2014. március 3., hétfő

A vadászat

 A vadászat 
   -Oscar után-


                                                                       




 Thomas Vinterberg A vadászat című filmjével nagyot alkotott. Már volt szerencsém látni tőle régebben a Születésnap című filmjét is. Nos, az is remek alkotás, sok elgondolkodtató kérdést vet fel a családi kötelékekről. Az 1998-as film több jelentős díjat megkapott (BAFTA, Cannes, Európai film).
Hasonlóan A vadászat című új filmje is már díjjakkal érkezett Hollywoodba. Persze az Oscar jelölés, az 5 legjobb külföldi film közé bekerülni is jelentős sikernek számít.



A film szexuális tabukat dönget, mégis azt mondom fontos és szerethető. (talán épp ezért adták az olasz jelöltnek a díjat, nem merték felvállalni).


A dán kisvárosi közösségben mindenki ismer mindenkit. Lucas jó ember, frissen elvált és kamaszodó fiáért küzd. Jelenleg "óvóbácsi", mivel tanári állása éppen megszűnt. Régi gyerekkori barátai veszik körül, mindenki ismeri és szereti. Váratlan fordulattal éppen régi barátja kislánya, Clara az, aki érdekes dolgot mondd róla a vezető óvónéninek... a döbbenet az, hogy kapásból rögtön el is hiszik. Nincs senki, aki megkérdőjelezné a kislány állítását, mert a gyerekek nem hazudnak...? Amikor már maga a kislány próbálja anyját meggyőzni, hogy ő direkt rosszat mondott, még akkor sem hisznek a gyereknek...

Clara persze bájos, kis szöszke lányka, aki örömmel van Lucassal, hiszen az figyel rá, törődik vele.
A szülők aggodalma is érthető. Mégis, talán át kellene előbb gondolni a döntéseinket, mielőtt azt mindenképpen bizonyítani is akarjuk. A történet drámaiságát emeli, hogy karácsony környékén játszódik. A főszereplője egy magányos férfi, aki tömeghisztéria áldozata lesz. Egyedül marad igazával, szemben a városka lakóival.

Beindul a lavina, Lucas élete összeomlik egyetlen pillanat alatt. A film nem hagyja kétségek közt a nézőt: egyetlen pillanatra sem kétséges, hogy a vád alaptalan, gyermeki sértődésből adódott.
Mikkelsen alakítása pazar: a visszafojtott düh és a tehetetlen fájdalom közötti őrlődést olyan erővel képes megjeleníteni, ami még emberibbé teszi a filmet. Nem küzd, nem tud, nem akar magyarázkodni. A "nem zörög a haraszt" elve alapján eleve elítélik. A tömegpszichózis túl jól működik.

A két férfi éveken át tartó barátsága egy alig öt éves kislány szavai ellen. Persze, megkérdőjelezhető a felnőttek viselkedése is: minden bizonyság nélkül ítélkeznek Lucas felett...
A legmeglepőbb, hogy szinte már a felnőttek akarják a kislánynak bebeszélni: de bizony az megtörtént! Hiába vallja be Clara az édesanyjánaka későbbiekben: ő direkt mondott rosszat Lucasra. Ennek még Lucas öreg kutyája is áldozatul esik, az emberi gyűlölet határtalan. 


Az, hogy a gyermeki fantázia mennyire színes és csapongó jól mutatta: mesélnek Lucas pincéjéről, ahol történtek a dolgok. Nos, Lucas házában nincs pince! És a gyanú annak ellenére megmarad...

A bíróság mondja ki Lucas ártatlanságát, mégis olyan emberek ítélik meg ezután a férfit, akik korábban alig ismerték (a boltban például nem akarják kiszolgálni). Persze egykori barátai is elbizonytalanodnak, még a kamasz fiát is kiutálják a közösségből.

A film csúcsjelenete számomra a templomi rész volt: Lucas elmegy a misére, egyedül ül a padban és így demonstrál igazáért: nincs mit rejtegessen! Clara apja is döbbenten jön rá: lánya csak figyelmet akart, és nem tudatosan akart ártani Lucasnak. Mégis, mi lett egy ártatlan kis megjegyzésből. Mennyire tönkre teheti egy ember életét egy alaptalan rágalom.

 A vadászat előzetese:
  


 A végső befejezés sem ad igazán okot a megnyugvásra, bár 1 év eltelt, mégis ugyanolyan már semmi nem lesz! Ezt sejteti a befejező jelent. Ki a vadász? Azt sajnos nem látni, mert szembe süt a nap...

   
                                            Lucas oviba kíséri Clarat.

Ha az Oscar-díjat nem is kapta meg: A dán kritikusok Bodil-díjainak átadóján Thomas Vinterberg A vadászat című filmje tarolt. A vadászat négy díjat nyert: a legjobb film, színész, női mellékszereplő és operatőr elismeréseit kapta.

Dán Filmakadémia Robert-díjait az év legjobb dán alkotásainak. A várakozásoknak megfelelően A vadászat tarolt és 14 jelöléséből 7 díjat nyert: a legjobb film, rendező, forgatókönyv, színész, női mellékszereplő, vágás elismerése mellett Vinterberg drámája a közönségdíjat is megnyerte. 2012-ben cannes-i filmfesztiválon is  bemutatták, ahol a főszereplő Mads Mikkelsen el is nyerte a legjobb férfialakítás díját. A már eddig is 18 díjat nyert A vadászat legközelebb az Oscar-gálán szerepel, ahol a legjobb külföldi film kategóriában jelölték. Sajnos nem kapta meg a díjat.


A vadászat

(Jagten / The hunt)

színes, feliratos, dán filmdráma, 115 perc, 2012.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.  


Eredeti cím: Jagten / The hunt
Bemutató (Dánia): 2012. október 25.
Magyar cím és korhatár: A vadászat (12)
Magyar bemutató: 2013. február 21.
DVD megjelenés (HUN): 2013. december 5.
Műfaj: Dráma
Producer: Thomas Vinterberg
Narrátor: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Szereplők: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lasse Fogelstrom, Alexandra Rapaport, Anne Louise Hassing, Lars Ranthe Stunts







forrás: Port.hu
    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése