2024. január 3., szerda

Ilyen ​apróságok



Claire Keegan: Ilyen ​apróságok




                                                    








"A karácsony a legjobbat és a legrosszabbat is kihozza az emberekből."




A szerző érzékletesen ír, a fájdalmas téma elgondolkodtató. Ez egy mélyen megérintő olvasmány. A történet a szigorúan katolikus Írországban játszódik 1985 végén. A karácsonyi időpont még hatásosabbá, fájóbbá teszi az eseményeket. 

Minden ami történik a vallás szent nevében, annak zászlaja alatt igyekszik lelplezni a bűnt. Ez egy újabb szégyenfolt az egyházra nézve. A kötet a Magdaléna-mosodákban dolgoztatott, kizsákmányolt leányanyáknak emlékére íródott. Az apácák felügyelete alatt, embertelenül, sok esetben halálra dolgoztatott fiatal lányok és gyerekek sorsa döbbenetes. A karakterek, a témák és a történet annyira szorosan összekapcsolódik, az egész olyan elegánsan van felépítve, hogy igazán mesteri mesemondó a szerző. Karácsonykor játszódik, és mint sok karácsonyi mese, ez is az együttérzés, az emberiesség története.

1985-ben, egy ír kisvárosban a karácsonyt megelőző hetekben Bill Furlong szénkereskedő és családapa a legforgalmasabb szezonja elé néz. A történetből előbb néhány epizóddal végig követhetjük Bill hányatott gyerekkorát, életének fontosabb állomásait. Anyja leányanyaként nevelte, egy protestáns özvegy hatalmas házában dolgozott mindenesként. Bill sorsát mélyen meghatározta az apanélküliség, majd tizenkét évesen anyja váratlanul korai halála. A gondoskodó özvegy nevelte fel a fiút. Ilyen apró dolgok lehetnek életre szóló hatással, amikor a véletlen szerepe felértékelődik.

A most negyvenes éveiben járó férfi boldog házasságban él, öt lányt nevelnek feleségével, akik közül a két legnagyobb már a jó hírű helyi katolikus iskolába jár. Néhány sorban megismerjük a városka életét, gondjait is. A fiatalok elvándorlása már elkezdődött, a város nehéz időket él meg, gyárak bezárnak, embereket bocsátanak el. A varjak fekete fellegként lepik el a várost, mint valami baljós előjel vannak jelen. Egy szállítás alkalmával Bill olyan meglepő felfedezést tesz a kolostorban, ami arra kényszeríti, hogy szembenézzen saját múltjával és az egyház által irányított város csendjével. 
Keegan röviden, tömören, alig felvillantva, de lélegzetelállítóan foglalkozik a nőkkel való borzalmas bánásmóddal a Magdaléna-mosodában. Talán ettől is hatásos a regény. Teljesen élő a szöveg, sok érzelem bújik meg a háttérben, összetett történetet kapunk. Az egyház elnyomó ereje hangsúlyos, amely az 1980-as évek Írországában a helyi élet egészére meghatározóan rányomja a bélyegét.

Az alig száz oldalnyi szöveg után található megjegyzést is érdemes elolvasni, ahol a tényekről ír a szerző. Ezekben a mosodákban több mint 30 000 fiatal nőt tartottak az évek során, mert „bukott nőnek” tartották őket. Ne ítélj, hogy ne ítéltess - jutott eszembe olvasás közben. A leányanyák társadalmi megítélése fájó háttér, ahol a születendő gyerek is áldozat.

A megesett, legtöbbször szegény sorból származó fiatal lányok élete a földi pokol volt, miközben segítséget reméltek. Hosszú évekig szedték áldozataikat ezek a mosodák, míg 1993-ban végül mindet bezárták. Furlong döbbenten érzékeli, hogy a városban mindenki úgy tesz, mintha nem venné észre, mi történik a zárda mosodájában. Sőt, döbbenetes módon még a felesége is arra biztatja, hogy nézzen másfelé, ne foglalkozzon ezzel. "Bűnösök közt cinkos, aki néma". Furlong szembe megy a városka és az egyház súlyos, közös titkával. A katolikus egyház erős kritikája ez, a szeretet ünnepén.

A kisregény egy mélyen megható történet a kiszolgáltatottságról, a reményről, a csendes hősiességről. Rövid és visszafogott, minden sallangtól mentes az írásmód, mégis hatásos, amihez a hideg, a vastag hótakaró és az eljövendő ünnep sokat tesz hozzá. Claire Keegan letisztult történetében minden a helyén van. Ez a könyv rövid olvasmány, de még sokáig veled marad, fontos mondanivalóval bír. Ismét egy pazar kivitelű, igényes és tartalmas KULT-könyv a 21. Század Kiadótól. Már a filmjogok is elkeltek, hamarosan moziba kerül a regény.


Kedvezménnyel ITT lehet tiéd a könyv! 

        

Claire Keegan 1968-ban született Írországban, az USA-ban járt egyetemre, majd Walesben is élt. 2022-ben A csendes lány címmel mutatták be a Foster című művéből készült filmet. Az Ilyen apróságokból szintén film készül. A szerző rögtön 1999-es debütálásakor díjak sorát nyerte el. Eddig öt könyve jelent meg.



XXI. Század, Budapest, 2023
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635684311 · Fordította: Nemes Anna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése