2023. július 10., hétfő

Mély ​vízben


Arne Dahl: Mély vízben





                                                    







A svéd Arne Dahl amellett, hogy irodalomkritikus, remek szerző is. A korábbi sikeres könyvei után elkezdte a Berger & Blom nyomozópárosról szóló sorozatát, amely idehaza elérkezett a harmadik részéhez.

Arne Dahl prózájának különleges aurája és finom árnyalatai vannak. A természetleírásai szépirodalmi igényességgel, látványos képekkel épülnek a krimibe. A vad hullámok, a kihunyó csillagok, a kavargó jeges hóesés a svéd tél jellemzői, a millió kis sziget a tengerben ad egy remek atmoszférát, ami erősíti a hangulatot. A sorozatot csak sorban érdemes olvasni, hiszen a történet igen szövevényes, aprólékos, sok a visszautalás a korábbiakra. Sam Berger és Molly Blom nyomozók karakterépítése itt a gyerekkorukig nyúlik vissza, igen összetett a történet felépítése is. Itt most egy kicsit bonyolultabb Dahl írási stílusa, gondos, aprólékos, ami viszont a feszültség rovására megy. A krimi egy akciójelenettel indul, aztán a magyarázatok, okok keresése közben szerintem kissé leül a történet. Ez teszi a cselekmény szálait szerteágazóvá, és néha bonyolulttá. Az eredmény, az olvasó (én) itt és most kissé kívül maradt az eseményekből. A fordulatok, történések ellenére az ellaposodás, a feszültség hiánya miatt Dahl eltűnik a részletekben. A végére lesz igazán pörgős a krimi, ahol eredeti és egyedi befejezést olvashattam.

A címre utalva, valóban Mély víz! Csak úszóknak!

Sam Bergert egy olyan gyilkossággal gyanúsítják, amelyet persze nem ő követett el, társa, Molly Blom nem tud segíteni, hiszen kómában van. A vadászat nagy tempóban folytatódik, bonyolultabb, mint valaha. Molly kómában van, ám hirtelen és elég hihetetlenül, de felébred... Az események lendületet kapnak, újra feltűnik Őzike is. Sötét van, és Molly az örökkévalóság irgalmának van kitéve a mélyben, Sam nélkül. Meg kell találnia társát, hogy kiszabaduljon, a felszínre jusson.

                
Dahl egészen más írói stílusban írja ezt a sorozatát, mint az elhíresült A-csapatban. Kétségtelenül egy klasszikusabb skandináv noir thrillert kapunk, amely a műfaj számos védjegyét magán hordozza: zaklatott lelkivilágú főszereplők, hideg-rideg, sivár környezet, izgalmas fordulatok, hazugságra épülő csalásokról olvasunk. Az első két könyv igazán jó volt, így nem volt kétséges, hogy ezt is el akarom olvasni. Mégis kissé mást kaptam, mint vártam, ez nagyon nem az átlag, megszokott skandináv krimi. Azoknak, akik még nem olvasták a sorozat első két könyvét, mindenképp tegyék meg, mielőtt sorra vennék ezt a krimit. Mindegyik szorosan egymásra épül, és nehéz lesz megérteni, követni az eseményeket. Dahl itt bedobja az olvasót a mély vízbe. Bibliai utalások mellett a Hamlet és az Ulysses kap fontos szerepet. Erre épül ez a rész.

A cselekmény előrehaladtával felidéződtek bennem az előzőek, és megértettem, hogyan függ össze minden. Ez az első két könyvhöz hasonlóan egy egy nagyon jól megírt könyv, bár ez valóban a végén áll össze az olvasóban, annyira kapcsolódik az első két részhez. Amit eddig tudtunk, esetleg utólag most még változik... Sam családi élete, múltja kerül középpontba, iker-fiai is belesodródnak a történésekbe. A tét hatalmas, elképesztő fordulatok részesei lehetünk az utolsó 80-100 oldalon. A tempó itt már ezerrel pörög, csak kapkodjuk a fejünket. Molly élete is tartogat sötét titkokat, meglepő fordulatokat. A megoldásért a tenger mélyére megyünk, így a befejezés valóban a mélyből tör elő. Minden más értelmet nyer, átértékelődik. Olyan, mint egy boszorkányos mese, ahol csupán a végén derül ki a valódi bűnős kiléte. Az igazság és az okok döbbenetes ereje mindenki életére hatással lesz. Lars Kepler jellemzése tökéletes. Izgatottan várom a folytatásban merre, hogyan alakul hőseink élete.




„Arne Dahl saját iskolát teremtett a svéd krimi hagyományán belül. A nemzetközi szcénán játszódó izgalmakat intelligenciával, feszültséggel és irodalmi igényű írásmóddal ötvözi.” – Lars Kepler


ITT megvásárolható kedvezménnyel!


      
Arne Dahl (eredeti nevén Jan Arnald) 1963-ban született, Svédország egyik legismertebb krimiírója. Elsősorban az érdekli, mi történik az emberi elme mélyén, ennek ábrázolásához borzongató, fojtogató környezetet választ. Dahl az egyetlen skandináv író, aki egyaránt megkapta a Német Krimi Díjat és a dán krimiírók elismerését, a Palle Rosenkrantz-díjat.






Animus, Budapest, 2023
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141622 · Fordította: Szeibert Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése