2021. november 13., szombat

Gyökerestül kitépve

Tove Alsterdal: Gyökerestül kitépve





                                        






A Partvonal Kiadó skandináv krimi kínálatában a méltán népszerű Látszólag normális vagy a Gesztenyeember mellé most egy újabb csemege érkezett a műfaj kedvelőinek. A Gyökerestül kitépve 2020-ban az év legjobb svéd krimije címet kapta, de elnyerte az Üvegkulcs díjat is. Megérdemelten, jelzem máris olvasnám a folytatást, bízva abban, hogy elérhető lesz idehaza is.

A végig rejtélyes, izgalmas történet egy klasszikus dramaturgiai modellt követ. A kisvárosi gyilkosságok témakörébe tartozó, nem agyonbonyolított krimit olvashattam. Ez egy jól megírt thriller, lelki traumákkal megspékelt, sötét lélektani dráma.
Több már általam olvasott krimi felbukkant bennem olvasás közben. Leginkább Anders de la Motte rajongóinak ajánlom. A jelen gyilkossága mögött egy 23 évvel korábbi ügy bukkan fel a homályból. Az akkori nyomozás hibái és következményei egy életre megváltoztatták a szereplők életét. A főhősünk Olof, kissé egyszerű fiú. Főleg az ő "gyökerestül kitépett" és félresiklott élete bontakozik ki a krimiből. A cím gyönyörű metaforája mellé hangulatos tájleírásokat kapunk, ahogyan az erdő és a táj kap szerepet. Jó volt olvasni ezeket a részeket, jól oldották a feszültséget. Petrikovics Edit remek fordítása színvonalas, irodalmi szintre emeli a szöveget.

      
Olof egy hirtelen ötlettől vezérelve sok-sok év után visszatért gyermekkori otthonába, amivel megállíthatatlan események sorozatát indítja el. Rég nem látott apját holtan találja... izgalmas kezdés, ami a fülszövegből is kiderül. Tove nagy erénye, hogy ezt a feszültséget végig tudja tartani és fokozni. 

Olof múltja súlyos titkot rejt: 14 éves korában egy 16 éves lány megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolták. Vajon valóban ő volt az elkövető? A családja szétesik, életre szóló következményeket von maga után a tragédia. Különösen izgalmas, hogy az eltűnt lány, Lina Stavred teste soha nem került elő. Mi történt valójában? A múlt és jelen összefonódása adja a történet erejét, lényegét. Előkerül egy másik eset is, ami kibontakozva adja a hátteret és a megoldáshoz vezet majd. Egy klasszikus rendőrségi nyomozómunkát követhetünk benne, ahol mint a kidőlt fa sűrű gyökérzete, a szálak egyre csak bonyolódnak. Az emberi kapcsolatok szövevényes mélyére láthatunk, megismerve két régebbi ügy hatásait. Ezek mozgatják a jelenbe nyúló szálakat.

Másik főhősünk a rendőrnő, Eira Sjödin, aki nemrég tért vissza Kramforsba, hogy demens édesanyjára vigyázzon. Eira akkoriban kisgyerek volt, amikor Olofot megvádolták a gyilkossággal, most azonban életük és sorsuk Olof apjának meggyilkolása kapcsán fonódik össze. Az ügy mélyére hatolva a nő tudja, hogy rég behegedett sebeket tép fel a kutatással. Úgy tűnik, korábban a sikeres és gyors nyomozás érdekében több kérdés megválaszolatlanul marad. Egyre több ellentmondásra bukkan segítőivel. Kiderül, a saját családja is érintett volt, az eltűnt Lina és Eira bátyja ugyanis együtt jártak. Csavaros, kellően lendületes regény, a feszültség végig ott van a lapokon, ahol a régi kérdésekre csupán most 23 évvel később érkeznek meglepő válaszok. Párhuzamosan olvashatjuk a múlt és a jelen történéseit. Eira furcsa körülményekre bukkan, érdekes összefüggések adódnak a múlt fájdalmas titkaiból. Vajon szembe mernek-e nézni szereplőink a több évtizedes rettegéssel és azzal, ami annál is félelmetesebb: az igazsággal? Az írónő mélyebben elrejtett dolgokat, érzelmekkel átitatott krimit tár elénk. Érezhető a közel húsz éves újságírói tapasztalata, némi társadalomkritika is megcsillan. 

Sötét családtörténet, a maga módján elgondolkodtató és szomorú. Érdekes karakterű szereplőket, családi konfliktusokat ismerhettünk meg, különleges ábrázolásban. Voltak sejtelmeim az eseményekkel kapcsolatban, de még így is váratlanul értek a részletek. A rejtély mögött mély emberi érzelmek, komoly családi drámák lapulnak. Jól megírt, izgalmas és kiszámíthatatlan a megoldása, ami kissé hirtelen jön el. Kellően hozza a skandináv krimi borzongató, végig rejtélyes hangulatát. Jó az írói stílus, a helyszín, a szereplők emberi vonásai. Várom a folytatást!

ITT rendelhető kedvezménnyel a skandi!

     
Tove Alsterdal: 1960-ban született Malmőben.
Közel húsz évig újságíróként dolgozott, jelenleg Svédország legjobb krimiírói között tartják számon.



Partvonal, Budapest, 2021

386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156058577 · Fordította: Petrikovics Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése