2014. március 5., szerda

Felettünk a csillagos ég

Adam Makos és Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég





                                             






"Franz tudta, mi fog következni. Még egy pillantást vetett az amerikai pilótára, azt tette, ami akkor rögtön az eszébe jutott. Tisztelgett neki.
Az amerikai pilóta pedig teljes meglepetéssel nézett rá."


                   

                                           
A Maxim Kiadónál megjelent kötet nem a szokásos háborús regény. Nagy érdeklődéssel vettem kézbe az igényes, szép kivitelű kötetet. Nem okozott csalódást! A szép borító mögött a tartalom is rendben van. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a repülőket, érdekli a háborús történelem. Olvasni szeretne arról, ami a résztvevő emberek gondolataiban lejátszódik. Ki hogyan élte meg a háború rémségeit, hogyan hatott életére. Nem hősi eposz, igazi valós emberi történetről szól a regény.

A bevezetőt is ajánlom elolvasni, hiszen sok érdekes háttér információt ad a könyv keletkezéséről.
Adam Makos őszintén vall előítéletéről, németellenességéről. Ő Charlie Brown hadnagy hősiességéről akart írni. Ezt Charlie nemes egyszerűséggel elhárította: ő nem lenne hős, Franz Stigler vadászpilóta nélkül...
A jól felépített és szerkesztett könyv ennek a két embernek a rendkívüli története.

Megismerjük előbb életüket: kik is ők, családi hátterüket, honnan indultak, hogyan kerültek a repülés közelébe, majd sodródtak bele a háborúba. Charlie nyugat-virginiai farmról kerül alig huszonegy évesen a B-17-es kormánya mögé, míg Franz Stigler hadnagy utasszállító gépeket vezetett, pilótákat oktatott, mielőtt a Messerschmitt fedélzetére került. Emberi sorsok ezek, amik meghatározóak későbbi életükre.
A két pilóta sok azonos vonással rendelkezik: felelősségtudatuk, a gép legénységéért, a repülés
iránti elhívatottságuk egyező. A becsületes fontossága és az ellenség oldalán is emberek vannak,
ezt ismerik fel. Franz  egy rózsafűzért hord a szíve fölött, míg Charlie Bibliát visz magával.
Mind két ember Istenben hisz, rá bízza magát az égben.

Ez a történet ott, az égben íródott, négy nappal karácsony előtt. Érzésem szerint a mindvégig izgalmas események mindenkinek sokat nyújtanak érzelmileg is. Lehetetlen nem izgulni értük. A megélt kalandok hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Emberi gondolkodásukról is képet kapunk. Katonák, és parancsot teljesítenek. Sokszor a saját józan ítélőképességük ellenére is.
Amikor már minden elveszett, amikor a bajtársak, barátok sorra halnak meg mellettük. Nem keresnek kibúvót, mentességet. Repülnek és helytállnak.

A sugárhajtású gép plexiüveg pilótafülke-fedelén át Bajorországot látta maga körül. A vidék ragyogott; elolvadt már a hó, előbukkantak a tavaszi zöld legelők. Arra gondolt: Ilyen ronda háborút még nem vívtak ennél gyönyörűbb vidéken."
/352. oldal/

A könyv műszaki érdekességeket is tartalmaz. A felszerelésekről, a gépen a katonák elhelyezkedéséről, bevetések térképeit is megmutatja. A végén pedig sok eredeti fénykép teszi még hitelesebbé a leírtakat.
                                                    
                                              A két polóta: Franz és Charlie


1943. december 20-án, a II. világháború vérzivatarában, fájdalom, halál, és  szomorúság közepette, nagyon békés és nemes találkozás történt Észak-Németország egén. Egy német vadászgép és egy sérült amerikai bombázó találkozott az égen. Franz és Charlie élete itt ezen a ponton megváltozott.
Hogy mi vezetett odáig, hogy a német pilóta nem a megsemmisítendő célt látta meg az amerikai gépben? Emberi dolgok, az ellenfél tisztelete, hogy azok ott szinte kamaszok még. A tapasztalt tiszt emberséges megoldást talált. Végig kísérte a gépet, míg az elhagyta Németország egét.

" - Mindig azt tedd, ami helyes, és pontosan úgy, ahogy tenni kell; akkor is, ha senki nem látja."
/35. oldal/

" Itt valami nem stimmel, gondolta Franz, amikor látta, hogy a farok géppuskái élettelenül a föld felé lógnak. Szeme a bombázó bal oldali stabilizátorán akadt meg. Látta, hogy teljesen szét van lőve.
– Istenem! – mormogta. – Hogyhogy még repültök?"


John D. Show festménye

                                            
                                       
Franz és Charlie barátsága egy életre szólt. 40 évnek kellett eltelni, mire találkozhattak.
Az csak érdekesség, hogy miért is lett az egykori találkozó "szigorúan titkos". Szerencsére próbálták a katonai vezetők jóvá tenni, 68 év távlatából elismerték őket és társaikat. A tényszerűen megírt olvasmányos kalandot az élet írta. Érdekes végkifejlet, hogy mindketten 2008-ban pihentek meg végleg.

A kiadó Mont Blanc válogatásában már eddig is sok remek regény jelent meg. Közülük is kiemelkedik ez a kötet. Valóban szívszorító, elgondolkodtató ez a háborús történet. Sok érdekességgel a német oldalról és igazi emberi sorsokat ábrázol. Öveket becsatolni, jó repülést!






                
 Maxim, Szeged, 2013
470 oldal · ISBN: 9789632613260 · Fordította: Bozai Ágota

A könyv most akciósan megrendelhető a kiadónál!
     Akciónk keretében 2014. március 16-ig 30%-os kedvezménnyel rendelhetitek meg az összes gyermekkönyvünket, ifjúsági és felnőtt regényeinket, gyors kiszállítással, akár postaköltség nélkül!

Az akciót keressétek weboldalunkon: http://olvas.hu/kupon

A vásárlással ismét részt vehettek a Samsung tablet nyereményjátékunkban is, azaz regisztrálhattok a vásárlást igazoló blokk vagy számla sorszámával a Dream válogatás Facebook oldalán (www.facebook.com/dreamvalogatas).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése