2024. október 3., csütörtök

A ​hamis Merkúr

 



Hidas Bence: A ​hamis Merkúr




                                               







A tavalyi év legjobb krimije a hazai termésből a magasan kiemelkedő És mindent betemet a hó volt. Sikere lenyűgöző, szerzője az első könyves, fiatal Hidas Bence valósággal berobbant a köztudatba, lett a krimiolvasók kedvence. Nagy várakozással vettem kézbe a frissen megjelent második kötetet.

Hidas Bence továbbra is igényesen, szépen ír és remekül teremt hangulatot. Öröm volt olvasni a korszaknak megfelelő, mára eltűnt szavakat, a hangulatfestő tájleírásokat, a történelmi háttér remekül illeszkedik a krimibe. Ismét a huszas évek Magyarországán járunk. A megcsonkított ország és a két világháború közötti időszak történései eleven és fontos hátteret adnak a kriminek. A másik szálon megismerjük és alapos bepillantást kapunk a budapesti művészvilág életébe. Ez remekül színesíti az eseményeket. A cselekmény hihető, a szerző minden görcs, erőlködés, hatásvadászati elemek nélkül tudott kiválót alkotni. Mindehhez a borító ismét tökéletes választás. 


A történet szerint 1925 ködös októberében egy fiatal és tehetséges festőt halásznak ki a Dunából. Miért kellett erre a dicstelen és borzalmas sorsra jutnia fiúnak? Mi is áll az események hátterében, miközben halványan felvillan egy szerelmi szál is. Pinelli főnyomozó helyett, aki áthelyezése miatt alig jelenik meg, most Márzay Ottó detektívfelügyelő és Dercsei nyomozó áll a középpontban. Hozzájuk csatlakozik Sbodics Ferenc nyomozó, aki elég fura figura. A főváros száz évvel ezelőtti viszonyai látványos képekkel elevenednek meg előttünk. Tetszett az elhíresült Mária Valéria telep bemutatása, mint egyik helyszin. Egy idő után egyszerűen letehetetlen a könyv. Úgy éreztem magam, mintha egy régi filmet néznék. A hamis Merkúr finom ecsetvonásokkal megfestett krimi. 

               
A valós történelmi események és a korhű hangulat, a korszellem másik erőssége a regénynek. Érdekes történet keveredett ki, még ha eleinte lassan, visszafogottan csordogálnak is az események. 

Sok szereplőt mozgat, eleinte nem tudtam elképzelni sem, hová fut ki a végkifejlet, mi is lehet a címadó "hamis Merkúr"? Ez a történelmi valóság kevéssé ismert, nincs a köztudatban, jó témaválasztás volt. Az alapos levezetést is élmény volt olvasni a végén, minden szál elvarrásra került, nem marad hiányérzete az olvasónak.
 
Bár eleinte nem rántott úgy magával, jóval kevéssé véres, (ami nem baj) mint az első kötet, de amikor felpörögnek a dolgok...az fantasztikusan jó lett. A valóság és a fikció ügyesen keveredik.
Zseniálisan ír Bence, hozza a korszellem jellemzőit, fordulatokat, eléri, hogy úgy tegye le az olvasó a könyvet, hogy ez -hibái ellenére is -, remek krimi. Tény, hogy amikor azt gondoljuk, már mindent tudunk, jön egy utolsó váratlan fordulat, amitől leesett az állam. Ez a regénye is igényes nyelvezetű, magasan jobb, mint a mai krimitermés legtöbbje, kiemelkedik a zsánerből.
Gratulálok, izgatottan várom a következőt, ami szintén egy izgalmas korszakba fog vezetni, ahogyan ezt a könyvbemutatón elárulta a szerző.


Kedvezménnyel ITT megvásárolható a krimi! Akár Ekönyvben is rendelhető! 



   

     
Hidas Bence: (Budapest, 1997.) filozófia- és esztétikatanulmányait követően jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem művészettörténet szakos hallgatója, egyben kiállításszervező egy budapesti múzeumban. Első regénye egy feszült hangulatú, 1924 fagyos telén, Budakeszin játszódó krimi, amelyben a fővárosból küldött két nyomozó, Pinelli Károly és Márzay Ottó egy fiatal lány halálával kapcsolatban próbálja kideríteni az igazságot.
Bence kedvenc szerzője Robert Merle, kedvenc filmje a Fargo.

Kép: a szerző fb oldala





General Press, Budapest, 2024
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634529361

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése