2024. január 5., péntek

Kapáslövés



Balogh Zoltán: Kapáslövés

Sportos novellák és egyéb írások



                                                       








Amikor kézbe vettem Balogh Zoltán novelláskötetét azt gondoltam, "idegen pályára" tévedtem. Életemből sajnos a sport eléggé kimaradt, alig volt jelen. Olvasás közben azonban az a rácsodálkozó meglepetés ért, hogy több ponton mutatott egyezést az olvasottakkal a saját életem. Az utóbbi idők egyik legjobb novelláskötetének tartom ezt a könyvet, ami gazdag és változatos tartalmával megfogott. A szerző érezhető tudással, hozzáértéssel és szeretettel mesél írásaiban.



Balogh Zoltán húsz év sportújságírói előélete érezhető a válogatott írásait felvonultató könyvben. Jól felépített, két részből kerekedik ki a novellák sora. Előbb természetesen a sport világa jelenik meg, emberközelből. Érezhető ezeken a történeteken a sportolói múlt, az öltözők, versenyek hangulata és a küzdelmek háttere. A nyitó novella egy Szaunamonológ, ami jó alapot ad a továbbiakhoz.

Több írás valós alapra épül, saját életéből merít. Tetszett, hogy nem csak a nagy világversenyekre koncentrálva mutatja meg a sportoló életét. A versenyszellem fontos és meghatározó egy NB II-s focimeccsen, vagy egy paralimpiai versenyző életében is. Talán ott még érthetőbb a bizonyítás és a siker csodája. Hétköznapi emberként nem is tudjuk igazán mennyi edzés, lemondás és gyötrelem áll egy-egy siker mögött.

Nagyon emberiek, néhol fájón valósak ezek a történetek, ahol a küzdelem, kitartás mellett a humor is jelen van. Döbbenetes költői erővel, drámai feszültséget teremtve ismerjük meg a történetekben felbukkanó emberi döntések, sikerek és bukások hátterét. Ritka kirándulás ez az irodalomban, eddig csupán két sportos-focis novelláskötethez volt szerencsém. Darvasi László A titokzatos világválogatott és Kőrösi Zoltán Az utolsó meccs írásait ismertem. Ezek méltó párja lett Balogh Zoltán történetgyűjteménye. 
Szórakoztató, elgondolkodtató és hatásos fordulatokkal a valóságot mutatja be, hiszen a sportoló is ember. Változatosak ezek a novellák, bár kétségtelen, hogy a szórakoztatáson van a hangsúly. Érezhetően az életből merített történetek bukkannak fel. Meglepően mélyen megrázóak, elszomorítóak, néha váratlan befejezésűek, de megmosolyogtatóak is akadnak. Természetesen az alázatos és lelkes írások a sport nagyszerűségéről és szépségéről mesélnek. Apa-fiú kapcsolatok is jó hátteret adnak, ahogyan a kisvárosi élet, kisemberek, kis csapatok, hétköznapi valósága mutatkozik meg. A siker a győzelem mámora sokat ad az élethez. Kiemelném ebből a részből a Piros fájer, Nadrágszíjkeringő és a Fiú novellákat.

A rajongás tárgya lehet egy már elismert, népszerű sportoló, aki példaként áll élete végéig az ifjú tehetség előtt. A Vasas legendás labdarugója, Várady Béla emléke előtt tisztelgő, szívszorító írás nem csak megható, de kifejező is. Egy életen át tartó lekesedés, az elkötelezett rajongás példája. A sportkarrier után a legendás sportoló alakja még mindig lelkesedésre biztatja az egykori rajongóját. Természetesen még az utolsó búcsú előtt is bizakodva figyeli az egykori csapat nem túl rózsás jelenét. 
A régi sikerek megfakulhatnak, de a siker íze örökké reményt ad. 

Később Puskás is feltűnik, vagy Sepp Maier is megidéződik. Felbukkan több írásban a szerző életében jelentős Debrecen, vagy Békéscsaba is. Néhány vendégszöveg fokozza a hangulatot, irodalmi-zenei betétek színesítik a szövegeket. Az öltözők, versenyek világa, a kemény edzések mellé a sportolói tragédiákról is olvashattam. A könyv stílusának egyik rétegét ezek adják. A váratlan betegség, egy baleset vagy éppen a politikai háttér is kettétörheti a reményeket. Figyelmet érdemelnek a novellákban ezek a megbúvó részek, amik kordokumentumként is olvashatóak.

Tetszett a Páskúti Menyhért kalandjait bemutató három egybefüggő novella. Ez már egy önálló kisregény is lehetne, ahogyan a címadó rész három novellája is. Ezek adják a kötet gerincét. A labda szerepe, a kitartó küzdelem jelenik meg egy kisfiú álmaiban. Arról álmodik, világhíres focista lesz. Ez a címadó rész egyik legerősebbeje Az öreg címet kapta. Itt is a mögöttes tartalom az, ami kiemeli a történetet. Érdemes tudni, hogy 2023-ban a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) médiadíj pályázatán a színes írás kategóriában, egyedüli magyar szerzőként a világdöntőbe jutott ez a novella.


Az Énidők cím alatt a második részben emlékidéző, anekdotázós nosztalgia bukkan fel. Több novella elsősorban a gyerekkort idézi, hozza vissza. Ott kezdődik minden. A sport szeretete is. A novellákban természetesen felbukkannak életrajzi elemek. Nem csak a család, de a sportolói múlt is jelen van. Innen kiemelkedőnek éreztem az Angyal a stadionban, Levél anyának, Beszél a szél, Édes életem, Szenvedély, és Az Erzsi fia írásokat. Jól simulnak bele a lezárásba a családi történetek, emlékek, a nosztalgiafaktor sokaknak lehet ismerős.

Örülök, hogy a kezembe került ez a könyv, őszinteségéért is tisztelet a szerzőnek. Figyelemre méltó írások, biztató kezdés ez a kötet, remélem lesz folytatás.


A november közepén megjelent kötet ITT rendelhető!






Kék Európa Stúdió, Budapest, 2023
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156525024

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése