2014. február 17., hétfő

A funtineli boszorkány

Wass Albert: A funtineli boszorkány  








"Mert tudod, valahogy így van ez: az ember jár-kel a világban, mint valami nyugtalan vadállat, és valamit keres. De alighogy megtalálja, már hasznot akar belőle, és ezzel el is rontja a dolgokat. Mert a világ nem arra való, hogy hasznot hozzon valakinek. A világ arra való, hogy szép legyen, békés legyen, jó legyen. Hogy élni lehessen benne,"


Wass Albert egyik legismertebb, talán legszebb írása ez a történet. A regény három részes, olvasmányos és nagyon szép emberi történet. A táj, az erdő szeretete, az emberek világának kettőssége és minden szereplője hiteles figura. Nehéz írni róla, hiszen nagyon meseszerűen keveredik benne a valóság, a történet fonala viszi az olvasót. Ennyi emberséggel és alázattal megírt történettel még nem találkoztam. Alázat a természet és az emberi jellemek iránt, az élet és a sors felé. Aki netán azért olvassa Wass Albert sorait, mert egy jó kis misztikus, ma divatos szórakoztató boszorkánytörténetre vágyik, na  az csalódni fog!

A történet Erdélyben játszódik, főleg a Kelemen-havasokban. Főhősünket, Nucát tíz éves korától kezdve kísérjük figyelemmel, körülbelül a harmincas évei elejéig.

Röviden a történetről: 

Nuca kezdetben a nagyapjával él az Urszu-völgyében, az erdőben, majd később aztán az uraság fiának a szeretője lesz, majd összetalálkozik az apjával, aki egy rablóbandát vezet, és bujdokol, hozzájuk csatlakozik.
Végül pedig teljesen egyedül marad, kóborol az erdőkben. Látóasszony, boszorkány – terjed el róla. Egész kicsi korától kezdve “meglátja, ami az emberek homloka mögött van”, de nem csak a múltjukat, hanem a jövőjüket is...  Rajta van a “jel” a homlokán – ezt egy cigány asszony közli vele még az első kötetben – , a rémisztő jóslattal, hogy mindenki meg fog halni, aki az ágyába fekszik, az ölelése gyilkos lesz.
Olyan időszakot vázol elénk az író, amikor a hegyeket átfúrja az erdélyi szél, és a fűrész visító szava pusztítja az erdőt. Valahol elveszett az édeni állapot, elveszett a szabadság, elveszett az ártatlanság, és elveszett a boldogság is.

Wass Albert gyönyörűen ír, jó volt olvasni ezt a könyvet.  A nyelvezete, az elénk festett világ, az emberi sorsok, és a tragédiák ellenére is. A történet gyönyörű, visz magával, sokszor kegyetlen, de mégis szép. Maga az élet…

" – Az ember azt hiszi, hogy nagyon okosan elrendezte a sorsot. De a sorsot nem lehet elrendezni. Egyszerre csak jön valami, hirtelen, egy nap, amikor nem is várod, és fölborul minden. Vége. Vége. A sorsot nem lehet elrendezni. A sors rendezi el az embert."

 Gyönyörű sorokat olvashatunk az erdőről és a tájról. Olvasás közben egyszerűen kedve lenne az olvasónak nekiindulni és felkeresni azokat a regénybeli helyeket, erdőket és sziklákat. Jó lenne lenézni az Isten-széke sziklára, barangolni az erdő mélyén, illatos málnán élni, elvonulni, kimenekülni ebből a mai modern, rohanó és elanyagiasodott világunkból.

"A nap lehullt a fenyők mögé, már csak a vére piroslott az égen. Szellő suhant keresztül a tisztáson, nyirkos katlanok mohaszagát hozta. A szürkület kibontotta puha bagolyszárnyait az erdők felé. Szúnyogok zsongtak a levegőben."
"Itt már illata van a levegőnek. Tavasszal nyír-, nyáron fenyő-, ősszel bükkfaillata. S ha szellővel találkozol, megérzed benne az epret, málnát, áfonyát, ami az üvereket tölti meg odafönt."


Ez az a könyv, ami megnyugtat és elgondolkodtat. Bizony nagyon is adnám mindenki kezébe: olvassa és értelmezze a mai világunkra. Fejet hajtok az író előtt, mert ez a könyv nem csak nekünk, de értünk, emberekért is íródott. Csodálatos élmény!
2005-ben a Nagy Könyv szavazáson a könyv a 25. helyen végzett. (a 100-as listán még két másik WA kötet is helyezett lett: 31. Adjátok vissza a hegyeimet, míg a 68. helyre a Kard és kasza regénye került).

Fenti ajánló tisztelgés Wass Albert halálának 16. évfordulóján 2014-ben.




Eredeti megjelenés éve: 1959.
     Az egyes kötetek címei: Az urszubeli leány, Kunyhó a Komárnyikon. A funtineli boszorkány.
                                    

   5/5

 Kráter, Pomáz, 2003
782 oldal · ISBN: 9639472573

   

5 megjegyzés:

  1. Épp most vettem ki a könyvtárból, az ajánlód még inkább meghozta hozzá a kedvem. :)

    VálaszTörlés
  2. Biztos vagyok benne, hogy élmény lesz olvasni. Nagyon szép történet.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szerettem ezeket a könyveket! Olyan élményt nyújtottak, amit eddig szerintem nem is kaptam meg más történettől... Most, hogy írtál róla, rájöttem, hogy újra el kell olvasnom. :)

    VálaszTörlés
  4. A kedvencem. Gyönyörű és szívmelengető, ugyanakkor végtelenül szomorú.

    VálaszTörlés
  5. Kölcsönadtam, nem kaptam vissza, újból megvettem, legyen meg a családomnak!

    VálaszTörlés