2024. január 8., hétfő

LEGO ​egy életen át

 



Jens Andersen: LEGO ​egy életen át

Egy család és egy cég története





                                                  





"Harmincmillió gyermek világszerte és huszonötezer játékkereskedő Európában nem tévedhet: A LEGO tényleg VALAMI."




Ez a családregény egy kalandos sikertörténet a világ legnagyobb játékgyártójáról, érdekes keveréke a családtörténetnek és a LEGO mögötti üzleti történetnek. A játék nevét mindenki ismeri, világszerte népszerű. Talán nincs is olyan, aki még nem lépett otthon LEGO-kockára?

Azt kevesen tudják, kezdetben fajátékokkal indult hódító útjára a dán játék. A többgenerációs történet Ole Kirk Christiansen-nel kezdődött, bár akkor még senki nem sejtette mivé fogja kinőni magát a játékkészítő asztalos története. Ole ekkoriban telepedett le Billundban, ami a Lego központja lett az évtizedek során. Ole egyszerre alapított családot és társaságot, aminek története olykor drámai úton, egészen napjainkig vezet. Vitathatalan, hogy a LEGO márka az egyik legkedveltebb a bolygón, szerintem minden háztartásban akad belőle. A Lego Group mottója 1936-ban született meg: "A legjobb sem elég jó” A minőség már akkor kiemelten fontos volt a cégnek. "Leg godt! – Jó játékot!"

        
A családtörténet korabeli fotókkal jól követhető. Az ifjú Ole 
és felesége négy fiúval gyarapította a családot. Az ötödik gyermeküket várták, amikor Kristine belehalt a szülés körüli komplikációkba. A családi tragédiák sora az évetizedek alatt vissza-vissza tértek, ami az üzem fejlődését is akadályozta, ahogyan a háború is. Hosszú és rögös volt az út, amikor A LEGO-t eredetileg 1932-ben Ole Kirk Kristiansen fajátékgyártó cégeként Dániában jegyezték be. Ole Kirk második feleségének, Sofie-nak a megtakarításai lehetővé tették a cég folytatását, kétszer is megmentve a csődtől. A vállalatot tűzvészek, adósságok, minimális hitelforrások akadályozták, 
a háború miatt időnként korlátozott készletek is jelentettek kihívásokat.

Jens Andersen a világ legnagyobb játékgyártójáról megírt családregénye izgalmas háttér, kordokumentum és családtörténet egyszerre. Izgalmas személyiségrajzok bukkannak fel a történetben. A LEGO-sztorit a dán és nemzetközi üzleti és kulturális történelem egy darabjává emeli a könyv. A gyermekkori álmok, a játék fontosságáról alkotott elképzelés sok változáson ment át, azonban a felnőttek játékos gyermeki éntudata megmaradt.

"A háború utáni években Dániában a játékról még mindig úgy gondolkodnak, a gyerek előbb-utóbb kinő belőle."  


              
A LEGO 90 éves fennállása alatt sokat fejlődött, ezt a könyv alaposan részletezi. Az egyes évtizedek főbb változásait is megismerjük: a minifigurák megjelését, vagy a lányok mint célcsoport kiemelését. 
Itt jegyezném meg: bár én LEGO nélkül nőttem fel, de a nyolcvanas-kilencvenes években a kalózok, hajók, középkori várak és egyéb kiegészítők a fiam révén elfoglalták a gyerekszobát. Rengeteg készlete volt, amit a mai napig féltve őriz. 

Ez egy remek könyv a LEGO rajongók számára, mert mindent elárul, megmutat amit mindig is szerettek volna tudni a márkáról. A LEGO története egy lenyűgöző esettanulmány arról, hogyan segítette az innováció és a kreativitás a vezetőket. Élmény volt olvasni, megismerni. 
A családon belüli nézeteltérések, tragédiák is bekerültek, hiszen a generációs ütközések elkerülhetelenek voltak itt is. A teljes történetet két okból is lenyűgöző volt megismerni. Először is, kis családi vállalkozásként indulva a minőségre és a növekedésre összpontosítottak, és közben az egész játékipart átalakították. Másodszor, családi vállalkozásként működtek és maradtak is. Jens Andersen könyve egyúttal kultúrtörténet is a nemzedékek változó gyermekszemléletéről, valamint a különböző korszakok felfogásáról a játék fontosságáról. A termékváltások sikertörténete érdekes háttér, ahogyan a kialakuló partnerség a McDonald's-szal, amivel az 1980-as években tört be az amerikai játékpiacra.

A vezetőváltás, a 2000-es évek elején kialakult csődközeli állapot is tanulságos háttér a birodalom életében. Gazdasági háttere, az összetartás ereje meglepő. Szakembereknek is ad hasznos információkat. Rajongóknak egy életérzést közvetít, az örök játékvilág bontakozik ki előttünk. 

             
A LEGO-birodalom és a filmek által (Star Wars, Harry Potter) megalapozott további sikerek is izgalmasak. Informatív, olvasmányos és szórakoztató egyszerre. Azt a történetet meséli el, hogyan építette fel a család a LEGO márkát. Igazi sikertörténet, ami a 2014-es LEGO moziig viszi az eseményeket. A könyv egy gyönyörű tisztelgés a LEGO és a története mögött álló emberek előtt. Jól nyomon követhető, ahogyan változik egy vállalat világképe az idő múlásával. A könyv elkészüléséhez Kjeld Kirk Kristiansen, az alapító unokája nyújtott segítséget a szerzőnek. Ő látható a borítón, kommenteli a leírtakat.

A mű gazdagon illusztrált, számtalan eredeti, magántulajdonban lévő családi képet, korabeli reklámanyagot tartalmaz. Mindezeket a LEGO Group billundi történeti gyűjteményében és archívumában található képanyagból válogatták.




ITT kedvezménnyel rendelhető a kiadótól!


                
Jens Andersen (1955) dán újságíró, író és kritikus. Glosturpban született. Északi irodalmakból doktorált, többszörös díjnyertes szerző. Többek közt Kim Larsen, Frigyes dán királyi herceg, Hans Christian Andersen és Astrid Lindgren életéről írt könyveiről ismert. A Kirk Kristiansen család- és cégtörténetét feldolgozó LEGO egy életen át elnyerte a rangos Blixen-díjat az év életrajzi könyveként.






Európa, Budapest, 2022
462 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635046799 · Fordította: Harrach Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése