2017. augusztus 1., kedd

Kalüpszó

Ingar Johnsrud: Kalüpszó







"Terror. A szó, amitől nőni kezd a költségvetés, a rendőrtisztek pedig összezsugorodnak. Címlapszó." 







                                                 




Fredrik ​Beier főfelügyelő a Követők nyomozója visszatér. Nem csak méltó, de izgalmas folytatást kapunk a norvég szerzőtől. Írása kifinomultabb, a történet még gördülékenyebb. A groteszk fekete humor pedig jól adagolt, oldja a komor képet.

A Követők az egyik legjobb skandináv krimi volt a tavalyi megjelenésekből. Nagyon vártam a folytatást, és beváltotta elképzeléseimet. Tudta tartani, fokozni a hangulatot és a komor, elgondolkodtató történetben egyéni emberi drámák jelennek meg. Igazán nem egy könnyű krimi, csak felnőtt olvasóknak ajánlanám a tartalom miatt. Én nagyon szeretem az olyan krimiket ahol több idősíkon zajlik a történet és a végén a szálak összeérnek. Valóban érdekesen csatlakozik egymáshoz
a múlt és a jelen. A hibás döntések, katonai - politikai titkok kapnak jelentőséget a jelenben. Természetesen az emberi gyarlóság ezúttal sem hiányzik. Az elején most sem igazán volt érzékelhető, hogyan találkoznak össze ezek a szálak. Ingar Johnsrud azonban mesterien szőtte össze őket. A viszonylag rövid fejezetek tökéletesen működnek, hatásosak.


Szövevényes összeesküvés-elmélet és a nyomozó egyéni életének drámája áll a középpontban. Remekül kidolgozott és izgalmas történetet olvashatunk. Nem engedi, hogy az olvasó egy pillanatig unatkozzon, az apró részletek igen fontosak lesznek. Feszült, nem enged. Vonzz a sötét titkok világa, még, ha tudod is: a sötétben ott lapul és vár rád a gonosz. Szerintem esélye sem lehet kitalálni az olvasónak, hogy ki a „fő gonosz”, ki áll a bűntény hátterében. Csodálom, hogy lehet ilyen történetet megálmodni és kivitelezni, hiszen eddig Jo Nesbo vagy Samuel Bjørk krimijei voltak hasonlóan összetettek, komorak. Az átlagnál jobban megírt regény nyers, megrázó, logikailag is jól felépített. Az olvasó vesz egy mély levegőt mielőtt ismét belép ebbe a titokzatos történetbe, majd egy szuszra olvassa végig. Sötét, mégis gyönyörű és árnyalt karakterábrázolásokat kapunk. És egy mély merülést a pokol legsötétebb zugaiba. Fredrik és Kafal jó páros, de nem mesélnék a történetről többet.



Fredrik magánéletének tragédiáját már megismerhettük az előző történetben, ám a régmúlt szörnyei újra támadnak. Fredrik sorsa egy érdekes szín a regény történetében. Lelki vívódásai, életének drámája ezúttal a depresszióban csúcsosodik ki. Véletlen túladagolás, vagy öngyilkossági szándék miatt került kórházba? A munkaterápia jól működik, hasznos lesz ezúttal is.
A történet ahogy halad előre, úgy emelkedik a hullák száma, nő a feszültség. Az összeomló Szovjetunió adja a politikai hátteret és egy titkos, félresikerült norvég katonai kísérlet.
Egy régen halottnak hitt ügynök, egy eltűnt fiatal orosz lány, régi fotók, emlékek és egy súlyos betegség mellett a pénz ami még szerepet játszik. Valójában tényleg senki nem az, aminek elsőre látszik. Johnsrud elvarázsol minket, egyik csavar a másik után jön, amikor úgy gondoljuk, tudjuk valójában mi történt. De nem, orrunknál fogva vezet sokáig.
A történet letaglózóan eredeti, olyan gondolatokat ébreszt az olvasóban, amikre bizony félelmet keltő válaszokat kaphat. Egy már kihunyt vírus, a himlő újra támad, borzalmait nem kell ecsetelni. Világméretű katasztrófa esélyes, ha sikerül az ördögien gonosz terv. A biológiai fegyver, a vírus jelenléte félelmet keltő valóban, a hidegháborús háttér hiteles. Az emberi lélek többrétegű titkait nyomozhatjuk ki, ez mozgatja a cselekményt. Úgy érzem, bár folytatás, és ha valami érthetetlen okból MÉG nem olvastad volna a  Követőket, ez akkor is megállja a helyét egymagában. Aki pedig szerette a Követőket nem fog csalódni most sem.


A Kalüpszót ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni!




Az 1974. március 4-én, Oslóban született szerző újságíróként dolgozott eddig, az első regénye a 2015-ben megjelent Követők volt. Erős, kerüli a kliséket, jól olvasható, feszült cselekményű krimi, ahogyan a folytatás is. Ingar Johnsrud a feleségével és három gyermekével él Oslóban.












General Press, Budapest, 2017
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520115 · Fordította: Vaskó Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése