2014. március 20., csütörtök

Teve Klub 3-4-5.

David Baldacci: A bosszú
(Teve Klub 3).








Vannak fenntartásaim a sorozatokkal szemben, de ez most megdőlni látszik.  Baldacci olyan mesterien szőtte a szálakat, mixelte az eseményeket, hogy végig egy izgalmas és cselekményes sorozatot adott az olvasóinak.






Az első részben megismert alakok mellé csatlakozott Annabelle Conroy, a női főhős. Nem semmi hölgyről van szó! Ő egy szexi és okos nő, zseniális svindler, aki tökélyre fejlesztette az átverés művészetét, egy dühtől tajtékzó kaszinótulajdonos elől menekül –akitől potom negyvenmillió dollárt csalt ki. A klubtagok mindent félretéve összefognak Annabelle védelmében, segítenek neki. Nem mellesleg, az FBI is élénken érdeklődik a kaszinós után, tehát kapnak hathatós segítséget is. Annabelle igazi motivációja
a bosszú: Bagger a kaszinótulajdonos ugyanis édesanyja gyilkosa.
Baldacci rácáfol arra is, hogy főszereplő nem halhat meg... , hogy kitől veszünk búcsút, azt azért
nem árulom el. Baldacci a legjobb lektűríró, mesterien szövi a szálakat, végig izgalmas, fordulatos
ez a történet is.

Nem kellett benne csalódnom. Azt kaptam, amit a szerzőtől vártam az utolsó oldalig olvasmányos
a folytatás. Bosszú persze John Carr-t is motiválja, de ez is maradjon meglepetés! Valóban érdemes elolvasni jó sorozat lett.

Eredeti mű: David Baldacci: Stone Cold
Eredeti megjelenés éve: 2007

Európa, Budapest, 2011
466 oldal · ISBN: 9789630791892 · Fordította: Kövesdi Miklós
Gábor



Isteni igazság
 (Teve Klub 4).

A sorozat egyik legkerekebb, legizgalmasabb darabja, ha lehet ilyet mondani, hiszen mindegyik része az. 


A  harminckilenc kötetes David Baldacci, aki 1996-os jelentkezése óta átlagosan héthavonta ad ki a kezéből egy újabb regényt, egy interjúban rajongói között több amerikai elnököt is megnevezett. Megértem. Valamit nagyon tud. Érdekes karakterek, jó sztori, feszültség minden együtt van a jó történetben.


Egy könyv lehet kiugróan jó, lehet az újdonság varázsa, sikeres, sok példányban eladott krimi. No,
de harminckilenc bestseller esetén valami többről van itt szó! 
Egész Amerika Oliver Stone (vagy ha úgy tetszik, John Carr) nyomát keresi. Kétszer húzta meg a ravaszt, és az a két ember, (nem akárkik, magas pozícióban), akik annyi évvel azelőtt tönkretették
az életét, többé nem árthat neki. Ezért a szabadságért azonban nagy árat kénytelen fizetni.

Több dolgot is felvet ebben a krimiben is: amikor az üldöző is elbizonytalanodik megbízója igazában, majd az üldözöttel lesz ő maga is üldözötté... A hatalom, a rendszer eltipor, nyom nélkül akar eltüntetni. Védi a saját vélt igazát.  A politika mocskos dolog. Van olyan, hogy éppen attól kellene megvédeni az elnököt, akinek az a feladata, hogy védelmezze...

 "Knoxot nem érte meglepetésként, hogy a CIA keze nem éppen patyolattiszta. Ez már csak egy ilyen szakma."

John Carr menekül, de barátai összefognak érte. A poros és eldugott amerikai kisváros élete fenekestül felfordul, mikor megjelenik. Van itt önkényurat játszó börtönőr, kisvárosi gyilkosságok, szerelem és egy bánya, ami sötét titkokat rejt. Minden oldal újabb izgalmakat, fordulatokat rejt. 
Nagyon gyorsan ment az olvasás, a történet beszippantott. Mert annyira jók a figurák, a történet. Baldacci kifogástalan, mint általában. Nem véletlen, hogy a legjobbak egyike. Engem meggyőzött.

 Eredeti mű: David Baldacci: Divine Justice
Eredeti megjelenés éve: 2008
Európa, Budapest, 2011
480 oldal · ISBN: 9789630792820 · Fordította: Holbok Zoltán



A pokol tornáca
 (Teve Klub 5).




John Carr, alias Oliver Stone, minden idők egyik legtehetségesebb bérgyilkosa, aki a Teve Klub vezetője. Az Egyesült Államok elnöke személyesen kéri fel egy utolsó rendkívül veszélyes, és titkos akcióra. Ekkor azonban pokolgép robban a Fehér Házzal szemközti Lafayette parkban, és a küldetés módosul, mielőtt egyáltalán elkezdődhetett volna: Olivernek meg kell találnia a merénylőket, akik az amerikai elnök és a brit miniszterelnök életére törtek. Ebben a brit hírszerzés, az MI6 egyik női ügynökét adják mellé társnak. Egy afféle női James Bond-ot.

Ennél a történetnél van az, hogy a szuperügynökök nem, illetve alig találnak fogást az ellenfeleiken. Az ellenfél hihetetlenül találékony, egy fél lépéssel mindig előttük járnak, mintha valaki súgna neki... minden jel arra mutat, hogy a merénylet csupán a kezdete volt egy nagyszabású akciósorozatnak. Összeesküvés-elméletben nincs hiány: Oroszok világuralma, mexikói drogbáró és Amerika leigázása a tét. Ki áll az események mögött? Oszama vahy a Kreml? Netán mindkettő? 
Szerencsére akad segítség:
" – Tényleg bízol ezekben az emberekben?
– Az életemet is rájuk bíznám.
– De hát kik ezek? Úgy értem, hogy valójában.
– Ők a Teve Klub.
– A Teve Klub? Mi a fene az?
– A legfontosabb dolog az életemben – felelte Stone.
– Épp csak elfeledkeztem erről egy kis időre."

Az új nanobotok felfedezése félelmetes jövőképet vetít elénk. Hiába a bombakereső kutya szimata,
ha már azt is ki tudják játszani. Az áldozatok pedig mi, emberek leszünk (vagyunk). Mi vár rád világ, ha ennek csak fele igaz? Elgondolkodtató, hibátlan történet a sorozat záró darabja is. 
Ezzel a kötettel véget ér a Teve Klub-sorozat, amelyet A Teve Klub, A gyűjtők, A bosszú, Isteni igazság és A pokol tornáca alkotnak. 

Mindenkinek ajánlom, remek sorozat! Tényleg profin megírt, élvezetes és rendkívül cselekményes sorozatról van szó. Jó kaland volt, sok sok rejtett igazsággal. Alig egy hónap alatt végigolvastam a teljes sorozatot, élmény volt.
Szorosan talán csak a második és harmadik rész tartozik össze, de önállóan is élményt ad az olvasásuk. A karakterek igazán emberiek, szerethetőek és hitelesek. A kalandok visznek előre, lendületesek, valóban izgalmasan érdekes történetek.

 Eredeti mű: David Baldacci: Hell's Corner
Eredeti megjelenés éve: 2010
Európa,  Budapest, 2012
582 oldal · ISBN: 9789630794060 · Fordította: Vraukó Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése