2017. augusztus 22., kedd

Örömhozó, bánatrontó

Szabó Magda: Örömhozó, bánatrontó
Levelek a szomszédba





                                                               





Közismert tény, hogy számtalan híresség állatbarát: idehaza Polcz Alaine, Szántó Piroska, Weöres Sándor, Ottlik Géza volt nagy macskabarát, míg a külföldiek közt Picasso, Stephen King, vagy Freddie Mercury neve jut elsőként eszembe. Ő még dalt is írt kedvencének.


Az ajtó fontos mellékszereplői a macskák színre lépnek. Igaz, ezek a levélkék nem kiadásra voltak szánva, csupán a kedves szomszédainak írta őket. Mégis bepillanthatunk általuk az írónő magánéletébe, aki igazi állatbarát volt. Az Örömhozó, bánatrontó tulajdonképpen még csak nem is levélregény, ám a felfűzött levelek közel hozzák az olvasóhoz Szabó Magdát. Megismerhetik érző szívű, gondoskodó szeretetét az állatok felé, és remek humoráról is képet kaphatnak az olvasók. Ez a könyvecske önmagában örömhozó. Életszeretet jellemzi, az állatok egyenrangú társai a mindennapokban az íróházaspárnak. Amikor 1960-ban a Júlia utcába költöztek cicájukkal, Évukával, hamarosan jó barátságba kerülnek a szomszéd házaspárral, akik szintén macskabarátok voltak. Így szívesen gondoskodtak Évukáról, mikor az írónőék számtalan bokros teendőik miatt kénytelenek voltak elutazni. A Bácsi, még egy pallót is kitett a két erkély közé, hogy Évuka akárhányszor egyedül érzi magát, át tudjon menni a szomszédba. Ahol a simogató gondoskodás mellé finom falatokkal is várták. Vagy vízipálmával... ami minden kiscica álma.


Ezt az odafigyelést, óvó gondoskodásukat köszönte meg alkalmanként egy-egy levélke kíséretében Szabó Magda.

Ezeket apró rajzok, humoros pillanatok jellemzik. A felnőtt világ, az életük macskaszemmel. Vajon mit gondolnak rólunk családi kedvenceink? Rövid, sok személyes képpel, versekkel megtűzdelt, cicás, néhol kutyás, irodalmi levélgyűjtemény. Nem az írónő, hanem a "szomszéd" Szabó Magda számára, Évuka cica által "lediktált" hálás, köszönő levélkékből kibontakozik az élet a Júlia utcában. A pettyes fenekű kismacska érzései, gondolatai: "nem tudnak ezek főzni..." nem is szólva a bezártság egyéb rossz hatásairól: nem csak a vitamin, de a kandúr-hiány... ami mókás pillanatok forrása.

A kis szőrgombóc rengeteg vidámságot visz az életükbe. Nyanyahó is megjelenik néhány levélkében, aki az írónő velük élő idős anyósa. Mariska néni a bejárónő nem kimondott kedvence Évukának, míg színre lép Piszekandúr is. Az utolsó levél valóban szomorúra sikerült, elbúcsúzunk Évukától.... a lezáró részben az új cica, Szobotka Konstantin ezredes kandúr néhány levele került, amit Pomogátsék cicájához írt. Szeretet, figyelem, törődés. Ezek olvashatók ki az apró levélkékből, versekből. A mindennapok hű társai voltak ők. Örömhozók, akiknek azt a néhány okozott bánatot is gyorsan elfelejti az ember. Főleg a szőnyegre, ágy alá hányás, ami fő probléma forrás volt. A kötetet áthatja az igaz állatbaráti szeretet.

Utolsó éveiben az írónő már a keresztfia kertes házában nyolc kutyus, nyolc cica és számtalan madár társaságában élt. Ezek közt több útszéli kóbor állat volt, akik náluk talált menedéket.

Szabó Magda által írt, és keresztfia Tasi Géza által összeállított könyv szívmelengető olvasmány mindenkinek. Állatbarátoknak kifejezetten léleksimogató, kikapcsolódás.





A kötet a Szabó Magda születésének 100. évfordulójára indított sorozatban jelent meg a Jaffa Kiadónál. ITT kedvezménnyel megvásárolhatod, postaköltség nélkül!



Jaffa, Budapest, 2017
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155715174

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése