2023. szeptember 14., csütörtök

A ​betörő és a dizőz



Köves József: A ​betörő és a dizőz





                                              





Egy igazán érdekes és tartalmas kiadvány ez a kötet. A szerző Köves József, érezhetően sokat tud a korszakról, sztárjairól. A korabeli pesti művészvilág, a könnyű életre vágyó hamiskártyások, betörők és aranyifjak történetéhez a politikai háttér is erősen meghatározó. Ez a valóság mellbevágó néhol. Az izgalmas történet olvasmányos, szórakoztató formában viszi olvasóit egy időutazásra.


A könyv két fejezetből áll. Elsőnek a címre utalva a betörő történetét ismerhetjük meg. Angelo azaz Sántha Dezső a pesti Broadway kedvence. Tehetséges fiatal, a világot bejárt egykori artista, sármos férfiú. Ügyesen forgatja magát a világban, a nők bomlanak utána. Ezt gátlástalanul ki is használja. Szerelmes a feltörekvő, csinos dizőzbe Németh Maricába. Róla itt csupán néhány fontosabb jellemzőt tudunk meg. Majd a második fejezetben bomlik ki teljességében élete, sorsának alakulása. A szerelem köti össze az alvilági figurával, aki teljesen behálózta az operetténekesnőt.

Angelo ügyeskedései, a művészekhez való kapcsolata végig mozgalmas. A korabeli sztárok közül többek között feltűnik Latabár Kálmán, Honthy Hanna vagy Alfonzó is. Igaz, csak epizódszereplők, de sok érdekesség villan fel róluk. A történet több kérdést is felvet. A könnyű, léha élethez pénz kell, amit betörésekből fedeznek. Aranyat érnek a jó kapcsolatok, hiszen néhány évvel a háború befejezése után, 1947-ben vagyunk. Pest újjáépítése folyamatban van, a romos házak, kihalt, sötét utcák és a bárok csillogó világa éles kontrasztot mutat. A valóság néha kiábrándító. Ide kapcsolódik be a politika. Az ellenőrzés alá vont művészek kiszolgáltatottsága elképesztő. A politika a színházra is csak saját propagandája szócsöveként tekintett. Már akkor is. Némi áthallással napjainknál járunk, gondolatban.

A szerző színes és lendületes története alapos és elgondolkodtató. A kirajzolódó sorsok és történetek izgalmas pillanatokat tárnak fel. Jó volt megismerni egykori sztárokat, elmerülni ebben a mára rég eltűnt világban. A szocialista krimik világát jól hozza a történet. A korabeli rendőrség nyomozása végül egy igazi akcióban csúcsosodik ki. Angelo és társai nem kerülhetik el sorsukat. A pesti éjszaka aranyifjújának bűnlajstromán rendőrgyilkosság, rablások sorozata áll. Hiába volt ő a tippadó, az ész, végül elkerülhetetlenül megbukott a társaság.

A dizőz története megható és érezhetően valóságos. A regnáló hatalom durván ellehetetleníti azokat, akik akik nem akarnak besúgókká válni. A szocialista kultúrpolitika spiclikre épült. Marica már Angelóval való szerelme miatt is a rendőrök látóterébe kerül. Csinos, tehetséges, igazi bombanő, akire mindenki azonnal felfigyelt. Neki a színpad az élete. A kitörés vágya motiválta a fiatal lányt, megismerhetjük nehéz családi hátterét. Az élete, művészi pályája rögös. A Budapest Táncpalota (Moulin Rouge) után jött a kitelepítés. Megjárta Kistarcsát is, hiszen nemet mondott Péter Gábornak. 
A kitelepítés és a nélkülözés mégsem törte meg a nőt. Itt azonnal eszembe villant a Te, rongyos élet nyitó képsora. A szabadulása után is ellehetetlenítve élt, Budapestet is elhagyta. Azonban a szerencse ismét mellé pártolt. Kanyargós és döccenőket nem nélkülöző sorsát méltósággal viselte, megérdemelten köszöntött rá ismét a siker. Az élet kiszámíthatatlan, ha rövid időre is, de visszatérhetett a színpadra. Németh Marica csendben, visszavonultan hunyt el 1997-ben.

A történet informatív, izgalmas kordokumentum, látlelet. Az idősebbek némi nosztalgiával olvashatják, míg a fiatalabb korosztály megismerheti az akkori élet nehézségeit. Bepillantva a csillogás mögé.


ITT tiéd lehet kedvezménnyel a krimi! 









K.u.K., 2023
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156188304

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése