186 ·
 Fordította: Gieler Gyöngyi


Szeptember 10-től a könyvesboltokban a Rögös út új köntösben!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése