2023. szeptember 12., kedd

Egy nagyon angolos botrány


John Preston: Egy nagyon angolos botrány


                                            






A botránytörténet lenyűgözően mutatja be az 1960-as és 1970-es évek társadalmi életét Nagy-Britanniában. Aktualitásából semmit nem veszített, sőt. Számtalan áthallással lehet bármelyik országban megtörtént hasonló esetre. Annak ellenére, ahogyan a cím is ígéri, ez egy valóban "nagyon angolos botrány", ám mégis, ha a neveket, helyszíneket kicserélnénk akár nagyon magyaros is lehetne... Az események láncolatát a közélet mögött meghúzódó magánéletek összefonódása motiválja. A történet sűrű és összetett. Az írás stílusa tökéletes a témához, nem szépirodalom, tényeken alapul a történet. Érezhetően gondos, aprólékos háttérmunka eredménye a regény. Végig érthetően és érdekfeszítően van kidolgozva.

John Preston feltámasztotta Jeremy Thorpe, a Liberális Párt karizmatikus (és titokban meleg) vezetőjének 1979-es perét. Érdekes, de erről nem is hallottunk akkoriban idehaza, hiszen a vasfüggöny még javában állt. Jeremy karrierjét felforgatták a homoszexualitás elleni szigorú brit törvények és saját, egészen gátlástalan visszaélései. Preston úgy írta ezt a regényt, mint egy politikai thrillert. Látványos képei filmszerűek, pörgős párbeszédekkel, jól megrendezett jelenetekkel, fokozódó feszültséggel és rengeteg háttérinformációval kerül elénk. Említésre kerül több akkoriban ismert név és a hozzájuk kötődő, sok esetben csak haláluk után kiderülő botrányok.

Szex, rengeteg hazugság és egy gyilkossági összeesküvés a Lordok házában. Ugyanis néhány éves kapcsolat után nem tudva szabadulni egykori szeretőjétől, a brit képviselő meg akarta öletni a fiút, miután nem tudta visszaszerezni a Josiffe-hez írt kompromittáló leveleit. Amihez pártja levélpapírját használta, annyira öntelt és magabiztos volt. Szex, politikai botrányok, korrupció mindenütt. Mindenki gyanús, senkiben nem lehet igazán megbízni. Mindezt elegáns, angolos humorral olvashatjuk.


A huszadik század egyik legnagyobb, mégis feledésbe merült politikai botrányából nem véletlen készült Emmy-díjas minisorozat is. Hugh Grant alakította a főszerepet. Az események hosszadalmas láncolata még a hatvanas években indul, akkoriban még javában büntetendő két férfi meleg kapcsolata. Thorpe közismert és népszerű politikus, karizmatikus ember volt, és úgy tűnt, sok embert inspirált. Az "akolmelege"adott védettséget neki, amit gátlástalanul kihasznált. Bő 15 év kellett, hogy bíróságra kerüljön az ügye, addig mindenki minden lehetséges módon igyekezett eltussolni. Ez is a számtalan hasonlóság egyike, mégis csak a "mi kutyánk kölyke". Nagy változást nem látok, sajnálatos, hogy ez megy napjainkban is... más országokban is.


Ez sajnos nem egy morbid vicc, negyven éve halálosan komoly ügy volt: Jeremy Thorpe brit politikust ugyanis összeesküvéssel és gyilkosságra való felbujtással vádolták meg. Bár Thorpe-ot érthetelen módon felmentették, a közvélemény egyértelműen bűnösnek tekintette, ez pedig az ígéretes karrierje végét jelentette. Pedig időközben Thorpe megnősült, és a Liberális Párt vezetője lett. Karrierjének ez a felfelé ívelő pályája azt jelentette, hogy ki volt téve a botrányoknak, aminek tudatában volt. Ez volt Anglia a hatvanas évek végén és a hetvenes években. Remek társadalmi és korrajzot is kapunk, egyéb más politikai adalékokkal megspékelve. Izgalmas, fordulatos volt, lendületes a szöveg, ami Bartók Imre munkáját is dicséri. Nem egy sablon sztori, volt még meglepetés a végén is számomra.


A másik fontos szereplő egy másik liberális képviselő, Peter Bessell. Thorpe és Bessell közeli barátok voltak, bár Bessell nőcsábász volt. Jeremy Thorpe Peter Bessellt használta, hogy megszabadítsa őt a lebukástól. Nem mellesleg a pártpénzekre is fény derül..Mindkét képviselő abban is részt vett, hogy pénzt csikarjon ki egy bahamai adományozótól a párt támogatására... Az események több ponton kapcsolódnak, megismerjük azt is, hogyan ment tönkre az élete a fiatal szeretőnek. Azt gondolom, mondhatjuk, hogy Jeremy Thorpe a csúcson volt, de egy kártyavárban élt. Sosem gondolta, hogy az ráomlik. Ez csak 1979-re történt meg, maga alá temetve a politikust mindenestől..láttunk már ilyet itthon is. Végig érdekfeszítő, sok esetben elképesztő, amit megengedhettek maguknak a szereplők. Keresni fogom a filmet is, a könyv olvasása után kíváncsi lettem rá. Dokumentumregény, ami egy valós szereplőket felvonultató krimit ad az olvasónak. Tetszett, hogy a per kimenetele után is megismerjük a szereplő életét, hogyan alakult, változott meg a tárgyalás hatására.



ITT lehet tiéd a regény kedvezménnyel!


       

John Preston az Evening Standard és a The Sunday Telegraph művészeti szerkesztője, majd tíz évig a The Sunday Telegraph televíziós kritikusa és egyik vezető cikkírója volt. Első tényirodalmi műve, az Egy nagyon angolos botrány (A Very English Scandal) 2016-ban jelent meg Nagy-Britanniában, és hatalmas sikert aratott az olvasók körében.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent Zuhanás – Robert Maxwell, a sajtómágnás rejtélyes élete és különös halála című kötet 2021-ben a legjobb életrajz kategóriában Costa Book-díjat nyert.



Athenaeum, Budapest, 2023
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635433070 · Fordította: Bartók Imre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése