2023. augusztus 7., hétfő

A kolostor

 Katy Hays: A kolostor




                                                      





„Iacta alea est” - A kocka el van vetve…




A Kolostor olvasása után új értelmet nyert a római szállóige. Elgondolkodtató kérdéseket vet fel a regény, egy újabb érv az olvasás és a könyvek mellett! Nem is akármiről van szó, hanem arról, hogy van-e szabad akaratunk, döntünk-e a sorsunkról, vagy pedig minden előre elrendeltetett? Ezt a témát járja körbe ez a történet, csodás helyszínen bemutatva, a képzeletünket mozgatva, miközben észrevétlenül beszippant az atmoszféra, magával rántanak az események.

Rejtelmes prológussal indul a regény, ami elindítja a kíváncsiságot, de el is feledkezünk róla, amíg végül keretbe nem foglalja a cselekményt. Lassú folyású a történet, ezzel tökéletes teret hagyva a képzeletünknek, hogy felépítsük magunkban ezt a lenyűgöző környezetet, amit a Kolostor nyújt számunkra.

Egy fiatal, reneszánsz-kutató nő, Ann Stilwell, maga mögött hagyja vidéki életét, hogy New Yorkban asszisztensként dolgozzon egy múzeumi kurátor mellett. A sors (?) azonban a Kolostorba vezeti, ahol az ottani kutatók mellett kap feladatot. Ott szenvedélyesen ássa bele magát a munkába, amely végül a részévé válik, és nem engedi. Hamar felvetődik a kérdés, hogy véletlenül került-e a Kolostorban zajló játszma közepébe, avagy a sors keze által. Munkaadói új lendületet remélnek tőle, és mire észreveszi magát nyakig merült a tarot-kártya jóslásba, és annak elméleteibe.

A helyszín valóban izgalmas, lenyűgöző, aki egy kicsit is fogékony rá, azt elvarázsolja a számtalan középkori műalkotás említése, a gótikus kert. A Kolostor belső termei, a könyvtár, a kiállítótermek légköre, minden történelem és könyvszerető olvasót megbabonáznak. A látványos, gyönyörű borító előre vetíti és tökéletesen visszaadja a hangulatot, a varázslatos érzést, ami végig fogva tart. Külön érdeme szerintem a regénynek, hogy kevés szereplőt mozgat, ráadásul mindenki hangsúlyos szerepet tölt be a történetben, különleges jellemek rajzolódnak ki előttünk. Volt, nem is tudtam, hányadán állok a szereplőkkel... A lényeg, mégis a tarot-kártyák körül zajlik, egy 15. századi pakli megtalálása, és megfejtése vet fel számtalan kérdést a kutatókban és az olvasóban is. E pakli kártya teret nyújt az írónak, aki művészettörténész, hogy egy kis misztikumot is csempésszen a sorok közé, ami tökéletesen kiegészíti az élményt.



Ha a halál lenne a kártyák közt, biztos tudni akarnád?” 


             
Hol kezdődik a szabad akarat és mikor van előre megírva a sorsunk? Mint megtudtam a kártyákat is többféle módon lehet kirakni, és úgy olvasni belőlük. Már itt felvetődik a kérdés, hogy ki vezeti a kezünket, miközben kártyát vetünk?
 
„A sors istennői, a Moirák Serényen szőttek”

Valóban, a Kolostor kutatóinak élete és cselekedetei különösen alakulnak, összefonódnak és elválnak. Egy haláleset után már semmi sem játék, válaszokat akarunk, amiket a legváratlanabb módon és helyen kapunk meg. Ann gondolatait olvasva betekintünk az események láncolatába, és az ő lelkivilágába is, talán éppen ezért volt meglepő a végkimenetel. Elképesztő csavart kaptam a végére, nem is egyet, épp mint egy izgalmas gótikus krimiben, a prológus itt tökéletes értelmet nyert. Természetesen senki nem az aminek látszik, és a színfalak mögött is titkokra bukkanunk.

Mindenre fény derül, ám a saját kérdéseinkre nem biztos. Az emberiséget évezredek óta foglalkoztatja a jövő ismerete, és a jóslás lehetősége, de vajon jó-e ismerni a jövőt? Másként cselekszünk, ha tudni véljük mi vár ránk? Vagy éppen ez a tudás befolyásol minket? Mindenki felteheti ezeket a kérdéseket és gondolkodhat a válaszokon. A múlttal való szembesülés mindig meglepetés lehet. Nem is lep meg, hogy kissé megosztó lett a regény, pedig egyedi irodalmi élményt nyújt. 

"Mi értelme az életnek titkok nélkül?"

Pontosan azt kaptam, amit a Kult könyvek esetében megszokhattam. Egy kitűnően megírt regényt, szép fogalmazást, mesés környezetet, magával ragadó elbeszélést. Aki szerette mondjuk Az essexi kígyót, a Melmoth vagy A Leviatán regényeket itt is jól szórakozhat. Remek az atmoszférája, a lezárás is hibátlan volt. Bevallom nekem leesett az állam. A lassú kezdés ellenére is szerethető ez a történetet, kívül belül gyönyörködtető kiadvány került a polcomra.


Kedvezménnyel ITT lehet tiéd ez a csodaszép kötet! 


















XXI. Század, Budapest, 2023
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635683772 · Fordította: Novák Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése