2023. július 24., hétfő

Dél pörölye

   Bíró Szabolcs: Dél pörölye 

(Anjouk 8.) 


                                                         





Izgatottan vártam, hiszen kedvelem ezt a sorozatot, szeretem Bíró Szabolcs történeteit, egyre eredetibb, kiforrott stílusát. Érezhetően jó úton jár, tudatosan felépített, kigondolt Anjouk-sorozata a nyolcadik részéhez érkezett. A blogger pedig bajban van, mert csak az előzőleg leírtakat ismételhetem: ez egy kiváló sorozat!



Több ez már, mint egy történelmi kalandregény, ahol a történelem csak izgalmas háttér lenne. Átléptünk egy határt. Már a Királyok éneke rész is egy összetett és alapos munka volt, ami tartalmával számomra ott emelkedett egy szintet a sorozat, majd a következő rész, a Birodalom ura erre ráerősített, mindent vitt. A sorozat eddigi legjobb része, írtam akkor. Ám az új is nagyon ott van, nem könnyű döntenem. Így csak ismételhetem önmagam, a már előzőleg leírtakat. Ismét egy színes, mozgalmas, szórakoztató és átélhető, érthető történelmi regényt olvashattam, ami a sorozat második leghosszabb része. Monumentális sorozat, ami nem veszít az erejéből, sőt! 
Szabolcs stílusa egyre kifinomultabb, érettebbé vált. Közel hozza a múltat, a magyar középkor világát számtalan érdekességgel, információval, szemléletesen ábrázolja.

A regény lendületes és könnyen magával ragadja az olvasót, hiszen izgalmas korszaka ez történelmünknek. Aki folyamatosan olvassa a sorozatot biztosan észrevette, az írói eszköztár bővült. Szépirodalmi igényességű leírások, remek karakterek, humor is akad a regényben. A szerző mesterien bonyolítja hősei életét. Pedig azért nem könnyű dolga van, hiszen ki tudja pontosan, hogyan volt bármi is több száz év távlatából. Zseniális, ahogy Bíró Szabolcs összekombinálja a történelmi tényeket a fikcióval. Ezért is, kifejezetten javaslom az utószó elolvasását!

A sorozat eddigi köteteihez hasonlóan izgalmas és korhű, kidolgozott történetet kaptunk. Bevallom férfiasan, szerencsétlen András herceg sorsa volt számomra a leginkább várt epizód. Elképesztő és látványos, megdöbbentő és hihető, amit leírt a szerző. Igazán sokkoló, történelmi krimi ez a rész, ahogyan a büntetés is. Itt le kellett tennem a regényt, olyan volt mint egy váratlan gyomros, pedig ugyebár, tudtam hová fut ki a történet Aversában. Az események utóhatása is hatalmas és véres hullámokat vet a regényben. Piast Erzsébet anyai fájdalma is megrázó, természetes, hogy a bosszú nem maradhat el.


Lajos alakja életszerű, kemény kezű és céltudatos fiatal király alakja bontakozik ki, aki igyekszik apja méltó utódja lenni. Lajos valóban egy igazi lovagkirály volt. Ahogyan a korábbi részeknél itt is imádtam, hogy jelentősek, erősek a női karakterek: Johanna, vagy épp Piast Erzsébet kiemelkedő, ahogyan az érzelmek is megjelennek Csengele alakjával. Bátor Szilárd karaktere és az ő élete folyása adja a másik fő szálat. Itt bizony egyik meglepő fordulat a másikat éri, még a végére is jut egy igazi meglepetés. Tele van fordulatokkal a történet. Szilárd háborgó lelke megnyugodni látszik, kitartó és szenvedélyes fickó, aki éppen békére lel életében, de a sors ugyebár...

A csataleírások és a hangulat végig pazar. Kiváló atmoszférával jelenik meg a déli háború, ahol Zára a tét. Velence vagy Lajos kerül ki győztesen? Miért is fontos a Magyar királyságnak a kalmárköztársaság? Kiderül ez is. Izgalmas volt olvasni a ruha, sisakok vagy fegyverleírásokat a harc menetét, a taktikákat, ahol a kunoknak is kiemelkedő szerep jut. Na és ki is Dél pörölye? Ez is egy érdekes adalék. Elég véresre sikerültek a csataleírások, nem bánik kesztyűs kézzel a szereplőkkel Szabolcs. Ez ugyan hátborzongató, de kétségtelenül valós megjelenítése az eseményeknek.

Vártam a Toldi szál kibontását is, ami megtörtént. A közismert Arany ballada főbb eseményei itt részletes háttérrel, látványos képekkel olvashatóak. Több régi szereplő visszatér: Üde pillanat volt egy epizód erejéig Cseppke felbukkanása, vagy olvasni a főbb szereplők életének alakulásáról. Lesz, akitől búcsúzunk... A Lackfi család sorsa ad humort, és egyik tagja, Mihály igazi lelki vívódásának lehetünk tanúi. Itt még engem is sikerült meglepni, mi is az, amitől szenved, háborog a férfiú lelke. Tetszettek az apró visszautalások, a fontos és meghatározó politikai háttér érthető, de nem került túlsúlyba. Összességében egy alapos, kidolgozott történelmi regényt olvashattam, ami a sorozat egyik kivételes darabja. Valóban mester munka, ahol a borító is kifejező, ízléses, illeszkedik a történethez. 
Kíváncsian várom a következő részt! Az Anjouk sorozat erősen ajánlott mindenkinek, aki kedveli a magyar történelmi regényeket!


ITT megvásárolható akár E-könyvben is kedvezménnyel a regény! 



      

Bíró Szabolcs 1988-ban született. Tizenhat éves kora óta a kultúra több ágazatában is kipróbálta és képviselteti magát, de az írás a valódi hivatása. Kerekesszékben él, innen ered önironikus műfaji meghatározása, a székirodalom. Regényíróként 2007-ben debütált álnéven. 2010 óta kizárólag polgári nevén publikál, fő témája a középkori történelem, ám írt már fantasyt, horrort, ifjúsági regényt, képregényt, forgatókönyvet és mesekönyvet is. Az írás mellett tizenegy éven keresztül volt a Csak Van rockzenekar frontembere, 2019 óta pedig a HaddelHadd hard rock együttes énekesi posztját tölti be. 2011-ben Historium néven létrehozta egyéni vállalkozását, amelynek révén a könyvkiadói és a rendezvényszervezői munkába is belekóstolt. 2014-ben megalapította a Csallóközi Anjou Károly Bandérium hagyományőrző közösséget, amely néhány éves működése által sokat segített az Anjouk-sorozat világának megteremtésében. Bíró Szabolcs szerető férj és büszke édesapa. 2016-ban, a Szent György Lovagrend alapításának 690. évfordulóján, Visegrádon lovaggá ütötték. 2017-ben Eger Kulturális Nagykövete lett. 2018-ban megkapta a Szent György Lovagrend lovagkeresztjét, hadiszalagon a Szent Koronával.

www.anjouk.hu
www.biroszabolcs.eu





Athenaeum, Budapest, 2023
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431861

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése