2024. október 18., péntek

Egy ​estély a kastélyban

 




Bauer ​Barbara: Egy ​estély a kastélyban







                                           









Bauer Barbara egyik legnépszerűbb regénye A leggazdagabb árva, amelyben Weinckheim Krisztina grófnő életét tárja elénk. Most ismét Szabadkígyósra és egy korhű időutazásra invitál bennünket, ám a grófnő már férjes, hét gyermekes asszony és éppen egy estélyt ad a kastélyban. Tizenkét fogás, tizenkét novella által ismerhetjük meg az est részleteit. 1893-ban járunk, egyetlen nap eseményét látjuk az akkori arisztokrácia életéből.


Egy letűnt kor világában kalandozhatunk, megható pillanatokat élhetünk át, részesei lehetünk Weinckheim Krisztina életéből egy napnak. De micsoda nap ez! Sokkal több mint aminek elsőre látszik, ez nem csupán egy egyszerű nap, hiszen híres és ismert vendégekkel estély készülődik a kastélyban.
Kora reggel indul a nap, Krisztina és kislányai ébredeznek, velük együtt fantasztikus utazásra indulunk mi is. Krisztina emlékei között kalandozunk, megismerjük életének fontos pillanatait, gyermekeit, terveiket, álmaikat, a régi kedves családtagokat és barátokat. Minden emlékképet átsző a szeretet és a család fontossága, egymás tisztelete és megbecsülése. Az életet árnyékoló gondok bár felvillannak, de háttérbe szorulnak, hiszen mindig van minek örülni, ezeket a szép pillanatokat kell megélni, és dédelgetni,megőrizni lelkünkben. Talán ezeket kellene legfőképpen megtanulnunk Krisztinától, hiszen ő is így őrizte meg lelkében. Egy tapasztalt, életvidám és bölcs asszony képe elevenedik meg előttünk.


Sokat olvashatunk Krisztina műveltségéről, kifinomult hozzáállásáról az élethez, rendkívül jótékony természetéről, gondoskodásáról a rászorultakról. Ő alapította az árvaházat Gyulán. Ezek mind dicséretes jellemvonások, példaértékűek lehetnek ma is a tehetősebbek számára...


Ahogy halad a nap a konyhán készülnek a finom fogások. Konyhai praktikák, a környezet és szereplői eleven képekkel varázsolódnak elénk. Meleghangú, lírai a próza, ahol a család ifjabb tagjai is elénk kerülnek. A már felnőtt, távol tanuló fiúk mellett a kastély kis hercegnői is ott viháncolnak, készülődnek az estére. A gróf úr is megjelenik természetesen, több férfivendéggel, ami keretbe foglalja az eseményeket. A bővülő vendégsereg beszélgetései igazi boldog békeidőkről árulkodnak, ahol kortársként bukkan fel egy-egy anekdotában Munkácsy Mihály, Jókai, vagy éppen Gárdonyi Géza alakja. A vadászat sem hiányzik a történetből, ami akkoriban igzán kiemelkedő esemény volt. Az Ybl Miklós által tervezett kastélyról és építéséről is megtudhatunk érdekes részleteket. Tudtad, hogy éppen annyi ablak van az épületen, mint ahány napja az évnek van? (365)
Tökéletes harmóniában olvashatunk az épületről, környezetéről tájleírásokat, párbeszédeket, és picit felvillan az aktuálpolitika is. A cselekmény szívhez szóló és elgondolkodtató. A legszebb történeteket valóban az élet írja. A történet ezúttal is a valóságra épül. Bauer Barbara érezhető szeretettel, és tisztelettel mutatja be karaktereit.


Estefelé, már egyre több szép emléket ismerünk meg, megidéződik Krisztina szerető nagymamája és gondoskodó gyámjának alakja is. Lassan érkeznek az első vendégek és családtagok, készülnek a csodás ételek és fogások. Mennyi emlék fűződik egy-egy sütemény, vagy főfogás készítéséhez! Számomra legkedvesebb a Fahéjas kalácsé és a kenyérsütésé, a kovász életben tartása igazán érdekes és megható. A leves fejezet is sok izgalmas emléket idéz meg. A finom és különleges fogások sora között tehetünk egy sétát a kastélyban, jó lehetett átélni, a családi legendárium részévé tenni, óvni az emlékeket és továbbadni. Krisztina családja igazán szerencsés, és mindenki, aki ezekben az időkben élhetett, és részt vehetett egy ilyen estélyen. A kötet végén pazar fotók, színvonalas receptek által részesei lehetünk az estély fogásainak. A vállalkozóbbak otthon is elkészíthetik akár valamelyik fogást Fodor Mihály mesterszakács újraálmodott receptjeit követve. 


Különleges olvasmányélmény a könyv. Szívből ajánlom ezt a regényt mindenkinek, aki szeretne elmerülni a magyar történelem boldog, békés idejében, aki egy szeretnivaló olvasmányra vágyik. Aki kedvet kap, látogassa meg a szabadkígyósi felújított kastélyt, valóban kivételes, pazar, csodás élményt ad.


ITT rendelhető kedvezménnyel a kötet! 






  
Bauer Barbara: (1974.) hosszú éveken át volt légiutaskísérő, miközben kommunikácó és PR diplomát is szerzett. Dolgozott újságíróként és televíziós szerkesztő – műsorvezetőként is. 2012 – ben jelent meg első regénye, a Légikisasszonyok, majd a sorozat további kötetei: A Két út között és a Magánutak. A Vakrepülés és az Elsuttogom százszor után megírta sikeres történelmi regényeit, A leggazdagabb árvát, a Porlik, mint a sziklát, Az élet hangját, a Még látlak odafenn, a Kétszáz éves szerelem és Az aranyműves fiát. Írt életrajzi témában is.








Jaffa, Budapest, 2024
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634759355

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése