2014. február 4., kedd

Nézd, ki van itt

Timur Vermes: Nézd, ki van itt

   






„A gonosz győzelméhez egy dolog szükséges, hogy a jó ne tegyen ellene semmit.”

 

 


Timur Vermes német újságíró: édesapja magyar, édesanyja német származású.  Egy igazán abszurd ötletből született a történet: Hitler nem halt meg, és visszatért...

Egy újságosbódéban alszik, az emberek pedig nem ismerik fel, illetve azt hiszik, hogy egy tehetséges színésszel van dolguk, aki jól alakítja Hitlert. 

Az egykori náci vezért természetesen nagyon is elképesztik és  felháborítják a 2011-es németországi állapotok: az utcán rengeteg a török (akik ráadásul Németországban laknak) és az országot egy nő vezeti, ami az ő korában lehetetlen lett volna. Hiába, no, 66 évet átaludt. Így az ő szemén át láthatjuk mivé lettünk…alapos görbetükröt tart elénk, fricska ez nem csak a médiának.

Az újságosnál lakó Hitlerből végül médiasztár lesz: meghívják egy népszerű tv-műsorba, (aminek  egy török a házigazdája), és felkerül a Youtube-ra,  majd a politikában is kipróbálja magát: a gyorshajtók és a járdán hagyott kutyapiszok ellen kampányol. Igazából a hasonlóság miatt tisztelik, sőt, a mai kamaszoknak a Chaplin film sem mondd semmit... (menjetek és nézzétek inkább azt a filmet: Chaplin: A Diktátor).

Az egyes szám első személyben megírt történetet maga Hitler meséli el nekünk olvasóknak. Az eladási listák is a sikerről árulkodnak: angol mellett még 17 nyelven jelent meg a kötet. A német könyvlistákon olyan neveket utasított maga mögé, mint Paul Coelho vagy Ken Follett.


A regény szerintem döbbenetes, meghökkentő, mai világunkról és a mai fiatalságról festett képe megrázó. Elgondolkodtató, mégis hatásvadásznak tartom. Az ötlet jópofa, sőt a borító is a tavalyi év egyik legjobbja. Talán nem kellene "médiasztárt" csinálni sok millió ember gyilkosából. 

A zsidókérdés picit sem vicces, Hitler sötét és aljas figura. Mégis, valahogyan drámaian vicces a könyv.  Szórakoztat, ami önmagában is abszurd... egy Hitler könyv, hogyan lehetne szórakoztató? Így. Bőven akad humoros rész, szatirikus hangneme olvastatta magát. Talán ami megrázó, hogy azért ma is akadnak hasonló emberi csoportosulások, ami a vezér nézetein alapul. A fordítás is hozzátesz a remek kivitelhez és tartalomhoz. Éles kritikája, néhol sziporkázó humora van. Tény, nem egy megszokott témát ábrázol, nem megszokott módon.

Ajánlom minden kicsit is kíváncsi érdeklődőnek. Meglepően jónak fogja találni. Nem az a "kihagyhatatlan" kategória, de mindenképpen érdemes egy olvasásra. Meghökkentően jó és reális szatíra. Friss, mai és tanulságos. 

Az alapötlethez hasonlót  Moldova György már évtizedekkel ezelőtt írt,  azt is ajánlom! Akár összehasonlításnak is érdekes. Nem akartam kézbe venni, elolvasni, mégis meggyőzött: érdemes volt.




Eredeti mű: Timur Vermes: Er ist wieder da 
Német megjelenés éve: 2012.
                                                                         

Libri, Budapest, 2013.

ISBN: 9789633102848 · Fordította: Nádori Lídia 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése