2015. június 7., vasárnap

Miért távolodnak a dolgok?

Kollár-Klemencz László: Miért távolodnak a dolgok?
(új természetírások)


           


                                                 










Kollár-Klemencz László a Kistehén zenekar énekese, dalszerző szövegírója. Rendező és filmes. Amikor elsőnek megláttam a novelláskötet borítóját rögtön egy 2008-as Kistehén lemez címe jutott eszembe: Ember a fán. A borítón a szerző egy farakáson ücsörög, ölében egy fahasábbal, meztelen-ül.




Elég kifejező és merész, mondhatnám nyílt kitárulkozás. Egy érett és tapasztalt férfi lelkéről, gondolatairól olvashatunk ezekben a emlékmorzsákból összeálló történetekben. A vele történt élethelyzetek, pillanatok, a világ és Toszka eseteiről mesélnek ezek a novellák. Egészen nyilvánvaló
a szerző és a főhős Toszka azonossága. A nekünk elmesélt kis történetek megfogják az olvasót.
Olyan egyszerűnek tűnik, mégis meglepően bájosan szomorúak, ironikusan humorral szemléli a világot az alkotójuk. Mint maga az élet is, nem mindig habos sütemény. A fájdalmakból, csalódásokból születnek mély és igazi gyöngyszemek. Dalban és novellában akár.

Vissza a természethez, elvonulni a világ zajától. Csendes és békés magányban élni az állataival. Azokban nem csalódik az ember... A két kecske - Ági és Kornélia - történetei nagyon bájosak, humorosak, tetszettek. Még a jó kecskesajt készítés titkát is megtudhatjuk. Matyi, a kutya elvesztése nagyon szívhez szóló, tragikus.

Az átható, halott kutya szaga nem csak a kocsiban marad ott napokig. Minden írásban ott a természet, az állatok szeretete. Az emberi kapcsolatok elszürkülése ellen jól védenek, ha állatokkal vesszük körül magunkat. Azok hálásak a rájuk fordított figyelemért, szeretetteli törődésért. Tekintetük beszédes. A túlélés és az alkalmazkodás kölcsönös lehet. Egy biztos pont, ahová vissza lehet térni. Ami erőt ad a továbblépéshez.


Persze emberek is szerepelnek az írásokban, a lopott kőangyal mellett. Sári és a régi otthon, a családi tűzhely melege utáni vágy, sugárzik ki ezekből a történésekből. A megértés és a megbékélés. Az elmúlással. Ami része az életnek, és itt is több szereplőt elveszítünk így vagy úgy. Érzőn, de belenyugvással fogadni a sors döntéseit. Amin nem tudunk változtatni, azzal inkább béküljünk meg. Csak a boldog együttlétre törekedni. Maradjanak emlékezetes pillanatok, amit felidézhetünk.Talán nem is kellene ezt az életünk kérdését túl bonyolítani. Élni, érezni. A sorsunkból a lehető legjobbat kihozni. 

Talán a két legkedvesebb írás A vízhordólány, és a Reszelni-reszelni volt. Toszka békés életszemlélete, csendes belenyugvása olvasható ki a történetekből. A sorsát elfogadó, belenyugvó, azzal megbékélő férfisors ez. Sodródik és reméli a legjobbat. Bámul ki az ablakon és bizakodással várja a jövőt. Nézi az esőt.

Fura figurák sora színesíti még a novellákat. Akik az életünkben is felbukkannak, majd váratlanul eltűnnek, mint Jani. A természetben is szükségünk van társaságra, jó barátokra. Az együttlét örömére.
Zenére és nőkre. Életre. A "Szerelmes vagyok minden nőbe" című dal is hangulatot ad a novellákhoz.
Kedves Panna! Ugye, eljössz velem egy Kistehén koncertre?

Grecsó Krisztián írja a kötet fülszövegében: "Talán ilyen szelíd és töprengő ember lett volna Szindbád, ha érett férfikorba ér."

Miért változik minden, múlik el a boldogság? Miért távolodnak a dolgok? Erre keresi és próbál válaszokat adni a könyv. Szindbád most talán hazaért.






Kollár-Klemencz László
Tájrendezőként, majd lovastanárként diplomázott. Szövegíró-énekes, rendező, filmes. Az egykori Andersen zenekar tagja, a Kistehén frontembere, a Budapest Bár állandó tagja. Miért távolodnak a dolgok? című kötete a Magvetőnél jelent meg.




4/5


Magvető, Budapest, 2015
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631432596


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése