2013. január 21., hétfő

Skandináv krimikedvencek 2012. I. rész.

 Skandináv krimikedvencek 2012.


Részlet az Animus Kiadó honlapjáról: 
"Az utóbbi években azonban a felnőtteknek szóló irodalom egyre nagyobb súlyt képvisel a kiadó kínálatában. Olyan világsikerek magyarországi megjelentetése fűződik az Animus nevéhez, mint Stieg Larsson Millennium-trilógiája, Jo Nesbø könyvei s a skandináv krimiirodalom legjavát felvonultató Skandináv krimik sorozat."

Tavaly fedeztem fel a skandináv krimiket. Hosszú évek óta nem is olvastam krimit, így kissé fenntartásokkal fogadtam ezt az új, felkapottnak vélt skandináv hullámot. Kellemes meglepetés ért! Nem csak krimiket kaptam, de pszichológia, emberismeret, társadalomkritika is van bőven a történetekben. Érdekesek, színesek, hihetőek és ami nem mellékes a krimiknél letehetetlenek!
A tavalyi olvasmányaimból  néhány kedvencemről néhány sor az alábbiakban:

Karin Alvtegen Árnyak és az Árulás:

Nagyon meglepő könyv mindkettő. Az Árnyak szinte nem is krimi csak a való élet. Olyat ütött, ahogy mondani szokták: a fal adta a másikat. Pedig csak egy elhagyott kisfiú, egy idős házvezetőnő, egy elrontott, beszürkült házasság és néhány sikerhajhász kapzsi ember története. Életszerű, jól megírt történet. Semmi horrorisztikus véres borzalom, mégis nyomasztó.
Amíg a szörnyű titkokra fény derül, lassan elgondolkodunk saját életünkről, a mi álcáinkól, amit viselünk, amit ha egyszer már magunkra húztunk nem tudunk levetni, de ha mégis, akkor mi lesz a szépen felépített tervvel amit karriernek, boldog házasságnak, szeretetnek, megértésnek, erkölcsös életnek hívunk? 
Nagyon ütős, erős könyv alig 285 oldalon. Megérdemelten kapta meg az  Üvegkulcs díjat. A tavalyi év -számomra- nagy meglepetése, kedvence ez a könyv!

 Árulás

Az alig 200 oldalas történet egy házasság széthullásának krónikája.
Az első pár oldal után sejtettem: itt bizony nem lesz happy end... A történet lekötött, magával ragadott. 
Csak női ellenségem ne legyen! Olvassátok el! Hihetetlenül erős, hatásos a történet.

Arnaldur Indridason 3 könyve szerepelt a tavalyi olvasmányaimban. Minden történetben Erlendur felügyelő nyomoz. Nagyon szimpatikus figura, szerethető. Az olvasott 3 történet: Kihantolt bűnök, Hideg nyomon, és a Távoli hangok volt. Igazán érdekesek, elgondolkodtatóak voltak. A Távoli hangok nagyon is, hiszen itt is egy "családi álom minden áron" van a középpontban. Mennyire kisiklik egy ember élete, ha a szülő elképzelésének nem tud, megfelelni. A Hideg nyomon nagyon találó cím is egyben. A társadalmi problémáké, a bevándorlóké a főszerep és egy értelmetlen gyermekgyilkosság van a középpontban. Mind ez Izlandon, Reykjavikban. A Kihantolt bűnök alaptörténete a családon belüli erőszak sok sok évtizeddel ezelőtt és ma. Mesterien megírt krimi! Megnyerte az Arany Tőr díjat is. Várom a felügyelő további nyomozásait!
Megemlíteném még a könyvek borítóját. Kivétel nélkül egységes, jól illik az adott történet hangulatához. Tavaly 28 skandináv krimi került a polcomra.

Árnyak:
Animus, Budapest, 2011
286 oldal · ISBN: 9789639563131 · Fordította: Dobosi Beáta

Távoli hangok:
  Animus, Budapest, 2008
254 oldal · ISBN: 9789639884052 · Fordította: Torma Péter

Kihantolt bűnök:
  Animus, Budapest, 2007
256 oldal · ISBN: 9789639715073 · Fordította: Tótfalusi István

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm az ajánlást, kedvet kaptam Arnaldur Indridason könyveihez is, bár még 3 Nesbo hátravan :) Alvtegen-től A kitaszított is nagyon jó. Üdv!

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm! Indridason egészen más, mint Nesbo. Remélem fog tetszeni, a Kitaszított még várat magára nálam is, be kell szereznem. Áprilisra jön az Új Nesbo a Fantom!

    VálaszTörlés