2024. október 24., csütörtök

Hogyan ​neveljünk vikingeket?

 



Helen Russell: Hogyan ​neveljünk vikingeket?

Útmutató a boldog és vagány gyerekkorhoz





                                                     











Érdemes elolvasni, még akkor is, ha nem vagy éppen szülő. A könyv valószínűleg leginkább a kisgyermekes szülőknek szól, hiszen Russell három „mini viking” anyjaként írja le megfigyeléseit, tapasztalatait.

Ha tetszett Helen Russell előző, az Egy év a világ legboldogabb országában című könyve, akkor valószínűleg nem fogsz csalódni, ezt a könyvet is nagyon ajánlom. Russell most is ugyanabban a humoros stílusban írja meg öszehasonlító tapsztalatait, érzéseit. Ezeket szakemberek, barátok támasztják alá tényekkel és statisztikákkal, a fejezet végén pedig eredeti összefoglalókat találunk.


     
Élvezetes összehasonlításokban lehet részünk, irónikus humorral meghintve. Helen sajátos megfigyeléseit érdekes információkkal színezi. Voltak benne mindenféle valós tények, adatok, amiken érdemes elmerengeni. Egészségügyi ellátás, tanulás, de a komolyabb problémákat sem söpri a szőnyeg alá. A fiatalok és az alkohol kapcsolata, a drogok veszélye illetve a média szerepe is helyet kap. Ahogyan a viharos kamaszkor, a közös élmények, a család szerepe is kiemelten van jelen. Az egyik legfontosabb, hogy a skandináv gyerekek naponta órákat töltenek a természetben... már pici baba koruktól kezdve, pedig tudjuk, ott elég zord az időjárás. Viszont szerintem mindenki élvezettel merülhet el, hogy a dánok és más skandináv országok hogyan „csinálják” a gyereknevelést. Minden bizonnyal egészen más megközelítést alkalmaznak, ami számtalan jó ötletet adhat a saját tapasztalatainkhoz. Egy próbát bőven megér, kifejezetten poitívuma a könyvnek, hogy rengeteg ötletet ad.



Kiderül, a dán gyerekeket miként nevelik önállóságra úgy, hogy más hangsúlyt helyeznek a függetlenségre, a boldogságra, miközben arra ösztönzik a gyerekeket, hogy felelősségteljes, közösségtudatos felnőttekké váljanak. Lenyűgöző, humoros történetek sorjáznak a lapokon. Már rögtön a bevezető és az első fejezet rabul ejtett. Igazán szimpatikus Helen, aki ugye angol neveltetést kapott, és elvileg egy évre költözött Dániába... azóta tíz év telt el. Tetszett a közvetlen stílusa és a könyv felépítése is. Sok számomra megdöbbentő, érdekes dolgot tudhattam meg. Érdekes összevetni az északi kultúra hozzáállását az szülőséghez, a gyermekneveléshez.

A boldogság sok apróságon múló, összetett dolog. Ami évtizedek óta látványosan jól működik Dániában. Mozognak, táncolnak, énekelnek, élvezik az élet pillanatait. Igaz tény, hogy Dánia erősen adóztatott jóléti állam, ám a dánok szívesen adóznak, hiszen kapnak is cserébe az államtól. Már a születésüktől kezdve. 

A végkövetkeztetésem olvasás után igen szórakoztató, izgalmas és színes, ahogyan bemutatja a dán kultúra egészét, ami a közösségre, a bizalomra és a mozgásra épül. Ha szeretsz olvasni más országok életéről, különösen a gyermeknevelésről, akkor ez a te könyved, olvasd el! Ez a könyv minden mai szülőnek jól jöhet, amolyan "hogyan neveljünk jól gyereket, másképpen?" Inspiráló könyv.




IDE katt a kedvezményes rendelésért!




                 
Helen Russell brit újságíró, bestseller szerző és előadó. Olyan magazinoknak és újságoknak ír, mint a The Times és The Sunday Times, a Telegraph, az Independent, a National Geographic, a The Wall Street Journal, az Observer, a Metro, a Grazia és a Stylist. Eddig megjelent hat könyvét 21 nyelvre fordították le, magyarul a HVG Könyveknél megjelent könyvei: Egy év a világ legboldogabb országában (2020.), Boldogságatlasz (2020.), Hogyan neveljünk vikingeket? (2024. szeptember).
Világszerte tart előadásokat a boldogságról, változásról, munkahelyi kultúráról és arról, hogy mit tanulhatunk más népektől az érzelmeink kezeléséről – olyan szervezetek számára, mint a Google, a LEGO, a Novo Nordisk, a The Economist és a Carlsberg. TED-előadásait és Action for Happiness előadását több mint félmillióan nézték meg.





HVG Könyvek, Budapest, 2024
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635656035

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése