2014. január 3., péntek

A 64-es betegnapló

Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló                  





                                                             






Carl Mørk és Assad visszatér, ismét nyomoz a Q. ügyosztály.
Fordulatokban gazdag, meglepően csavaros krimit kapunk ismét Jussitól, drámai sorsokkal. Amiért szeretem a skandináv krimiket itt különösen érezhető. Több, mint krimik. Lélektani hátteret kapunk most is a szereplőkről. Nagyon is hitelesen alakul a történet, ami a kies Dániában egy szigeten veszi kezdetét, még az ötvenes években.

Tetszett, hogy ismét több ember szemszögéből is látjuk az eseményeket. Két fő szálon vezet minket az író: napjainkban, amikor a nyomozás folyik 2010 novemberében, és amikor a szálak igazán összegubancolódtak: 1987. augusztus.  Ekkor tűnik el egyszerre öt különböző ember, öt különböző helyről. Látszólag semmi közük egymáshoz... azonban Assad és Rose aprólékos munkával kiderítik, mi, illetve ki, köti össze ezeket az embereket.

Női főszereplőnk Nete, aki anya nélkül egy durva és elég egyszerű apa mellett nőtt fel, folyamatos szeretethiányban. Amikor már úgy érzi élete sínen van, (boldog házasság, szerető férj), akkor felbukkan egy árny a múltból és minden összedől.

"A magány néha testi fájdalmat okozott.
Ha csak egyetlen becéző szóval illették volna, vagy ha megcirógatják az arcát – Nete azonban megtanult ezek nélkül élni."

Nete szerethető, már-már szánni való, szimpatikus figura. A gondolatait olvashatjuk, együtt gondolkodunk vele. Sőt, talán még a kitervelt bosszúért is drukkolunk neki. Ugyanis ő az, aki mozgatja a szálakat. Úgy dönt: mindenkin bosszút áll, aki felelős elrontott életéét. Ördögi és mégis egyszerű csapdát állít egykori kínzóinak, akik szó szerint önként és lelkesen sétálnak bele ebbe a csapdába. Nem semmi fordulatok és események követik egymást! Nete gondolataiból elénk rajzolódik egész élete, minden rossz emléke és az a kevéske jó, ami történt vele.
Amit aztán elvettek tőle. Ő pedig bosszúra szomjas.

Másik fő alak, a fő gonosz Nete életében: dr. Curt Wad. Ő és az apja az, akik leginkább tehettek
még Nete sorsának alakulásáról. Hogy mit és mivel azt nem írom meg, olvassátok el! Lesz meglepetés. Talán annyit: doktor apuci egészen sajátos módon kívánta alakítani Dánia népességét
és egy nagyon elképesztő, egyedi módszert alkalmazott a hozzáforduló pácienseken (drogosok, kurvák, elmebetegeken). Ezt a módszer vitte tovább a fia lelkesen. Afféle "Mengele-reinkarnáció" módra. Az igazán meglepő, hogy ehhez egy sor támogatót is talált, egész szervezetté nőtte ki magát
a dolog. Sicc, elég a spoilerből! Az olvasó feszülten izgul, ámul és bámul, ledöbben.

A Mørk – Assad páros Rose segítségével egyértelműen a legjobb párossá válik. Jó karakterek, lelkesek és együtt gondolkodnak. Assad most különösen kiveszi részét a nyomozásból. Élete veszélybe is kerül, mint ahogyan Morké is... Miért, és hogyan, em mesélek erről többet.
Aki kezébe veszi és elolvassa ezt a krimit, garantálom jól meglepődik a végén! Nem is kicsit!

Ugyanis ha röviden akarnám összefoglalni ezt a könyvet:
Zseniális, elmebeteg, duplán csavaros, Mengele-reinkarnációja Dániában. Itt tényleg minden csak
az utolsó oldalon derül ki! Addig, csak hisszük, hogy tudjuk! Jussi elképesztően sikeresen vezeti
félre az olvasót, ettől remek ez a történet.

Jussi már az előző, Palackposta krimijével is lenyűgözött. Ezzel csak fokozta és elérte, hogy Nesbo mellett a kedvencem lett. Nagy élményt adott mind a két krimije. Tényleg remek mindkettő, ne hagyjátok ki ezt sem. Remek szerkezeti felépítése, történetvezetése van ennek a történetnek is.
Nehéz lenne eldönteni, melyik üt nagyobbat. Kedvenc részem a sorozatból, a Q-ügyosztály szerintem legjobb története. Persze, a Nyomtalanul és a Palackposta is kedvencem.

Kellemes olvasást és borzongást!
A kötet az Animus Kiadó egyik legjobb krimije az elmúlt évi megjelenésekből.

5/5.



1950. 08. 02-án Koppenhága városában született Jussi Adler-Olsen.
 A család legkisebb és egyetlen fiú gyermeke volt. Apja neves pszichiáterként dolgozott, ami jó háttértapasztalatot adott a fiának. Ebben a regényében különösen érezhetőek ezek a hatások. 1997-ben jelentkezett első könyvével, ami már sikert hozott neki. A dán "döglött akták", azaz a Q. ügyosztály első története 2007-ben jelent meg. Idehaza ez a negyedik megjelent kötete.





 

Animus, Budapest, 2013
432 oldal · ISBN: 9789633241219 · Fordította: Somogyi Gyula

1 megjegyzés:

  1. Teljes mértékben egyetértek,nekem sem volt könnyű gyermekként, hiába kaptam meg "mindent", szeretetre és törődésre vágyom!!!

    VálaszTörlés