2023. szeptember 26., kedd

És mindent betemet a hó



Hidas Bence: És mindent betemet a hó







                                                     







A General Press Kiadónak jó választás volt hazai szerzők felé nyitnia. Valóban úgy tűnik, a magyar krimi feltámadt, új lendületet kapott. Zajácz D. Zoltán sikeres debütálása után, idén ősszel két új szerzőt is avathattunk a kínálatban. Patkó Ágnes és Hidas Bence jó felfedezés. A fiatal szerző többszörösen meglepett első krimijével. Erős, kidolgozott, alapos a történetfelépítés, érezhetően jó a háttér is. Nekem most az év krimije lett. Magasan überelte a nagy neveket az alaposan kidolgozott, összetett krimijével. Sejthetően sorozatnak ígérkezik a befejezést olvasva.

        
Adott egy izgalmas cím és egy remek tartalom, bátran kijelentem: na, ilyen egy jó krimi! És mindezt egy első könyves magyar szerzőtől. Már a címmel megfogott, kíváncsivá tett, ami számomra a skandináv krimiket idézte. Bár a történetben valóban fontos szerepe van a hóesésnek. A remek borító is erősítette bennem, ez egy igényes, jó krimi lett. Hozza a kor hangulatát, ami megint egy eredeti elem. Nem napjainkban vagy a közelmúltban, hanem 1924 telén, Budakeszin és környékén játszódik az érdekfeszítő és kalandos krimi. Talán nem véletlen említi kedvenc filmjének a Fargót a borítón a szerző. Jó választás az is. Nem is spoilereznék semmit a sűrű történésekről, tessék elolvasni, nagyon megéri! A múlt sebei nem gyógyulnak be nyom nélkül.

Jól felépített, csavaros történet, ami bőven ad okot izgalomra! Nekem ez hibátlan, a letehetetlen kategória, két nekifutással olvastam el a feszültséggel teli krimit, tudni akartam mihamarabb, mi a megoldás. Tetszett a háttér, a stílus és a hangulat, a kiválóan megrajzolt karakterek. Külön öröm volt a beépített pici művészeti vagy politikai háttér, (Lenin-fiúk stb) megismerni a korabeli rendőrség felépítését. A két nyomozó közötti viszony is nagyon emberi. Az olasz származású Pinelli Károly és segítője Márzay Ottó mindent megtesznek a kegyetlen gyilkos utáni hajszában. Nincs könnyű dolguk, az apró falvakban a félelem uralkodik el az embereken. Amikor a gyilkos üzeneteiből rájön a két nyomozó, hogy a nyomok a katolikus paphoz, László atyához vezetnek az ügy még csavarosabbá válik. Nincs üresjárat, a krimi beszippantott, letehetetlen valóban. 

Természetesen a nyomozónk magánélete is felvillan, de csak éppen. A Pinelli-házaspár közötti kornak megfelelő magázódás mellé érezhető a feszültség, amit egy régebbi trauma okozott életükben. Ez nem tolakodóan, csak finoman lebegtetve jelenik meg. Jók az arányok, a művészeti, bibliai utalások, és zseniális a korszak kissé komor hangulata. A történet több érdekes szálon fut. A megoldás is elképesztően jó, én magam sem találtam ki, ki lehet a valódi gyilkos. Az ok, a miért, az sejthetővé válik egy idő után.

Egyszerűen elképesztő, szinte hihetetlen, hogy a fiatal szerzőnek ez az első kötete. Emelem kalapom, gratulálok az ígéretes bemutatkozáshoz! A jó témaválasztás mellé ad pici humort is és egy remek befejezést, ami a folytatást villantja fel. Hidas Bence kétségtelenül figyelmet érdemel, magasra tette azt a bizonyos lécet. Érdeklődve, izgatottan várom a folytatást.







IDE kattintva megrendelhető kedvezménnyel, ekönyvben is!





                     

Hidas Bence: (Budapest, 1997.) filozófia- és esztétikatanulmányait követően jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem művészettörténet szakos hallgatója, egyben kiállításszervező egy budapesti múzeumban. Első regénye egy feszült hangulatú, 1924 fagyos telén, Budakeszin játszódó krimi, amelyben a fővárosból küldött két nyomozó, Pinelli Károly és Márzay Ottó egy fiatal lány halálával kapcsolatban próbálja kideríteni az igazságot.
Bence kedvenc szerzője Robert Merle, kedvenc filmje a Fargo.

Képek: kiadó fb oldal

General Press, Budapest, 2023
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634527886
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése