2017. augusztus 20., vasárnap

Tatárjárás

Benkő László: Tatárjárás
(Dzsingisz szürke szolgálója, Két lélek
egy testben, A végső tenger)

                           

                                               
 

"Senki nem tudta biztosan, lesz-e ebből kilábalás. Hiszen a nép nem azonos a királyával és a főurakkal. Nem látnak a gondolataikba, legföljebb bíznak bennük.
Kérdés, hogy Magyarországon hányan vannak, akik még bíznak a legfelsőbb hatalomban, amely nem isten, csak emberek laza szövedéke. "

                                                                    


Biztosan nem véletlen ennek az epikus sorozatnak a sikere. Benkő László történelmi trilógiája immár harmadik kiadását éli meg első, 2005-ös megjelenése óta. A Lazi Kiadó új, kemény kötéses kiadásban adja az olvasók kezébe a regénysorozatot.

A tatárjárás néven az Európát ért mongol inváziót értjük. Magyarország lerohanása és feldúlására 1241-42-ben került sor. A mongol támadás hazánk és a XIII. századi Európa történelmének egyik meghatározó eseménysorozata volt. A magyarországi pusztítást a "második honalapítás" néven is emlegetjük. Kis történelmi kitekintés: Kik is azok a tatárok, mik voltak nagyratörő terveik?

Ők is lovasnomádok voltak, életmódjuk és harcmodoruk nagyon hasonlított a honfoglaló magyarokéra. Ázsia nagy részének meghódítása után a Mongol Birodalom nyugati irányban, Európa felé terjeszkedett tovább, miközben az útjába kerülő népeket leigázta és magába olvasztotta.
A mongolok gondosan szervezett, a kor viszonylatában félelmetes fegyverekkel és létszámmal bíró hadsereggel rendelkeztek. A sereget tizedekre bontották, a tizedek századokká, majd ezredekké álltak össze. 10 ezred alkotott egy tüment, melyből a mai tömény szavunk származik. Bevett szokás volt, hogy az első sorokba a hadifoglyokat küldték, hiszen a túlélési esélyek ott voltak a legcsekélyebbek.

A mongol harcosok erőssége az íj volt, így ha mód volt rá, elkerülték a közelharcot. Ennek ellenére természetesen rendelkeztek közelható fegyverekkel is, mint a kard, a kopja, vagy a lándzsa. Ezekről és a ruházatukról is a regény bőséggel tájékoztat. Megismerjük az ellenség taktikáit, harcmodorát, fegyvereit is. Roppant módon alaposak, képzettek voltak. A hadműveletek stratégája Szübötej, Batu kán hadvezére volt, aki a tatárjárás előtt már sok évvel kémekkel hálózta be egész Európát, és begyűjtött minden, a hadjárathoz szükséges információt. Elképesztően naprakészek voltak, átlátták és kihasználták a helyzetüket.




Ezzel a trilógia első kötete kezdeteihez érkeztünk az 1200-as évek elején járunk. Az elejétől kezdve lüktető, izgalmas volt a sorozat. Alapos képet kapunk a készülődésről, az előzményekről is. Miért és hogyan indult útnak ez a mongol horda? Főhősünk egy apró fiúcska, egy ismeretlen származású és nemzetiségű kisfiú, Berény lesz, akinek végig kísérhetjük életét. A nagy kán udvarába kerülésétől, egészen végső öreg napjaiig. Hosszú és kalandos élete adja regény hátterét. A világhódító Dzsingisz szürke eminenciása révén, aki felfigyel a gyermekre, kiemelkedő ügyességére, jó nyelvérzékére és tanulási vágyára. Mongollá lesz, kiemeli a többiek közül és megadja nem csak az alapos katonai kiképzést, de a tanulási lehetőséget is. Kereskedőként II. András Magyarországára kerül fontos feladatokkal, a hálózat egyik jelentős láncszemeként. Berény Dzsingisz kán „szürke szolgálójából” lesz igazi magyarrá az országunkban, majd egy váratlan és igen meglepő fordulat után válik IV. Béla kémjévé, vagyis kettős ügynökké. Mindeközben a hazai politikai helyzet is bemutatásra kerül: Endre király és fia Béla közti ellentét ok, majd a hatalomra került fiatal uralkodó emberi oldalát is alaposan megismerheti az olvasó. Ez a későbbiekben válik jelentőssé, hogyan változik a király gondolkodása, alakul á személyisége. Nem csak az ország, de saját maga előnyére is. Erre a második kötet címe utal kiválóan:


                                                     

Két lélek egy testben. Ám ez Berény személyiségét is érinti. Miközben családot alapított, a tevékenysége IV. Béla király idején kap jelentős hangsúlyt. Az évtizedek alatt remekül beilleszkedik a magyar világba, és lassan megdöbbentő sejtései támadnak. Mikor pedig Béla király elolvassa neki az amulettjén található jeleket, főbe kólintja az igazság, és felébred benne a lelkiismeret. Származása és férfivá érése, lelki vívódásai meghatóan szép, lírai részeket ad a történetnek.

Az elkerülhetetlen lelepleződése, majd a büntetés is elég váratlan és eredeti lesz. Betegségek, csaták és orvtámadások során érkezik el az ország a mongol invázió véres valóságához. A mongol hadsereg 90 ezer harcosból állt, míg a magyar sereg talán 50 ezer főt számlált. A mongolok sikeresen átkeltek a befagyott Dunán is, a király Ausztria felé menekült. Tanulságos volt megfigyelni benne, hogy hogyan keverednek vallások, világnézetek, különböző ideológiák. A két főhős jellemfejlődése jól érezhető, nyomon követhető.


A közel ezerötszáz oldalas, háromkötetes regényfolyam olyan nagy ívű képet rajzol a korszakról, hogy egészen hiteles képet ad olvasóinak. A sorok közti elrejtett áthallások pedig jelen forrongó országunkra is értelmezhetőek. Az okos gondolatok, megállapítások és a történelem valós szereplői jól ötvözik a tényeket. A szereplők karaktere a párbeszédek, tetteik alapján rajzolódik ki. A magyar uralkodók nem csak az állam irányításában álltak szemben a pápával, hanem gazdasági érdekeik is gyakran ütköztek. Ahogyan a belső villongások, érdekek is remekül megjelennek. Ugrin érsek, Mária királyné és az ország nagyurai, jellemzően fontosak, sőt, maga a király és a fia közti ellentétek is a személyes motivációkon alapulnak. Fura és ocsmány dolog volt a politika, már akkor is.


                                                                           
Az ízes nyelven elbeszélt családtörténetként is olvasható regényfolyam kalandjai lenyűgözőek. Berény és családjának története mellett IV. Béla családja is bemutatásra kerül. Barátságok szövődnek, csaták és ármánykodások hálója borul az országra. Közben bepillantást nyerjünk a tatár-mongol birodalom belső ügyeibe: amikor ögödej kán 1241 decemberében meghalt, a hír több hónapos késéssel jutott el Magyarországra. Ekkor a Batu kán vezette fősereg Buda és Pest térségéből délnek fordult, és 1242 márciusában a Havasalföldön át elvonultak kelet felé.

1241 áprilisa és 1242 márciusa közötti alig egy év leforgása alatt a mongol sereg dúlása nyomán hazánk lakosságának közel fele elpusztult a városokkal, falvakkal együtt. Erről szemléletes leírásokat olvashatunk. A harmadik kötet a Végső tenger címet viseli. A királyi család visszatérése a tengermellékről a véres és sikertelen Muhi csata után az újjáépítésre koncentrálódik. Itt már jelentősen változik, érezhető Béla király személyiségen átalakulása. Az uralkodásának utolsó évei már egy másik Magyarország képét mutatja. A trónutódlás kérdése kap hangsúlyt, a királyi családon belüli viszályokról kapunk képet. Berény sorsa is sok kaland után végre megnyugodni látszik. Személyes barátjának tudhatja Béla királyt. Ám a sors és a király még tartogat meglepetéseket számára.

Lebilincselően izgalmas és úgy érzem történelmileg korrekt trilógia. Bár kitalált történetről van szó, az író gondos háttérmunkája érezhetően alapos. Nyelvezete korhű, lendületes, irodalmi. Remek gondolatok, párbeszédek adnak okot elmélkedni az olvasónak. A végső tengert mindenkinek önmagában kell megtalálnia.


A kötetek a Lazi Kiadónál kedvezménnyel megvásárolhatóak!




Benkő László (Szombathely, 1952. március 13.) író. A Magyar Írószövetség tagja. Történelmi regények és neves személyiségekről szóló életregények mellett több lektűr szerzője. Eddig negyvenegy munkája jelent meg. 1975-ben elvégezte a Kossuth Lajos Katonai Főiskolát. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának pedagógia szakán szerzett másoddiplomát, 1986-ban.


Nevéhez fűződik a Honfoglalás trilógia és a Viharlovasok pentalógia. Szent László életútját bemutató trilógiája is a Lazi Kiadónál jelent meg. Jelenleg legújabb munkája a Vér és kereszt címmel májusban került a boltokba.



















Lazi, Szeged, 2015

464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632672748
Lazi, Szeged, 2015
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632672755
Lazi, Szeged, 2015
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632672762

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése