2023. szeptember 1., péntek

Ház a narancsligetek között

 

Sheila O'Flanagan: Ház a narancsligetek között




                                                                                





Valami könnyed, nyári szórakoztató olvasmányt keresve akadtam erre a könyvre. Tudom, nem kell a külső alapján ítélni, de ez a jól eltalált, kifejező borító azonnal megfogott, olvasásért kiált. Öröm kézbe venni, a harmonikus színei és képei megfogják az olvasót. Nem is kell csalódnunk, mindent megtalálunk benne, amit ettől a regénytől várhatunk. A könnyed szerelem, komolysághoz a gyászfeldolgozás, háttérnek fantasztikus táj, mediterrán tenger, jó barátok, titkok, kalandok adnak okot a kikapcsolódásra.


Juno Ryan boldogan éli mindennapjait, munkájában megbecsülik, remek barátai vannak, egy korábbi csalódás után újra rátalált a szerelem. Brad különleges a számára, úgy érzi, hogy vele megtalálta az igazit. Ekkor, mint derült égből a villámcsapás, földrengésről érkezik hír, melyben Brad életét veszti. A harmonikus idill hamar véget ért. A katasztrófa után, a kisvárossal együtt Juno élete is romokban hever, Brad halálával fény derül a férfi titkaira, melyek sokkolják a nőt. Képtelen magát összeszedni, és túltenni az eseményeken, aggódó barátai pihenésre küldik egy spanyol falucskába, egy bájos villába. Az esős, ködös, hűvös Írországból átlépni a narancsillatú, napsütéses, csupa fény és érzékiség spanyol földre, önmagában gyógyír, ezt receptre kellene felírni.

Eleinte a saját árnyékától is megijed, nem engedi el az önmarcangolást és számomra érthetetlen bűntudattal viaskodva tölti az első napokat. A napfény kitartóan belesimul a lelkébe, a bőre alá bújik, ő pedig lassan átengedi magát a hely és a helyiek varázsának. Amint felenged lelkében a fagy, utolérik a kalandok is. A medencetakarító fiú képében érkezik a megoldás, a "görög-spanyol félisten” Pep személyében. A gyászfeldolgozás egyik egyedi formája ez, vele a felejtés is könnyebben megy. Tagadhatatlan, hogy a történet sablonokból építkezik, nem kell irodalmi magasságokat várni. A szórakozásé a főszerep. Bár lassan bontakozik ki az elején a történet, mégis olvastatta magát.



Igazi erőssége a történetnek, a táj és a természet mellett, hogy Juno valódi fejlődésen megy át, szinte látjuk, ahogy felenged, és egyre jobban értékeli a helyzetet és kiáll önmagáért. A kezdeti tétova, elveszett lányból, vagány, karakán nő lesz, aki nem mellesleg felújítja ideiglenes otthonát is. Három hónap a Villa Naranjában kizökkenti az időt a nő számára. Egy ​magával ragadó gyógyulástörténet, igazi tengerparti menedék lesz a villa Juno számára. Új barátokat szerez, átgondolja az eddigi életét, elkezdi jól érezni magát a bőrében. Ráébred, hogy nincs egyedül problémájával, mások számára is nehéz időszak ez, így már nem csak az önsajnálat tölti be napjait. Külön színfolt a történetben egy kényelmes, lusta macska, aki önkényesen beköltözik hozzá, társaságot biztosít a mindennapjaira, jókat nevettem viselt dolgain.


Természetesen sosem ilyen egyszerű az élet, itt is tartogat csavarokat, fájdalmas részleteket a múltból, de végül kisimulnak az emlékek, és élni engedik Junot. Vajon Pep lesz akit a szívébe enged? Igaza lesz a jósnőnek miszerint egy komoly férfi jelenik meg az életében? Milyen szerepe lesz Max-nek Brad féltestvérének az életében? A másik fontos szál Juno és édesanyja közötti kapcsolat lesz. A válaszokat nem árulom el, minden kiderül miközben a csodás spanyol díszletek között járunk. A fantasztikus, látványos tájleírásokkal elénk tárva mindezt, hol a háttér is meghatározó. A főszerep az életé marad. Juno útkeresését meséli el, ahogyan az életét felforgató dráma után magára talál, ismét kijut a fényre. Természetesen a múlt emléke azért a lelkében marad örökre.

Még spanyol szavakat is megtanulunk, fiestázunk Junoval, spanyol ételeket kóstolhatunk, barátkozunk, táncolunk és szeretünk. Bizony szeretünk, hiszen nem hiányozhat a szerelem és az érzékiség egy ilyen mediterrán történetből! Nyaralással felér ez a regény, nyugodtan belefeledkezhetünk, garantáltan kellemes órákat szerez minden olvasónak. Aki olyan szerencsés, hogy még belefér a nyárba egy spanyol kirándulás, vigye magával feltétlenül, élmény lesz ott olvasni. A limonádé mindig jól esik, a meleg napfényben bizonyosan. Szembe kell néznünk a múltunkkal, de élni, lépni tovább.
Juno színésznő édesanyja szavaival élve, nem kell a saját drámánkat játszani egy életen át, mindig újraírhatjuk a forgatókönyvet, alakíthatunk sorsunkon. Ez igazán reményt keltő végszó lehet, érdemes megfogadni.












Alexandra, Pécs, 2023
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635825509 · Fordította: Szalisznyó Edina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése