2017. február 14., kedd

New York

Edward Rutherfurd: New York 
A város, ahol az álmok születnek


















Régóta szeretnék olvasni a szerzőtől, már több előző kötete felkeltette az érdeklődésem. Így, amikor megjelent a New York tudtam, itt az idő! Lenyűgöző, monumentális várostörténet, kalandos családregénybe oltva, ha röviden kellene jellemezzem a könyvet. New York hálás téma filmen, irodalomban egyaránt. Nem mellesleg az USA legnépesebb városa, 1785 és 1790 között a fővárosa is. Közkedvelt elnevezése még a Big Apple (Nagy Alma), ami már a húszas évek végén is elterjedt volt. Annyit jelent: mindenkinek jár egy harapás.


Senki ne rémüljön meg a féltégla méret és a 800 oldalnyi terjedelem láttán! Olvasmányos, lendületes történetvezetés jellemzi a regény felépítését. Élmény volt számomra ez az egy hetes kalandozás a városban, annak múltjában.

A cselekmény jó háromszáz évet ölel fel történelmi tényekkel hitelesítve a kitalált és valós szereplők életét. 1664-ben veszi kezdetét a regény fonala Új Amszterdamban. Képet kapunk a holland telepesek mindennapjairól, az indiánokkal való viszonyukról és a meggazdagodásukról. Az angol hódítók elleni küzdelmeikről, aminek behódolás lett a vége. Innen ered a New York név is, az angliai York herceg tiszteletéra vették fel.


Elsőnek a Van Dyck családdal ismerkedhetünk meg. Az apa titkos viszonyából született Sápadt Toll megajándékozza apját egy kagylópénzekből álló övvel. Ennek végig jelentősége lesz, mesterien vonul végig, épül be a regény eseményeibe az az öv. A kereskedőcsalád élete egyéb meglepetéseket is ad az olvasónak. Megjegyzem, a történet lendületesen halad, sok dolgot csak felvillant és az olvasó képzeletére bízza a kibontást. Néha 20-30-50 évet is ugrik a történet, de ettől lesz mozgalmas. A családnevét továbbörökítők, fiúk és unokák, egyéb leszármazottak életét követve a szemünk előtt alakul, változik és fejlődik New York is. Képet ad az Észak-Dél ellentétről, az Unio-elleni lázadásukról, a Szabadság-szobor érkezéséről, vagy George Washington beiktatásáról, de gondoltad volna, hogy a Wall Street már 1783-ban létezett?


Elsősorban a gazdag, befolyásos családok életéről olvashatunk, akik jelentős szerepet viseltek
a város képének alakításában. Astorok, bankemberek, mágnások mellett a Master család életét követhetjük évtizedeken át. Ám később az ír, olasz, zsidó bevándorlókról is kapunk több fejezetet, hiszen ők éppen úgy a városkép részesei, mint a gazdagok. Csak írekből 200 000 élt akkoriban New Yorkban... Különösen egy olasz bevándorlócsalád a Salvatorék lesznek kiemelve. Tetszett, hogy több irodalmi érdekesség is van a regénybe építve. A Tamás bátya kunyhója akkoriban erősen lázító olvasmány volt. Nem maradunk le az 1835-ös elhíresült tűzvészről sem, ami a városban pusztított. Igaz, ez hatalmas fejlődést eredményezett a későbbiekben.


A bevándorlók által épített felhőkarcolók: a Chrysler Building éppen a tőzsdekrach idején emelkedett. Az épület 61. emeletén található sas a másolata, az 1928-as Chrysler motorháztetején megtalálható díszsasnak, ahogyan az épület fontossága kirajzolódik a másik nevezetes épület az Empire State Building is szerepet kap a regényben. Mindezen események remekül épülnek be a szereplők életébe, vannak rá hatással.

Rutherfurd zseniális módon szövi egybe az egyének és a családok történtét évszázadokon át követve őket, megmutatva különböző generációk életét az adott korban. Érdekesség még a Metropolitan opera is a helyszínek között, vagy a Brooklyn-híd. Mindezeket családi ellentétek, szerelmek és háborúk is színezi. A regény célja New York fejlődésének bemutatása volt, és ez sikerült is neki, ha nem is tudományos szinten. Mindenképpen sok érdekességet, háttér-információt tartalmaz és eredeti, izgalmas a regény felépítése.

                                                                                             

Egészen napjainkig követhetjük a város életét, azokat meghatározó események sorát. Figyelemmel kísérhetjük azt is, hogy az 1980-as években a Wall Street újjászületésével New York ismét a világ egyik vezető pénzügyi központjává vált. Manhattan-ban az elhíresült ikertornyoknál zárul le a regény. A 2001. szeptember 11. ismét egy sajnálatosan szomorú, meghatározó mérföldkő, nem csak New York, de a világ életében is.

Rutherfurd a társadalmi változások mellett, a korszellemről,
az emberek gondolkodásáról és a város hangulatról is tudósít.
 A hangsúly persze a családok történetén van, de a háttérben csodásan megjelennek a jelentős, nagy történelmi események.
New York: a világ egyik legizgalmasabb és legösszetettebb városa. Az amerikai álom és a szabadság szimbóluma.
Ennek a városnak az életét meséli el Edward Rutherfurd.
Teszi ezt olvasmányos formában, egy nagyívű várostörténeti regényt adva az érdeklődő olvasó kezébe.

Rutherfurdtól ez volt az első könyv, amit olvastam, de biztosan folytatom és keresem az eddig megjelenteket






Edward Rutherfurd: 1948-ban született az angliai Salisburyben. Tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen és Stanfordban végezte. Első regénye 1987-ben jelent meg, Sarum címmel. Ezt több monumentális történelmi városregénye követte Párizsról, Dublinról, Londonról.
















Eredeti mű: Edward Rutherfurd: New York 2009



Alexandra, Pécs, 2016
800 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633579428 · Fordította: Babits Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése