2024. május 10., péntek

A ​borbély fia

 



Gerbrand Bakker: A ​borbély fia



                                  







„Az emberek csak úgy csinálnak dolgokat. A dolgok csak megtörténnek. És kész."




A holland szerző, Gerbrand Bakker Az iker című regénye 2013 egyik kedvenc olvasmánya volt. Ráadásul ezzel a rangos IMPAC Dublin irodalmi díjat is elnyerte a szerző. Azóta várom, hogy másik könyve is megjelenjen, olvashassak még tőle. Erre ugyan kicsit sokat kellett várom, most jött csak el az idő. 

Bakker második magyar nyelven megjelent kötete igényes, letisztult stílusával, történetében sokban emlékeztet Az iker alapjaira. Apa -fiú kapcsolat adja a hátteret, ahol a szereplők érzelmei, gondolatai egészítik ki a valóságot. Bakker komoly új regényt ír, a történet elsőre szépnek tűnik. Egyszerűségében rejlik az ereje, ahol a gyászról és a családi kötelékek megkerülhetetlen erejéről olvashatunk. A felszín mélyén komoly érzelmek lapulnak. Bakkernek olvasmányos, mesélős írásstílusa van, minden mélyebb filozofálás nélkül frappáns, ami megfogja az olvasót. Tetszett az irónikus humora. Szembenézés a múlttal, a döntéseink következményeivel, fájdalommal és vággyal. Számvetés az élettel, ami iszonyatos tempóban múlik. Három főszereplő emlékeiből kerekedik ki a regény. Simon éppúgy fodrász, mint apja és nagyapja. Itt van még Simon anyja, aki egyedül nevelte fel fiát, sosem ment többé férjhez.

Simon apja repülőgép-szerencsétlenségben halt meg néhány hónappal a születése előtt. Vagyis mindenki azt feltételezi, hogy meghalt, hiszen rajta volt az 1977-ben Tenerifén lezuhant KLM gép utaslistáján. Simon sosem ismerte apját, Cornelis-t, csak néhány fényképről. A családi trauma kibeszéletlen maradt. Sosem találkozhatott vele, az anyja még várandós volt a fiával, amikor az apa végleg kilépett az életükből. Érzelmileg így semmi kapcsolat nem tudott kialakulni közöttük. A regény nem csupán Simonról szól, Bakker Simon élményein kívül az apa párhuzamos történetét is elmeséli. Nagyapja szerint Simon nagyon hasonlít az apjára. Beletörődő, csendes szemlélődő, aki kerüli a vitákat. Az elvesztett apa sorsa éppen úgy érdekes és meglepő fordulatokkal kerül elénk, meglepő hátteret ad a cselekménynek. A repülőgép tragédiája valós, izgalmas, krimiszerű hátteret ad az egyszerű kis családi történetnek. Gerbrand Bakker életre kelti előttünk a karaktereit. Megvilágítja a döntéseik hátterét, következményeit is. Összességében azért ez egy tragikus történet.

Bakker élénk világot teremtett A borbély fiában. Meggyőző életképekből rajzolódik ki a család élete. Tele van mögöttes feszültséggel és ügyesen megtervezett melléktörténetekkel, amelyek összekapcsolódnak. Lenyűgöző történetmozaikokból kerekedik ki a nagy egész. Zseniális párhuzamokkal és motívumokkal teli történetet olvashattam. Izgalmat hoz az eseményekbe, többek között a légikatasztrófa története, háttere, a túlélők sorsa, akikről Simon olvas az interneten, miközben sok év után igyekszik apja életét összerakni.

  
Simon általában magányosan éli hétköznapi, nem túl eseménydús életét. A fodrászüzletben és az uszodában telnek mindennapjai, ábrándozik, olvas, élénken képzelődik, mint egy nagyra nőtt kamasz, amikor anyja segítséget kér tőle. Ez felrázza, kizökkenti a fiatal férfit. Anyja néhány mentálisan sérült fiatal számára tart úszásórát, de a társa eltűnik, kell egy új segítő. Simonban ez különös vágyat ébreszt fel... Soha nem volt állandó barátja, az úszást kedveli, ahogyan néhány, kamaszkorában idealizált sportolót is. Ezek egyikére emlékezteti az egyik fiú. Finom érzékenységű kapcsolat tanúi lehetünk. Bakker ezt az egyszerű, hétköznapi életet mutatja be, enged a felszíne alá bepillantanunk.

A történet sokszor vicces, olykor melankolikus, szeretnivaló. Anya és fia csipkelődő párbeszédeiben azért kézzelfoghatóan ott a feszültség. A lehetséges drámákat Bakker inkább csak érinti, utal rá. A Borbély fia mögöttes titka, a valakivé válni vágya. Ez nem csupán a fő téma és a névtelen író ambíciója, de jelen van az eltűnt apa történetében is. Számomra attól vált érdekessé ez a mű, hogy átlagos élethelyzeteket ábrázol, ami bárkivel megtörténhetne. Elgondolkodtató, hétköznapi történet, remek karakterekkel. Engem ismét megvett Bakker, szerettem olvasni ezt a könyvét is.

Felbukkan ugyanis egy író is a vendégek között, aki témát keres következő könyvéhez. A névtelen író alakjában magát Bakkert ismerhetjük fel. Az író figyelmét felkelti Simon apjának története, ez inspirálja a férfit, nézzen utána az esetnek. Amikor a cselekményvonalak összeérnek, a történet drámai és váratlan fordulatot vesz. A történet érdekes és a végkifejlet elgondolkodtató. Finoman szólva is elég furcsa befejezést olvashatunk. Komikus és megindító történet van a lapokon. A történet végig fenntartotta az érdeklődésem, a befejezést a megoldást, az olvasóra bízza a szerző. Mindezt Wekerle Szabolcs minőségi fordításában kapjuk. Remélem hamarosan lesz még új Bakker kötet a kínálatban.


ITT beszerezhető kedvezménnyel a regény! 


    
Gerbrand Bakker (1962. április 28. –) holland író. Elnyerte a Nemzetközi Dublini Irodalmi Díjat Az iker című regényéért. Ő volt az első holland író, aki elnyerte a díjat. 





Jelenkor, Budapest, 2024
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635182787 · Fordította: Wekerle Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése