2023. augusztus 10., csütörtök

Megbuktatott igazság

Benkő László: Megbuktatott igazság

(Nagy Lajos 3.)





                                                       






Anjou (Nagy) Lajos királyunk életét feldolgozó harmadik kötet az előzményekhez hasonlóan egyenletes színvonalon viszi tovább az események bemutatását. Benkő László a háttérben megbúvó hatalmi harcok, intrikák következményeit mutatja be olvasóinak. Érthetővé és látványossá teszi ezúttal is a történelmi eseményeket. Akad néhány új szereplő, akik tovább színesítik a történéseket, hiszen a főbb szereplők ismertek már, a jellemrajzuk tovább gazdagodik. Szerethető, élettel teli, valóságos karaktereket ismerhetünk meg: az egyik új szereplő különösen kiemelkedő. Varsányfi László igazi lovaggá lesz, amit megérdemelten ér el. Izgalmakat hoznak az olasz kémek, besúgók és udvaroncok is, akik közt nő is akad. Ennek köszönhetően kicsit közelebb érezhetjük magunkat a kor emberéhez, megismerve gondolkodásmódjukat, életüket, és problémáikat. A kötet nagyjából öt esztendő eseményeit tárja fel olvasmányos formában. 


       
Lajos igazi lovagkirály, erős és határozott, elszántan vág bele a nápolyi hadjáratba, amihez öccse, András herceg aljas meggyilkolása ad okot. 
Az erőt, a becsületet és a méltóságot igyekszik menteni. Az aversai merénylet bizony bosszúért kiált. Azonban a nápolyi udvar és Kelemen pápa fondorlatos ármánykodásokkal és cselszövésekkel teli világában ezt nem könnyű kivitelezni. Pedig Magyarország Lajos uralma alatt európai nagyhatalommá vált. A történet fontos háttere Johanna királyné és Tarantói Lajos viharos házassága. Ebből látványos és szórakoztató képeket kapunk. 

Lajos felnőtt korában is igyekezett a lovagi eszmények szerint élni. Lajos alapvetően a főurakkal egyetértésben kormányzott, új törvények vannak készülőben. Azonban nem csupán a délen való forrongás, (Lajos kezdettől fogva érdekellentétben állt a Velencei Köztársasággal) de a hazai helyzet is fokozódik a király távollétében. A két nápolyi hadjárat talán az igazi eredményt nem hozta, de bizonyította Lajos és az ország erős, stabil hátterét. Az igazság megbukni látszik, hiszen a pápa Johannát és embereit menti Lajossal szemben. Avignon, Nápoly és a magyar korona között kialakuló huzavona bizony borítékolható véget ér. Nápoly elfoglalása, a behódolt területek ellenére igazságot sajnos nem nyertünk. A történelmi háttér találkozik a szépirodalmi igényességgel, korhűséggel. Az események lendülete ezúttal is egy mozgalmas regényt ad az olvasónak.


A király élete, szerelme is terítékre kerül, pici romantikát hozva a történelem sötét forgatagába. A lezárás kellően humorossá válik, oldva a véres csaták izgalmas és feszült hátterét. Lajos uralkodását harcok, háborúk kísérték, amiből most főként a két nápolyi hadjáratot mutatja be a szerző. A királyi medvevadászatból hirtelen esküvő kerekedik, ami egy idilli, boldog befejezést ad. Megérdemlik a szereplők. Kíváncsian várom a folytatásban hová, merre kanyarog a történelem kereke hőseinkkel.


ITT tudod kedvezménnyel a kiadótól megrendelni a regényt! 



      
Benkő László: (Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja.

2004-től kezdte írásait publikálni, a magyar középkorról (Honfoglalás, kalandozások kora - Viharlovasok, és a Tatárjárás) írott történelmi regényei mellett szerzője A Zrínyiek-sorozat három kötetének. Nevéhez fűződik a Honfoglalás, Tatárjárás trilógia és a Szent László életét bemutató sorozat. Feldolgozta többek között Mátyás király, Kinizsi és Balassi Bálint életét, de A pozsonyi csata eseményeit is megírta.




Lazi, Szeged, 2023
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632675756

kép: Ópusztaszer, Emlékpark. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése