2015. június 3., szerda

A Pannon

Marcellus Mihály: A Pannon 
Marcus Aurelius Pannóniában




                                                                               












Marcellus Mihály Pannonia Romanum sorozatának soron következő darabja az  Északi vihar című regény eseményeit követően játszódik Pannonia Superior provincia területén.
Főhősei ezúttal is a történelem valós, nagy alakjai és az írói fantázia alkotta alakok.


Marcus Valerius Maximianus azaz a Pannon a regény központi figurája. Ő már Pannóniában
született nemes, aki a parthus háború veteránja, és barátja hívására kénytelen újra fegyvert fogni
a limest áttörő germánok ellen. Az ellenséget a narista törzs királya, Valao vezeti. Két karizmatikus férfi, bátor harcos portréja rajzolódik elénk olvasás közben. A regény dramaturgiája, az események sodra viszi az olvasót. Szépen ívelt, okos mondatok és érzések vannak a sorokban.

Hiteles képek, harcok és fondorlatos támadások részesei lehetünk.  A hadseregbe nemrég visszatért Marcus Valerius Maximianus ellenségtől körülvéve bujdokol, maroknyi megmaradt csapatával, miközben a naristák királya, Valao, személyesen rá vadászik. A két hős végig egymással viaskodik, többször sikertelenül, míg a végső összecsapásra nem kerül a sor. Itt tesznek tanúbizonyságot nem csak nagyszerű vívótudományukról, de emberségükről is. Addig azonban sok esemény történik!

Cseppet sem lenézően ír a szerző az ellenfélről a germán seregről. Ők bizony nagyon méltó ellenfeleknek bizonyultak a római csapatoknak. Összetartó és bátor támadásaikat hitük is segítette. Érdekes volt olvasni a jós boszorkányról, akitől tanácsot, megerősítést kért Valao. A vallásosság és
a hit kérdése kiemelten fontos mind a két részről.

Marcus Aurelius császár is valós szereplő, ám ő ebben a történetben kevesebb szerephez jutott ezúttal.
Amikor a Pannont egy mondvacsinált perbe fogják és megvádolják, talán a regény egyik csúcspontja. A bölcs császár egy pillanatig sem kételkedik  a Pannonban, kíváncsian hagyja az ocsmányul embertelen színjátékot. A végkifejlet nem lehet kérdéses. Ezek a kisszerűen pitiáner, politikai játszmák erősen emlékeztetnek napjainkra engem. A császár bölcs döntést hoz.

Fontos szerep jut Valao király leányának is. A történet a két ellenfélről szól. A rajtaütések, portyák
és cselvetések kegyetlenek. A véres harcokban nincs hiány, sőt ármány és árulás is akad bőséggel.
A kor emberei épp olyan gyarlóak voltak, mint napjainkban. A hatalom megszerzéséért minden eszközt megragadtak, árulásra is kaphatóak voltak, jó pénzért. Amikor a Pannon az árulás árán szerzett előnyt is visszautasítja emberi nagyságáról tesz tanúbizonyságot. Nem csak harcosnak volt kiváló, emberileg is helyt állt.

Az eseményeket jól színesíti a volt fogoly, Lucius Modinius Vetrus visszaemlékező sorai. Az ókor legnagyobb birodalma a Római Birodalom volt. Határai egészen hazánk délnyugati részéig nyúltak. Nem csak szervezettségével, de jogrendjével és kultúrájával is maradandót hoztak létre. Ezt bizony sok esetben erőszakkal vívták ki. A markáns történetvezetés kiemeli az emberi tisztaságot, nyílt és őszinte cselekedeteket. A regény fordulatokban gazdag cselekménye egy nagyívűen színes, plasztikus képet ad a korabeli Pannónia életéről mind a hódítókéról, mind a meghódítottakéról.


Tartalmas olvasmány a régmúlt titkai közt kalandozva, szórakozva tanulni.
Május utolsó hetében került a boltokba a sorozat következő könyve: Az utolsó háború címmel.




 Marcellus Mihály (Mészáros Mihály) 1962-ben született Budapesten. A Tinta Klub Írószövetség és a Penna kulturális magazin alapító főszerkesztője, alapítója  Történelmi Regényírók Társaságának is.
A hazai római kultúra elbeszélője és elkötelezett támogatója, hagyományőrző. Misztikus kalandregényeket és történelmi regényeket ír. Törekvése, hogy a Pannonia Romanum regénysorozatában bemutassa és ábrázolja, milyen színes volt az élet a római kori Pannóniában.
A sorozat részei:  A veterán / Aquincum farkasa, Északi vihar, A Pannon valamint a frissen megjelent Az utolsó háború.




Köszönöm az élményt!
A könyv trailere: https://youtu.be/NIc0s5xcGrk




Gold Book, Debrecen, 2014
376 oldal · ISBN: 9789634262848
keménytáblás, védőborítós.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése