2014. január 31., péntek

A Moszad ügynöke és az angol lány

Daniel Silva: A Moszad ügynöke 

és az angol lány

                                                 









Madeline Hart a fiatal és csinos angol lány Korzikán nyaral. 
A brit kormánypárt tagja, aki előtt fényes karrier áll, hajtja a becsvágy, az érvényesülni vágyás. Egy ebédről, amit egy a társasága számára ismeretlen férfival fogyasztott el, nem tér vissza a bérelt villába. Látszólag ennyi az alaptörténet. Azonban a hiábavaló nyomozás sem találja meg a lányt, még csak értékelhető nyomra sem bukkannak. 

Itt lép a történetben a szuperkém és restaurátor, Gabriel Allon. Innen veszi kezdetét igazán a történet. 
Ugyanis nem akárki kéri fel Gabrielt, találja meg a lányt: maga a miniszterelnök, Jonathan Lancaster  aki a lány titkos szeretője. Hét napjuk van, különben a lány meghal. Innét már sejthető, több van a dologban, mint gondolnánk. Gabriel és társa Keller 5 nap alatt a lány nyomára akadnak, majd a váltságdíj átadása következik és mindenki boldog lehet.

Azonban Silva mesterien csavar egyet az eseményeken. Kiderül, a lány elrablása mögött sokkal több dolog is van. Például, olaj, orosz maffiózók, lefizethető politikusok (csalódott szerelmes) és az energiakitermelési lehetőségek megszerzése. A politika világa, a hatalom megszerzése mind szerepet játszik a történésekben.

Izgalmas és fordulatos a történet, profin megírt kémregény. Olvasás közben Frei Tamás könyvei is eszembe jutottak. Daniel Silva is erősen hangsúlyozza, minden hasonlóság a valós élettel csak a véletlen és az írói fantázia szüleménye lehet. Valójában az elénk festett kép nagyon is valós, elképzelhető. Ettől válik hitelessé ez a regény. Pörgős, akciókban bőséges kémtörténetet olvashatunk. Az események szinte filmre kívánkoznak. Tartalmas és bizony elgondolkodtató az események sora. Mi is történik a függöny mögött, a politika és hatalmi harcok színpadán.

Fontos és szimpatikus szereplő a korzikai keresztapa, aki segítséget nyújt Gabrielnek ezt a szövevényes ügyet kideríteni. Nem mindig tudjuk ki is mozgatja a szálakat, azok hol és kinél futnak össze. A végső leleplezés is tartogat izgalmakat és nem várt meglepetéseket. Mi lesz Madeline sorsa?
Erről nem árulnék el többet, nem leszek poéngyilkos. Lesz meglepetés, nem is kevés. A kalandok a marseille-i bűnözők alvilágától egészen Szentpétervárig, majd Moszkváig nyúlnak. Az igazi bűnözők sokszor öltönyben és nyakkendőben járnak. A végső csavaros fordulat hoz meglepetést az olvasónak.

A történet során képet kapunk Gabriel és bájos felesége, Chiara életéről is. Igazán jó párost alkotnak ők. Életük a könyv végére egy újabb és kellemesebb eseménnyel bővül. De ez már a következő történet része lehet. Az bizonyos, keresni fogom az előző kalandokat is. A könyv remek kikapcsolódást nyújtott, szinte egyvégtében kiolvastam.
Ajánlom mindenkinek, aki nem ismerné ezt a remek sorozatot. Kaland és izgalom minden megtalálható a kötetben. A gyönyörű, szép kivitelű borító is emeli a könyv értékét.

                                                                                                        






Daniel Silva: amerikai bestseller író. Könyvei több mint 30 országban jelentek meg. 
 1960-ban született,  nemzetközi kapcsolatokból diplomázott. Írói karrierjét újságíróként kezdte.
Dolgozott a Közel-Keleten, majd 1987-ben tért vissza Washingtonba, ahol a CNN producere lett egészen 1997-ig, amikor is kiadták első regényét (The unlikely spy),ami hatalmas sikert hozott. Olyannyira, hogy otthagyta a produceri munkáját, és „főállású író” lett. Mint látható sikerrel teszi a dolgát,.
További könyvei közül több is bestseller lett: A Moszad ügynöke és az oligarcha 2009-ben, ezt követte a Rembrandt ügy 2010-ben, majd  A Moszad ügynöke és az európai terrorhullám 2011-ben. Daniel Silva jelenleg is Washingtonban él feleségével, Jamie Gangellel és két gyermekükkel.



5/5

Köszönet az Ulpius-ház Kiadónak!
                                                                      

 Ulpius-ház, Budapest, 2013
ISBN: 9789633831502 · Fordította: Tóth Attila

 

2 megjegyzés:

  1. Keller és Allon kapcsolata az első könyvben indul emlékeim szerint. A cím az angol bérgyilkos. Imádtam és többször olvastam már. :)

    VálaszTörlés
  2. Rajongója vagyok, valamennyi magyarul megjelent könyvét megszereztem, elolvastam ( habzsoltam, alvás helyett is ) és mind óriási élményt jelentett. Ez a könyve is a könyvszekrényben van, szenzációs.

    VálaszTörlés