2023. szeptember 9., szombat

ABBA





Carl Magnus Palm: ABBA



                                                    






ABBA: Agnetha, Björn, Benny és Anni-Frid története igényes kivitelben, minőségi képeken, ritkán látott fotók segítségével alapos és élvezetes módon kel életre előttünk. Nem csak rajongóknak ajánlott! Bemutatja a svéd zenei élet meghatározó csillagát a korai kezdetektől napjainkig. 


       

A retro-érzés végig velem volt olvasás közben, számtalan kamaszkori szép emlék villant fel bennem: pl: úgy 13 évesen nekik köszönhetem első meghatározó találkozásom Hemingway-jel. Élveztem ezt az időutazást a kedvenceimmel, hiszen minden dalról beugrott valami emlék. 

Az biztos, hogy a hetvenes évek sikercsapata alapozta meg a skandináv mániámat is. Számtalan érdekesség, információ ad hátteret az együttes életéhez. Betekintést adva a sikerekhez vezető úthoz, annak hatásairól sem megfeledkezve.



Pazar a formátum, igényes és méltó kiadás, sok gyönyörű kép színesíti a tartalmat. Alapos háttér az együttes megalakulásától, a kezdeti sikerektől a nagy berobbanásig. Hihetetlen, de bizony jövőre lesz 50 éve, hogy 1974-ben, a Waterloo dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált az angliai Brightonban. Nem mellesleg, 2005-ben ezt a dalt a verseny történetének legjobb dalává választották. 


      

Ezzel elindult a sikerszéria, pedig az ABBA már 1972-től létezett. Björn és Benny írták a dalokat, miközben új hangzásokkal, énekhangokkal kísérleteztek. A People Need Love című daluk 1972 júniusában jelent meg, a felvételen Agnetha és Anni-Frid nagy hangsúlyt kapó női vokáljával. Stig Anderson a dalt Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid néven jelentette meg, amely az USA lemezlistára is felkerült, előre vetítve a sikert. Az talán közismert, hogy az együttes neve a tagok nevének kezdőbetűiből állt össze. Ez a kiváló zenei szakember, Stig Anderson menedzser fejéből pattant ki... amit eleinte nem fogadtak túl lelkesen a tagok, ugyanis egy svéd halkonzerveket forgalmazó cég is létezett ezen a néven akkoriban Svédországban. 




1973-tól már dübörgött az ABBA. A Waterloo sikere után került a boltokba az S.O. S és a Fernando kislemez. A világsikert a negyedik nagylemezük, az 1976 márciusában megjelent Arrival hozta el. A tíz dalból nyolc kiugró siker lett. Ezen szerepelt többek között a Money, money, money, vagy a Knowing me, Knowing you daluk. Kitört az Abba-mánia, nem csak Európában. Az ABBA hihetetlen sikereket aratott 1975-1977 között. Ez is szerepet játszott, hogy a videoklippeket is ők találták ki, minél több emberhez jussanak el. Talán az ausztráliai turné és a film, a második Abba-bab születése túl nagy teher lett a sikerhez. Mindenki őket akarta látni, hallani, miközben Agnetha az anyaság szépségeiben élt volna. Karrier és a család összeegyeztetése soha nem könnyű feladat. 

     

         


Ez a könyv az első teljes körű életrajz az együttesről. Olvashatunk személyes élményekről, szerelmekről, turnékról és lemezekről, vitákról is, vagy sok-sok dal születéséről is akadnak bőven információk. Tudtad azt, hogy a Dancing Queen daluk 5 hónapos munka eredménye? Minden sorlemez története, azon szereplő dalok, kiadásának háttere megelevenedik a lapokon, ahogy a híres fordított B-vel írt ABBA lógó születése is kiderül. 2010 márciusában ők voltak az első olyan nem angol nyelvű csapat, amelyet beválasztottak a Rock And Roll Hall Of Fame tagjai közé.

A dalokban sokszor a személyes életük, érzéseik jelent meg. Az együttest alkotó két házaspár története szorosan egybefonódott, a válásuk is több sikerdalt, komolyabb hangvételt eredményezett. És lassan a közös munkában is eltávolodtak. Az utolsó hivatalos ABBA koncertet 1980-ban Japánban láthatta a közönség. A legkomorabb, egyben a zeneileg legjobbnak tartott The Visitors lemez az együttes nyolcadik, egyben utolsó stúdióalbuma még 1981 végén megjelent, viszonylag kevéske igazi sikert aratva. Így 1982-ben "szünetre" mentek...

      

A csúcson is tudatosan dolgoztak, többek akartak lenni, bizonyítva a világnak, hogy a Waterloo sikere nem volt véletlen. Kiemelten jelenik meg az ausztrál turné, az abból készült mozifilm, vagy az amerikai koncertek és a Wembley siker. Itt hat egymást követő este játszottak telt ház előtt 1979-ben. A Nemzetközi Gyermekév sikerdala a Chiquitita és a spanyol nyelvű lemezek sikere is meglepett. A személyes vallomások teszik igazán hatásossá, emlékezetessé a történetet. Nem maradhatott ki az ABBA újrafelfedezése, a Mamma Mia sikere színpadon és filmen, vagy a tagok szólólemezei sem. Nagy izgalommal olvastam a negyven év utáni szünetről való visszatérésről. 2021-ben a Voyage album hatalmasat szólt. 


   


Aki kíváncsi erre a páratlan zenei sikertörténetre, alapos és jó összefoglalót kap, impozáns kivitelben. Végig jó stílusban megírt, gördülékeny, olvasmányos a könyv. Érezhető a szerző értő szeretete, gondos és alapos a jól követhető idővonal. Talán nem véletlen, hogy az ABBA napjainkban is több mint 1 millió lemezt ad el évente. Olvassátok, ismerjétek meg az ABBA történetét, és közben hallgassátok a slágereket.

ITT kedvezménnyel tiéd lehet az album minőségű könyv!


Helikon, Budapest, 2023
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636200978 · Fordította: Fehér Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése