2024. október 20., vasárnap

A ​budai vár Vagányai

 



Monica Porter: A budai vár Vagányai





                                 







Hogyan szerettessük meg a kamaszokkal az olvasást és a történelmet? Csak adjuk a kezükbe Monica Porter kisregényét, és a könyv majd teszi a dolgát. Mondhatni, több legyet egy csapásra, hiszen ez a történet szórakoztat és leköt, okít és nevel egyszerre. Ha csak kicsit is fogékony gyerekek kezébe kerül, akkor talán újabb könyvmolyokat avathatunk, akikre nagy szükség van digitális világunkban.

Mert mit tud ez a könyv? Már kézbe venni is öröm, a borító is figyelemfelkeltő, gyerekek, kutya, részlet a várból és egy tank is, amin megakadhat a fiatalok szeme. Az elhíresült lyukas nemzeti lobogó is szerepet kap, ahogyan a belső illusztrációk is jól illeszkednek a cselekményhez.

A magyar történelem igazán szomorú és máig vitatott szakaszáról olvashatunk, tulajdonképpen a mai napig folynak a viták arról, hogy mi történt akkoriban. 1956 októberét írjuk az ország a kommunista hatalom alatt nyög, az emberek lázadnának, de vasmarokkal szorítják őket az Ávósok és a hatalom. A felkelés csírája azonban már növekszik az emberek szívében lelkében, már nincs visszaút, élteti őket a remény egy szabad életre. Az egyetemi ifjúság fontos szerepe is bekerült a történetbe, ahogyan a közismert helyszineken is jól nyomon követhetjük a forradalom eseményeit. A pillanatnyi szabadság azonban nem tartott soká, a szovjet tankok visszatértek...

Ebben a miliőben kalandoznak a Budai vár titkos alagútjain és folyosóin a Vagányok, egy csapat hazafias szívű, lelkes kiskamasz. Vezetőjük Riki, aki apjával a romos várban él. Tetszett, hogy lányok is vannak a baráti társaságban, de hűséges segítőjük még Bátor, egy kuvasz kutyus. A csapatban mindenkinek helye és szerepe van, és ami a legjobb, mindenki egyenlő. A gyerekek szeretik, tisztelik egymást, elismerik azt, amiben valaki jó és ügyes, és nem törődnek olyasmivel, hogy pl egyikük dadog. Kirekesztésről szó sincs, mind nemes szívűek, jó közöttük az összhang.

„Ünnepélyes pillantást vetett a fiára. - Ez már forradalom - mondta.

"Riki félt, a nap történései is kimerítették, mégis nagyon izgatott volt. Egyetlen égető kérdés foglalkoztatta: -Szerinted győzhetünk?”


Lelkes kíváncsisággal csatlakoznak az elnyomás ellen tüntetőkhöz, érzik, itt most valami sorsfordító történik. Dacolnak a félelemmel, a veszélyekkel, kiveszik részüket, és hozzájárulnak a forradalom sikeréhez. Sőt, egy kockázatos magánakcióba is kezdenek, amihez nem kevés vakmerő tettvágy szükséges, és lelkes segítők is, hogy a terv valóra válhasson. Ennek kimenetelét nem árulom el, mindenki kalandozzon ebben a történetben. Szemléletes képekkel kerül elénk a korszak hangulata. Felnőttnek, gyereknek egyaránt érdemes elolvasni, majd alaposan megbeszélni a történelmi eseményt, bár természetesen főképpen az ifjúságnak szól ez a kötet. Számukra az olvasás igazi sikerélmény lesz, hiszen a súlyos történelmi háttér ellenére kalandos olvasmánnyal lesz dolguk, a szereplők szeretnivalóak és izgalmas az események menete, jól követi a valós történéseket. Hasznos és informatív olvasmány a fiatalok számára.

Felnőttként ritkán gondolunk bele, hogy a gyerekek, fiatalok hogyan élték meg a történelem viharos pillanatait, pedig nem lehetett nekik sem könnyű. Ebből a történetből némi képet azért kaphatunk, és megérthetjük azt is, hogy a gyerekek is írhatják a történelmet. Egy diktatúra árnyékában cseperedni, élni, küzdeni ellene nem éppen veszélytelen, ha valóban harcoltak ilyen gyerekek is, akkor büszkék lehetünk rájuk.

„Ha most megkérdeznék őket, hogy mégis mi ellen lázadnak, a válaszuk az lenne: mindaz ellen, ami most körülöttük történik”

Olvastassuk bátran el az ifjúsággal ezt a regényt, ami a valóságot meséli el gyerekszemmel, gyerekeknek, fogyasztható formában ad ismereteket. Monica Porter olvasmányosan ír, az ifjú olvasó teljesen beleélheti magát az eseményekbe. A valóságot adja vissza, hiszen saját családja története elevenedik meg. Az ’56-os forradalom képei nem csak látványosak, a mögöttes eseményeket is remekül idézi meg. A szétlőtt város, tankok, Molotov-koktél, sebesültek és a félelmetes ÁVO, a nagypolitika valós szereplői bukkannak fel a lapokon. Kellően izgalmas és történelemhű volt, ami különösen fontos már egy ifjúsági könyv esetében is.

A lezárás is jól sikerült, a drámai végkifejlet mindenki életére befolyással van. A megtépázott országot sokan elhagyták, kénytelenek voltak elmenekülni. Riki élete is itt vett egy nagy ívet, jó volt sok évvel később viszont látni a szereplőket, megismerni további sorsuk alakulását. Sok ilyen regényre lenne szükség, várom a következőt!




ITT megrendelhető kedvezménnyel a kötet.






                 



A magyar születésű Monica Porter szüleivel 1956-ban emigrált, jelenleg Londonban él, de magyar gyökerei, és szülei, a híres énekes- és színésznő, Rácz Vali, és az elismert író, újságíró, Halász Péter történetei a mai napig sokat jelentenek számára.



Móra, Budapest, 2024
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636035990 · Fordította: Péter Zsolt · Illusztrálta: Ritter Ottó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése